WHBC-GR: Έξι χρόνια στο Δημοτικό, 6 στο Γυμνάσιο, 6 στο Πολυτεχνείο, 6 στο εξωτερικό...

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Έξι χρόνια στο Δημοτικό, 6 στο Γυμνάσιο, 6 στο Πολυτεχνείο, 6 στο εξωτερικό...

Ο Κώστας Τσάκωνας, που «έφυγε» πριν από έναν χρόνο ακριβώς, στον ρόλο της ζωής του...

Πριν από έναν χρόνο ακριβώς, στις 4 Νοεμβρίου του 2015, ο ηθοποιός Κώστας Τσάκωνας έφυγε από τη ζωή στα 72 του χρόνια νικημένος από τον καρκίνο στην ουροδόχο κύστη.

Ο ηθοποιός που αγαπήθηκε από το ευρύ κοινό από τη συμμετοχή του στις τηλεταινίες της δεκαετίας του ’80, ερμηνεύοντας κωμικούς ρόλους, είχε ερμηνεύσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην ταινία του 1981, σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Μαραγκού, «Μάθε παιδί μου γράμματα».


Εκεί, υποδύεται τον μεγαλύτερο από τους δυο γιους ενός συντηρητικού δασκάλου (Βασίλης Διαμαντόπουλος), ο οποίος μετά τις σπουδές του στο Πολυτεχνείο, πήγε στο εξωτερικό για μεταπτυχιακές σπουδές, όταν όμως επέστρεψε στην Ελλάδα το μόνο που τον περίμενε ήταν μια θέση στον ΟΑΕΔ και άλλη μια θέση στο καφενείο του χωριού του για να παίζει τάβλι.

Έτσι, ο Κώστας Τσάκωνας ξεστομίζει στο έργο τον πιο επίκαιρο μονόλογο που έχει ίσως πει ηθοποιός στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου.

Η ταινία αποτελεί κοινωνική κριτική της μεταπολιτευτικής ελληνικής κοινωνίας, με τις έντονες ιδεολογικές αγκυλώσεις και παράλληλα την αδυναμία και την έλλειψη βούλησης από το ελληνικό κράτος να αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό. Ταυτόχρονα, εξετάζεται και η εξάρτηση της ελληνικής εκπαίδευσης τόσο από σχήματα και νοοτροπίες του παρελθόντος, όσο και από την εξουσία, της οποίας καλείται να γίνει φερέφωνο.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται σε ένα χωριό της ορεινής Αρκαδίας (η ταινία έχει γυριστεί στη Στεμνίτσα, τη Δημητσάνα και άλλα χωριά της περιοχής) λίγο μετά τη μεταπολίτευση. Τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου πεσόντων κατά την Κατοχή αναστατώνουν την τοπική κοινωνία και φέρνουν σε σύγκρουση ένα συντηρητικό δάσκαλο (Βασίλης Διαμαντόπουλος) με την επίσης δασκάλα σύζυγό του (Άννα Μαντζουράνη) και τους δυο του γιους (Κώστας Τσάκωνας και Νίκος Καλογερόπουλος).

Η ταινία απέσπασε τέσσερα βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1981, Α´ γυναικείου ρόλου στην Άννα Μαντζουράνη, Α´ ανδρικού ρόλου στο Βασίλη Διαμαντόπουλο, σκηνογραφίας και ειδικό βραβείο ερμηνείας στο Νίκο Καλογερόπουλο.





Δεν υπάρχουν σχόλια: