WHBC-GR: Η PJ Harvey, αποτυπώνει την προσφυγική κρίση στο νέο της video clip

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Η PJ Harvey, αποτυπώνει την προσφυγική κρίση στο νέο της video clip

Στο video clip του νέου της τραγουδιού, η βρετανίδα τραγουδίστρια, μουσικός και στιχουργός, PJ Harvey, αποτυπώνει την προσφυγική κρίση και τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα Βαλκάνια....

Οι στίχοι του τραγουδιού αφηγούνται τις ιστορίες των κατοίκων στο Κόσοβο και στα σύνορα των Βαλκανίων, ενώ μιλάνε για τα μεγαλύτερα θύματα του προσφυγικού ζητήματος, τα μικρά παιδιά. Μόλις πρόσφατα μάλιστα το γραφείο Τύπου της Europol επιβεβαίωσε τα δραματικά στοιχεία που αφορούν την εξαφάνιση πάνω από 10.000 παιδιών προσφύγων, τους τελευταίους 18 μήνες, τα οποία ταξίδευαν ασυνόδευτα.

P.J. Harvey -Seamus Murphy.

Μαζί με τον σκηνοθέτη του video, Seamous Murphy, η Ηarvey βρέθηκε στο Κόσοβο, καθώς και στα σύνορα της χώρας μας με τη Σερβία και τα Σκόπια και τράβηξαν πλάνα τα οποία περιέχονται στο video clip του The Wheel, τραγούδι από το επερχόμενο, νέο άλμπουμ της Βρετανίδας.

Ο Harvey και ο Murphy μίλησαν στο Noisey για το βίντεο του τραγουδιού και η PJ Harvey σημειώνει χαρακτηριστικά: 

«Όταν γράφω ένα τραγούδι, φαντάζομαι ολόκληρη τη σκηνή του. Μπορώ να δω τα χρώματα, γνωρίζω την ακριβή ώρα της ημέρας, μπορώ να νιώσω την ατμόσφαιρα, το φως που αλλάζει, τις σκιές, τα πάντα στην εικόνα. Συλλέγοντας πληροφορίες από δευτερεύουσες πηγές, αισθάνθηκα να απομακρύνομαι πολύ από αυτό που ήθελα πραγματικά να γράψω. Εγώ ήθελα να μυρίσω τον αέρα, να νιώσω το έδαφος, να συναντήσω τους ανθρώπους από τις χώρες, για τις οποίες, ήθελα να διηγηθώ» .

 PJ Harvey Visit Kosovo in “The Wheel” Video

Το βίντεο του The Wheel  είναι γυρισμένο κατά κύριο λόγο στο Κόσοβο και ο σκηνοθέτης Seamus Murphy μιλώντας για αυτό αναφέρει: 

«Το τραγούδι The Wheel επικεντρώνεται στο Κοσσυφοπέδιο. Σε τι άλλο θα μπορούσε να αναφέρεται; Βλέπουμε τον περιστρεφόμενο τροχό, της ρόδας ενός λούνα παρκ, στην περιοχή Fushe Kosove, κοντά στην πρωτεύουσα Pristina, η οποία αποτελεί το σημείο αναφοράς για τον τίτλο. Μπορώ να σας πω και την ημερομηνία (4 Αυγούστου του 2011) των γυρισμάτων που έκανα στο Κόσοβο, καθώς περπατούσαμε τον δρόμο μέχρι εκεί που είχαμε παρκάρει το αυτοκίνητο, κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό. Παρατηρούσα ως περαστικός μία καθημερινή εικόνα, μία από τις πολλές εκείνης της ημέρας. Και καθώς η Polly κρατούσε σημειώσεις, θα μπορούσε να μου κέντριζε το ενδιαφέρον κάτι άλλο που συνέβαινε στο δρόμο, παρά να έκανα λήψεις. Εκείνη την ημέρα, συγκεντρώναμε υλικό σε μια αισιόδοξη και τυφλή προσπάθεια, χαρακτηριστική του τρόπου με τον οποίο συνηθίζουμε να δουλεύουμε. Δεν είχαμε ιδέα, αν κάποιο από αυτά θα το έβλεπε ή άκουγε ποτέ κάποιος ή αν θα είχε κάποιο νόημα. 

»Το Δεκέμβριο του 2015 επέστρεψα στο Κόσοβο, οπλισμένος αυτή τη φορά με τη γνώση του για το πώς θέλουμε να αναπτύξουμε αυτό το πρότζεκτ. Εκτός από το Κοσσυφοπέδιο, έκανα ταξίδια στο Αφγανιστάν και την Ουάσιγκτον. Στο βίντεο του τραγουδιού συμπεριέλαβα επίσης πλάνα από το πρώτο ταξίδι το 2011, πρόβες της Polly στο Λονδίνο και το πιο πρόσφατο ταξίδι στο Κοσσυφοπέδιο. 

»Η τεράστια προσφυγική κρίση στην Ευρώπη ήταν είδηση για μήνες. Πέρασα λίγο καιρό στα ελληνικά σύνορα με τα Σκόπια και τη Σερβία, πριν από το το ταξίδι στο Κοσσυφοπέδιο...»

Το νέο και ένατο άλμπουμ της PJ Harvey, με τίτλο The Hope Six Demolition Project  θα κυκλοφορήσει στις 15 Απριλίου 2016 σε βινύλιο, CD και ως digital download.

Οι στίχοι του τραγουδιού The Wheel

A revolving wheel of metal chairs
Hung on chains, squealing
Four little children flying out
A blind man sings in Arabic

Hey little children don’t disappear
(I heard it was 28,000)
Lost upon a revolving wheel
(I heard it was 28,000)

Now you see them, now you don’t
Children vanish ‘hind vehicle
Now you see them, now you don’t
Faces, limbs, a bouncing skull

Hey little children don’t disappear
(I heard it was 28,000)
All that’s left after a year
(I heard it was 28,000)
A faded face, the trace of an ear
(I heard it was 28,000)

A tableau of the missing
Tied to the government building
8,000 sun-bleached photographs
Faded with the roses

Hey little children don’t disappear
(I heard it was 28,000)
Lost upon a revolving wheel
(I heard it was 28,000)
All that’s left after a year
(I heard it was 28,000)
A faded face, the trace of an ear
(I heard it was 28,000)

And watch them fade out
And watch them fade out
And watch them fade out...





Δεν υπάρχουν σχόλια: