WHBC-GR: «Βουνά και θάλασσες» από τον Ai Weiwei (εικόνες)

Σάββατο 29 Απριλίου 2017

«Βουνά και θάλασσες» από τον Ai Weiwei (εικόνες)

Σ’ έναν αμπελώνα, στον νότο της Γαλλίας, το Château La Coste, ο Άι Γουέι Γουέι (Ai Weiwei) παρουσιάζει δύο μνημιακών διαστάσεων πρότζεκτ...

Στο ένα, μιας και το château φιλοξενεί ένα υπαίθριο μουσείο για εκθέσεις καλλιτεχνημάτων, ο Άι Γουέι Γουέι (Ai Weiwei) δημιούργησε το «Μονοπάτι Ruyi»: μια μόνιμη διαδρομή από βότσαλα τα οποία περισώθηκαν από τα προσφάτως ανακαινισθέντα λιμάνια της Μασσαλίας. Ο κινέζος καλλιτέχνης και ακτιβιστής δούλευε εδώ και δύο χρόνια σε αυτό το πρότζεκτ, σχεδιάζοντας προσεκτικά το «Μονοπάτι» στο δάσος.

Μέσα στο château, ο Άι Γουέι Γουέι (Ai Weiwei) παρουσιάζει μια έκθεση – τίτλος είναι «Βουνά και θάλασσες» – η οποία διαρκεί έως τις 17 Ιουνίου.

Τα έργα που εκτίθενται δημιουργήθηκαν πριν το καλοκαίρι του 2015, όταν του επεστράφη το διαβατήριο, μετά την κράτησή του και την επί τέσσερα χρόνια απαγόρευση εξόδου από τη χώρα του.

Χρησιμοποιεί τις παραδοσιακές κινεζικές τεχνικές κατασκευής χαρταετών. Οι αναφορές στη μυθολογία και τις εμπειρίες της ζωής του είναι προφανείς. Από την οροφή, είναι κρεμασμένη μια μεγαλύτερου του φυσικού μεγέθους φιγούρα, που διατρέχει όλο το μήκος της αίθουσας, πλαισιωμένη στους τοίχους από προσεκτικά φιλοτεχνημένους «χαρακτήρες».

Μια έκθεση που δίνει πραγματικά τη δυνατότητα βαθύτερης κατανόησης του σπουδαίου καλλιτέχνη.








Δεν υπάρχουν σχόλια: