WHBC-GR: Αυτά τα σπάνια μαύρα τριαντάφυλλα μπορεί να τα βρεις μόνο στην Τουρκία

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Αυτά τα σπάνια μαύρα τριαντάφυλλα μπορεί να τα βρεις μόνο στην Τουρκία

Είναι πράγματι περίεργο αλλά και συνάμα συναρπαστικό να βλέπεις μαύρα τρυαντάφυλλα.Η αλήθεια ειναι πως οι μαύρες τριανταφυλλιές είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο φυτό. Βρίσκονται στη φύση μόνο σε μια μικρή τοποθεσία στον πλανήτη....
Το σχήμα τους είναι το ίδιο με άλλες αλλά το διακριτικό μαύρο χρώμα είναι αυτό που τις κάνει να ξεχωρίζουν. 

Παρά το γεγονός ότι τα τριαντάφυλλα φαίνονται απόλυτα μαύρα, στην ουσία έχουν μια πολύ βαθιά απόχρωση του κόκκινου. Αυτά τα λουλούδια είναι εποχιακά και μεγαλώνουν μόνο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε μικρό αριθμό, και μόνο σε ένα μικρό Τουρκικό χωριό το  Halfeti. 

Χάρη στις μοναδικές συνθήκες του εδάφους της περιοχής, και τα επίπεδα του pH των υπόγειων υδάτων (που διαρρέουν από τον ποταμό Ευφράτη), τα τριαντάφυλλα παίρνουν μια "διαβολική " απόχρωση. Ανθίζουν με σκούρο κόκκινο χρώμα την άνοιξη το οποίο καταλήγει σε μαύρο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Οι ντόπιοι, όμως, φαίνεται να έχουν ένα είδος σχέσης αγάπης-μίσους με το τριαντάφυλλο, καθώς δεν συμβολίζει μόνο το μυστήριο, την ελπίδα και το πάθος, αλλά και τον θάνατο.

Δυστυχώς, τα σπάνια μαύρα τριαντάφυλλα του Halfeti. είναι είδος προς εξαφάνιση γιατί οι κάτοικοι του χωριού μετακινήθηκαν κατά τη δεκαετία του 1990, λόγω της κατασκευής του φράγματος Birecik Σήμερα, προσπαθούν και πάλι να αναβαθμίσουν τις καλλιέργειες τους ελπίζοντας να επανέλθουν στις παλιές τους δόξες.  Πραγματικά ελπίζω να πετύχει. 

Έτσι, αν ποτέ τύχει να ταξιδέψετε στην Τουρκία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μην χάσετε αυτή την ευκαιρία για να δείτε αυτό το σπάνιο θέαμα.





Δεν υπάρχουν σχόλια: