WHBC-GR: Μια μυστική πόλη βουτηγμένη στο γαλάζιο (photos-video)

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Μια μυστική πόλη βουτηγμένη στο γαλάζιο (photos-video)

Σκαρφαλωμένο στα βουνά Rif στα βόρεια του Μαρόκου, το μεσαιωνικό χωριό του Chefchaouen ήταν κάποτε ένα μέρος από το οποίο οι ταξιδιώτες περνούσαν, αλλά δεν σταματούσαν...

Μεταμορφώνοντας την πόλη

Βάφοντας όλη την παλιά μεντίνα γαλάζια, η πόλη μεταμορφώθηκε από μία χωρίς ενδιαφέρον, μουντή, άχρωμη στάση στον παλιό δρόμο των καραβανιών μεταξύ Φεζ και Ταγγέρης, σε έναν από τους πιο απίθανους - και δημοφιλείς - προορισμούς του Μαρόκου.

Η νέα παράδοση

«Το μπλε στο Chefchaouen ξεκίνησε μόλις πριν από 20 χρόνια», λέει ένας ντόπιος οδηγός, ο οποίος θυμάται την πόλη όταν ακόμη το χρώμα που κυριαρχούσε ήταν το λευκό.

«Παραδοσιακά, μόνο μία περιοχή της πόλης ήταν βαμμένη σε μπλε χρώμα, η παλιά εβραϊκή συνοικία. Τώρα όλη η παλιά πόλη βάφεται στο μπλε τρεις φορές τον χρόνο».

Αναπάντητες ερωτήσεις

Κανείς δεν είναι σίγουρος γιατί το μικρό αυτό ορεινό οχυρό είναι βουτηγμένο στο γαλάζιο.
Κάποιοι λένε ότι είναι ένα το πνευματικό χρώμα των μουσουλμάνων και των Εβραίων.

Η αστική ανάπλαση

Τη νέα αυτή παράδοση ξεκίνησαν με πρωτοβουλία τους οι γυναίκες και τη συνεχίζουν οι γυναίκες: Ομάδες των δύο ή τριών γυναικών βάφουν σημεία της πόλης αργά το βράδυ, όταν όλοι στο Chefchaouen κοιμούνται. Μία ελάχιστη, μικρή ένδειξη, που αποδεικνύει του λόγου το αληθές, μαρτυρούν τα ακόμη νωπά σημεία την επομένη ημέρα. 

Χειροποίητα

Περπατώντας στους στενούς, λαβυρινθοειδείς δρόμους της αραβικής μεντίνας βλέπει κανείς πόσο ψηλά έχει φτάσει κάθε... ζωγράφος.

Το κάτω μέρος των κτιρίων ειναι σχολαστικά βαμμένο, στα ψηλότερα σημεία υπάρχει ακόμη το λευκό και η γυμνή πέτρα.

Το παιχνίδι των χρωμάτων

Καθώς ο ήλιος αλλάζει θέση στον ουρανό, κάποια σημεία του Chefchaouen φωτίζονται, αφήνοντας άλλα στη σκιά και η απόχρωση αλλάζει.

Στις πλατείες, κάτω από το δυνατό φως, το χρώμα γίνεται αρκτικό μπλε ή γαλάζιο. Αλλά στα στενά δρομάκια, καθώς παίζει το φως, η πόλη παίρνει το χρώμα που έχει το ζαφείρι, γίνεται λουλακί ή, μπλε της θάλασσας.

Μισές δουλειές

Δεν είναι όλα μπλε σε αυτή τη μεντίνα. Η ιστορική ακρόπολη διατηρεί  ακόμη την κοκκινωπή - πορτοκαλί απόχρωση της αρχικής λιθοδομής και το τζαμί παραμένει λευκό - «… αλλά μόνο επειδή κανείς δεν το έχει ζωγραφίσει ακόμα».







Δεν υπάρχουν σχόλια: