WHBC-GR: Προϊόν κλοπής το θρυλικό «Stairway to Heaven» των Led Zeppelin;

Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Προϊόν κλοπής το θρυλικό «Stairway to Heaven» των Led Zeppelin;

Ο ροκ ύμνος «Stairway to Heaven», ένα από τα πιο δημοφιλή τραγούδια του θρυλικού συγκροτήματος των Led Zeppelin, ακούγεται αυτές τις ημέρες στις αίθουσες των δικαστηρίων της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, καθώς ετοιμάζεται να εκδικαστεί η αγωγή των μελών του συγκροτήματος Spirit εναντίον των Led Zeppelin, με την κατηγορία της κλοπής του κομματιού...

Ο Αμερικανός δικαστής Gary Klausner από το Λος Άντζελες έκανε δεκτή μήνυση, σύμφωνα με την οποία το τραγούδι του 1971, τραγούδι - ταυτότητα του διάσημου ροκ συγκροτήματος, έχει ομοιότητες με το ορχηστρικό τραγούδι «Taurus» που είχε κυκλοφορήσει τέσσερα χρόνια νωρίτερα από τους Spirit.

Βάσει της απόφασης, οι Robert Plant και Jimmy Page θα κληθούν να αποκρούσουν τις κατηγορίες ενόψει σώματος ενόρκων, σε δίκη που προγραμματίστηκε για τις 10 Μαΐου. Ο δικαστής υποστηρίζει ότι μπορεί να υπάρχουν «βάσιμες» ομοιότητες στα δύο πρώτα λεπτά των δύο τραγουδιών και γι’ αυτό έκρινε ότι είναι πιο δίκαιο η υπόθεση να κριθεί στο ακροατήριο.

Τη μηνυτήρια αναφορά υπέβαλε ο Michael Skidmore, εκπρόσωπος των παιδιών του Randy Wolfe, γνωστού και ως Randy California, o οποίος δεν βρίσκεται εν ζωή, αλλά υπήρξε συνθέτης του τραγουδιού «Taurus».

Σύμφωνα με τον ισχυρισμό του Skidmore, ο Page ίσως να εμπνεύστηκε το «Stairway to Heaven» ακούγοντας μια εκτέλεσή του, τη διάρκεια κοινής περιοδείας τους το 1968 και το 1969.

Οι νομικοί εκπρόσωποι των Led Zeppelin ζήτησαν να μην πραγματοποιηθεί η δίκη στις ΗΠΑ, καθώς, το συγκρότημα έχει έδρα τη Βρετανία, ωστόσο, η ένστασή τους απορρίφθηκε. Η αιτιολογία της απόφασης ήταν πως «οι Led Zeppelin έχουν κερδίσει εκατομμύρια δολάρια από τη εκμετάλλευση του “Stairway To Heaven” στην Πενσυλβάνια, είτε ως αγορά, είτε ως διαφήμιση, downloading, airplay σε τηλεόραση και ραδιόφωνο και συναυλίες».

Ο Jimmy Page χαρακτήρισε τις κατηγορίες γελοιότητες και φαντασιοπληξίες, ενώ θα εμφανιστεί ενώπιον του σώματος των ενόρκων στις 10 Μαΐου για να παρουσιάσει μαζί με τον Robert Plant τα επιχειρήματα και τις θέσεις τους για την υπόθεση.






Δεν υπάρχουν σχόλια: