WHBC-GR: Από εθνικός ήρωας έγινε πρόσφυγας: Η ιστορία του πρώτου και μοναδικού Σύριου αστροναύτη

Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Από εθνικός ήρωας έγινε πρόσφυγας: Η ιστορία του πρώτου και μοναδικού Σύριου αστροναύτη

Το 1987 ο Muhammed Faris έγινε εθνικός ήρωας αφού ταξίδεψε στο διάστημα μαζί με τους Σοβιετικούς. Τώρα ζει στην Τουρκία και έχει μία νέα αποστολή - να αγωνιστεί για τους Σύριους πρόσφυγες...

Ο Νηλ Άρμοστρονγκ της Αραβίας κάποτε πετούσε εκατοντάδες μίλια πάνω από τον κόσμο, τώρα ο 64χρονος πρώην αστροναύτης βρίσκεται αντιμέτωπος με την χειρότερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Muhammed Faris, ο πρώτος και μοναδικός Σύριος αστροναύτης είναι ένας πρόσφυγας στην Τουρκία.

Το Χαλέπι, η πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε, το έχει αφήσει πίσω του. Ζει σε ένα ερειπωμένο κτίριο στην Κωνσταντινούπολη με την σύζυγό του και τα τρία παιδιά τους.

«Είδα τη Γη από το διάστημα. Η Γη είναι σαν μία μπάλα, δεν έχει σύνορα. Και αυτό είναι το υπέροχο, γιατί στο διάστημα δεν υπάρχουν φράχτες μεταξύ των χωρών. Από ψηλά η Γη είναι ένα σπίτι, μία οικογένεια» λέει ο Faris.

Ο Faris εργαζόταν ως συνταγματάρχης στην Πολεμική Αεροπορία της Συρίας όταν επιλέχθηκε για να ενταχθεί σε αποστολή στο διάστημα υπό την ηγεσία των Σοβιετικών, στον διαστημικό σταθμό Μιρ το 1987. Έτσι έγινε, ο πρώτος και μοναδικός μέχρι σήμερα Σύριος αστροναύτης!

Όταν ο Faris επέστρεψε από το διαστημικό ταξίδι μίας εβδομάδας, τιμήθηκε με το Τάγμα του Λένιν από την Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή της Σοβιετικής Ένωσης. Όταν επέστρεψε στην πατρίδα του, εργάστηκε ως εκπαιδευτής στην αεροπορία και ως στρατιωτικός σύμβουλος στην κυβέρνηση της Συρίας.

Όταν η συριακή επανάσταση ξεκίνησε το 2011, ο Faris και η σύζυγός του εντάχθηκαν στις ειρηνικές διαμαρτυρίες κατά του Άσαντ, στη Δαμασκό. Μάρτυρας ακραίων βιαιοτήτων στα χέρια του συριακού στρατού, αναγκάστηκε να φύγει στην Τουρκία το 2012, όπου ακόμα ο ίδιος και η οικογένειά του ζουν ως πρόσφυγες.

«Ήταν επιλογή μου. Αντί να ζω ως ήρωας στη Συρία ενώ οι άνθρωποι γύρω μου υπέφεραν προτίμησα να ζω κάτω από σκληρές συνθήκες, εξόριστος στην Τουρκία» λέει ο Muhammed Faris.





Δεν υπάρχουν σχόλια: