WHBC-GR: ESPN: Θαύμα της φύσης ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

ESPN: Θαύμα της φύσης ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

Ενώ ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ετοιμάζεται να γράψει ιστορία με τη διαφαινόμενη συμμετοχή του στο All Star Game του ΝΒΑ, καθώς βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα της σχετικής ψηφοφορίας, το Sports Science του ESPN, του μεγαλύτερου αθλητικού δικτύου στον κόσμο, εξηγεί γιατί ο «Greek Freak», όπως τον αποκαλούν στην αμερική, αποτελεί ένα θαύμα της φύσης...

Η διαρκής εξέλιξή του μέσα από τη δουλειά έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάδειξή του στους κορυφαίους του NBA. Ωστόσο ο 22χρονος Έλληνας μπασκετμπολίστας προικίστηκε από τη φύση και με πρωτοφανή προσόντα.

Αυτό αναλύει και το Sports Science του ESPN, που ασχολείται με τα σωματικά προσόντα των αθλητών, μέσα από τους κανόνες της φυσικής. Ανάλογη ανάλυση είχε κάνει και το ESPN στο παρελθόν. Τις συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε τα προσόντα που κάνουν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο… «Greek Freak».

Ύψος και άνοιγμα χεριών: 
Το ύψος του είναι 2,11 μέτρα και το άνοιγμα των χεριών του 2,21 μέτρα. Έχει δηλαδή μεγαλύτερο άνοιγμα χεριών από το ύψος του και αυτό τον βοηθάει σε πολλές περιπτώσεις τόσο στη ντρίπλα και το σουτ, όσο και στην άμυνα. Το ύψος του, που αντιστοιχεί περισσότερο σε έναν σέντερ του NBA, καθιστά το σουτ σχεδόν αδύνατο να κοπεί από τους παίκτες που παίζουν στην ίδια θέση (small forward). Ενδεικτικά στο νικητήριο καλάθι απέναντι στους Νικς δημιούργησε απόσταση 1,22 μέτρων από τον προσωπικό του αντίπαλο σε μόλις 0,45 δευτερόλεπτα, σουτάροντας από ύψος 3,15 μέτρων.

Ταχύτητα και διασκελισμός: 
Ο διασκελισμός του υπολογίζεται στα 2,64 μέτρα, που σημαίνει πως μπορεί να διανύσει το παρκέ με μόλις 10 δρασκελιές, ενώ ο μέσος όρος στο NBA είναι 13. Η ταχύτητά του εκτιμάται σε 27,3 χιλιόμετρα την ώρα και εν γενεί κινείται πολύ πιο γρήγορα από άλλους αθλητές του μεγέθους του. Δεν είναι λοιπόν ο τυπικός ψηλός και θεωρείται ο πιο γρήγορος small forward της λίγκας.


Δύναμη Ισχύος: 
Οι επιστήμονες του αθλητισμού εξετάζουν προσεκτικά το χρόνο που χρειάζονται οι αθλητές για να επαναλάβουν ένα άλμα. Πρόκειται για το χρόνο που χρειάζεται ένας άνθρωπος από την προσγείωσή του μέχρι την επόμενο άλμα του. Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν ο Γιάννης ελαχιστοποιεί αυτό το χρόνο. Το σώμα του μπορεί να χειριστεί αυτές τις δυνάμεις με μεγάλη ευκολία. Αυτή η μεταφορά ενέργειας είναι που επιτρέπει στον Αντετοκούνμπο να αναπηδάει θυμίζοντας ένα «pogo stick», γράφει χαρακτηριστικά το ESPN.
Αχίλλειος Τένοντας:
Κατά τις ιατρικές εξετάσεις, οι Bukcs είχαν μετρήσει τον αχίλλειο τένοντα του Αντετοκούνμπο διαπιστώνοντας πως έχει μήκος 33 εκατοστών, σχεδόν διπλάσιο από έναν μέσο ενήλικα άνδρα. Σύμφωνα με αθλητικούς επιστήμονες ένας μεγάλος αχίλλειος τένοντας σημαίνει αποτελεσματικότερη «αποθήκευση» και «απελευθέρωση» της ελαστικής ενέργειας. Αυτό μεταφράζεται σε επιτάχυνση και έκρηξη. Είναι ακριβώς αυτά τα στοιχεία, μαζί με τον δρασκελισμό του, που επιτρέπουν στον Αντετοκούνμπο να διανύει σχεδόν όλο το γήπεδο με μόλις δύο ντρίμπλες. Αν πιστεύετε πως πρόκειται για υπερβολή, δείτε το βίντεο:

Κορμός και μυϊκό σύστημα: 
Ο Αντετοκούνμπο έχει ισορροπία σε όλο του τον κορμό, κάτι που συνήθως δεν συμβαίνει με τους παίκτες του ύψους του. Το αποτέλεσμα; Μπορεί να ντριμπλάρει σαν ακροβάτης σε όλο το μήκος του παρκέ, να πάρει το ριμπάουντ, να πετάει για ένα alley-oop. Όσο για το μυϊκό του σύστημα; Από τη στιγμή που πάτησε στο NBA έχει πάει από τα 89 κιλά στα 101, αλλά παραμένει το ίδιο στεγνός. Όλα τα παραπάνω κιλά έγιναν μυϊκή μάζα, που παράγουν δύναμη γρήγορα και του δίνουν ευελιξία, που απαιτείται στο NBA.

Παλάμες: 
Το μέσο μέγεθος της παλάμης ενός ενήλικα, είναι 19 εκατοστά. Όμως του Γιάννη είναι 31! Ο Αντετοκούνμπο έχει μεγαλύτερες παλάμες από τον LeBron James, ακόμη και από τον Kawhi Leonard. Αυτό του δίνει τη δυνατότητα για τον απόλυτο έλεγχο της μπάλας. Σύμφωνα με τον«Άνθρωπο του Βιτρούβιου» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, που θεωρείται ο κανόνας των σωματικών αναλογιών του ανθρώπου, το άνοιγμα της παλάμης του Αντετοκούνμπο, αντιστοιχεί κανονικά σε κάποιον με ύψος 3,05 μέτρα! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: