WHBC-GR: Barbra Streisand: 75 χρόνια από την γέννηση της...

Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Barbra Streisand: 75 χρόνια από την γέννηση της...

Τα τελευταία χρόνια η Barbra Streisand ακολουθεί την σίγουρη συνταγή των διασκευών σε γνωστά τραγούδια...

Ντουέτα με παλιούς και νέους πετυχημένους καλλιτέχνες, ακόμα και με τον πεθαμένο εδώ και 37 χρόνια Elvis Presley με τον οποίο χάρις στην τεχνολογία κάνει ντουέτο στο Love Me Tender. Michael Buble, Lionel Richie, John Legend και αρκετοί ακόμα την βοήθησαν να πετύχει όπως φαίνεται τουλάχιστον μέχρι τις χθεσινές πωλήσεις, ένα πραγματικά ανεπανάληπτο ρεκόρ. Το Partners ήταν το άλμπουμ που για 6η συνεχόμενη δεκαετία την στέλνει έστω για μία φορά στην πρώτη θέση, ενώ ταυτόχρονα μεγαλώνει την διαφορά από την δεύτερη γυναίκα με τα περισσότερα Νο 1 άλμπουμ.

Την πετυχημένη συνταγή ακολούθησε και στο δεύτερο άλμπουμ Encore: Movie Partners Sing Broadway με τραγούδια από το Broadway που έγινε κι αυτό Νο 1 σε Αμερική και Αγγλία.

Το επίτευγμα της 6ης συνεχόμενης δεκαετίας με Νο 1 απασχόλησε πολύ την Barbra, το 6 όπως δήλωσε είναι καλύτερος αριθμός από το 5, γι'αυτό σε αντίθεση με παλαιότερες τακτικές εμφανίσθηκε σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές, Tonight Shaw, Good Morning America, The View, Entertainment Tonight, Extra.

Tα 34 τοπ 10 άλμπουμ την φέρνουν δεύτερη όλων των εποχών με πρώτους τους Rolling Stones που έχουν 36. Σημαντικό είναι επίσης το επίτευγμα των 50 χρόνων που μεσολαβούν μεταξύ πρώτου Νο 1 άλμπουμ το 1964 με το People και του Partners, o Elvis είναι στην δεύτερη θέση με 46, αλλά οι οπαδοί του μπορούν να ισχυρισθούν ότι συμμετέχει σε ένα Νο 1 άλμπουμ αφού υπάρχει το ντουέτο με την Barbra στο Love Me Tender 58 χρόνια μετά την κατάκτηση της πρώτης θέσης για πρώτη φορά το 1956 με το Elvis Presley.

Το ρεπερτόριο στο Love Is The Answer που ήταν ένα άλμπουμ που το 2009 την βοήθησε να φτάσει τα 9 Νο 1 άλμπουμ και τις 5 συνεχόμενες δεκαετίες αποτελείτο από κλασικά τραγούδια της αμερικανικής μουσικής ιστορίας, όπως τα Smoke Gets In Your Eyes, In The Wee Small Hours Of The Morning, που είχε ερμηνεύσει ο Frank Sinatra, καθώς και το Make Someone Happy από το μιούζικαλ του 1960 Do Re Mi, το Α Time For Love, που είνα ήταν γραμμένο από  Johnny Mandel, ο οποίος είχε σχέση και με την ενορχήστρωση του άλμπουμ και είχε συνεργαστεί ξανά με την Barbra στο άλμπουμ του 1993 Back Το Broadway.

Σε αντίθεση με αρκετούς άλλους τραγουδιστές που διανύουν την 7η δεκαετία της ζωής τους και επέστρεψαν πρόσφατα στην επικαιρότητα με πετυχημένα άλμπουμ εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη ανταγωνιστικότητας από τους σύγχρονους καλλιτέχνες, η Barbra, που έχει συμπληρώσει τα 72 της χρόνια από τον περασμένο Απρίλιο, ηλικία που την κάνει την γηραιότερη μετά τον Tony Bennett με ένα Νο 1 άλμπουμ στην Αμερική, αποτελεί ένα μοναδικό φαινόμενο, αφού ποτέ δεν έπαψε να είναι στην κορυφή της μουσικής, και όχι μόνο, επικαιρότητας.

Κάθε νέος δίσκος της, αρχίζοντας από το 1963 που κυκλοφόρησε το Barbra Streisand Album, σημειώνει ξεχωριστή επιτυχία και συνήθως γίνεται τοπ 10 στις Ην. Πολιτείες, όπου συνολικά 33 από τα άλμπουμ της κατάφεραν αυτό το επίτευγμα, που την κατατάσσει στην κορυφή των γυναικείων φωνών για όλες τις εποχές. Τα 75 εκατομμύρια άλμπουμ της στις ΗΠΑ τη φέρνουν μέσα στους 10 πρώτους σε πωλήσεις στην ιστορία, ξεπερνώντας ονόματα όπως οι Elton John, AC/DC, Rolling Stones, Bruce Springsteen, ενώ από γυναίκες την ακολουθούν στην επόμενη δεκάδα, με πωλήσεις λιγότερες κατά τουλάχιστον 8 εκατομμύρια, οι Madonna, Mariah Carey, Whitney Houston και Celine Dion.

Είναι χαρακτηριστικό το ότι είναι η μοναδική καλλιτέχνιδα στην ιστορία που έχει τουλάχιστον από ένα Νο 1 άλμπουμ για τις 6 τελευταίες δεκαετίες στις ΗΠΑ. Το 1964 ανέβηκε για πρώτη φορά στην κορυφή με το People, το 1974 με το The Way We Were, το 1976 με το Α Star Is Born, το 1978 με το Greatest Hits Vol. 2, το 1979 με το Guilty, το 1985 με το Broadway Album και τέλος, στη δεκαετία του '90 με τα Back Το Broadway 1993 και Higher Ground 1997.

Αν αυτά τα επιτεύγματα δεν θεωρούνται αρκετά για να ενισχύσουν το... βιογραφικό της, μπορούμε να προσθέσουμε το βραβείο Οσκαρ που κατέκτησε το 1968 για τη συμμετοχή της στην ταινία Funny Girl, που ήταν η πρώτη της ταινία και κινηματογραφική μεταφορά της ομώνυμης θεατρικής της επιτυχίας του 1964, που σήμανε την επιστροφή της στο Μπρόντγουεϊ μετά την πετυχημένη εμφάνισή της εκεί το 1962 στον ρόλο της Miss Marmelstein στο μιούζικαλ Ι Can Get It For You Wholesale. 

Οι παραστάσεις της εκείνη την περίοδο ήταν η αιτία για τη βράβευσή της αρκετά χρόνια αργότερα με ένα ειδικό βραβείο Tony, που ήλθε να προστεθεί στα Οσκαρ ερμηνείας, τραγουδιού, για τη σύνθεσή της Evergreen από την ταινία Α Star Is Born, βράβευση που δινόταν για πρώτη φορά σε γυναίκα συνθέτρια. Πήρε επίσης βραβείο Emmy για την τηλεοπτική παράσταση του 2001 Timeless καθώς και δεκάδες βραβεία Γκράμι, κατά καιρούς, για τις ηχογραφήσεις της. Είναι η μοναδική τραγουδίστρια στην ιστορία της μουσικής που έχει καταφέρει να βραβευτεί σε τόσες διαφορετικές δραστηριότητες.

Το 1957 συμμετέχει σ' έναν διαγωνισμό μουσικής, αλλά η πραγματική επιδίωξή της ήταν να γίνει ηθοποιός. Ετσι το 1959 εμφανίζεται για πρώτη φορά σε παραστάσεις εκτός Μπρόντγουεϊ, παίζοντας δίπλα στην, τότε επίσης άσημη, Joan Rivers στο Driftwood, που παίχτηκε για μόλις 6 εβδομάδες.

Στη δισκογραφική της πορεία, που άρχισε το 1963, συνήθως αναβίωνε γνωστά τραγούδια από περασμένες δεκαετίες, που είχαν γίνει γνωστά σε θέατρα και καμπαρέ. Σ' αυτό το ρεπερτόριο θα επιστρέψει το 1985 με το Broadway Album, αλλά στο μεταξύ θα έχει κάνει την πρώτη στροφή στο σύγχρονο ρεπερτόριο παρουσιάζοντας το 1969 μία σειρά από τραγούδια συνθετών, όπως η Laura Nyro στο άλμπουμ της Stoney End, με παραγωγό τον μετέπειτα πολύ πετυχημένο Richard Perry.

Στη δεκαετία του '70 θα συνεργασθεί με ονόματα όπως οι Donna Summer και Neil Diamond, ενώ παράλληλα θα γνωρίσει μεγάλες επιτυχίες με τα τραγούδια από τις ταινίες της The Way We Were, όπου παίζει δίπλα στον Robert Redford κερδίζοντας την υποψηφιότητα για το βραβείο Οσκαρ, και Α Star Is Born. Στην ίδια δεκαετία φιγουράρει κάθε χρόνο στη λίστα με τους 10 πιο πετυχημένους εμπορικά ηθοποιούς, συχνά μάλιστα αυτή η παρουσία της ήταν η μοναδική γυναικεία.

Η σκηνοθετική της προσπάθεια στο Yentl του 1983, αν και χάρισε στην ταινία 5 υποψηφιότητες για Οσκαρ, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει υποψηφιότητα για σκηνοθεσία, καλύτερη ταινία ή καλύτερη γυναικεία ερμηνεία, οι κριτικές όμως ήταν ιδιαίτερα θετικές και κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα ως σκηνοθέτρια.

Οι νέες μουσικές φόρμες διαδέχονται η μία την άλλη και η Barbra στην εποχή του χιπ χοπ παραμένει στην κορυφή με τη συνεργασία της με τους Bee Gees στο άλμπουμ του 1980 Guilty.

Ένα άλλο μοναδικό ατού της είναι οι ζωντανές εμφανίσεις της, που συχνά πραγματοποιούν ρεκόρ εισπράξεων, και σχετικά πρόσφατα, το 2006, σε ηλικία 64 ετών, θα συγκεντρώσει σε 16 κονσέρτα της το ποσό - ρεκόρ των 96 εκατ. δολαρίων, με αρκετές από τις εμφανίσεις της να σημειώνουν μάλιστα ρεκόρ εισπράξεων σε συγκεκριμένους συναυλιακούς χώρους.

Είχα την τύχη να παρακολουθήσω το κονσέρτο που έδωσε στο Λονδίνο το 1994, όπου εμφανίστηκε για δεύτερη φορά μετά το 1967. Ανάμεσα στους θεατές που πλήρωσαν τα πανάκριβα εισιτήρια (το φτηνότερο έκανε 200 λίρες), ήταν οι Elton John, Michael Caine, Shirley Bassey κ.ά. Την ορχήστρα, που αποτελούνταν από 72 άτομα, διηύθυνε ο Marvin Hamlish και η Barbra, πραγματοποιώντας μία από τις μεγαλύτερες επιθυμίες της, τραγούδησε μαζί με τον Marlon Brando, ο οποίος εμφανιζόταν σε γιγαντοοθόνη στον ρόλο του στην ταινία Guys and Dolls να ερμηνεύει το Α Woman In Love και η Barbra ντουμπλάριζε ζωντανά τη φωνή τής Jean Simmons.

Το σημαντικό φιλανθρωπικό έργο της, μέσω της οργάνωσης The Streisand Foundation, έχει θετική αποδοχή από τον κόσμο και συχνά βραβεύεται για την οικονομική συνεισφορά της με διάφορους τρόπους σε εθνικούς οργανισμούς, που βοηθάνε τις γυναίκες σε θέματα υγείας, για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προστασία του περιβάλλοντος.

Ενεργό μέλος του αμερικανικού Δημοκρατικού Κόμματος εδώ και αρκετές δεκαετίες, δηλώνει ότι αυτό το κόμμα πάντα υποστήριζε τους εργάτες και αυτή πάντα ταυτίζεται με τις μειονότητες, τις οποίες βοηθάει ακόμα και με εμφανίσεις από τις οποίες όλα τα έσοδα δίδονται στους μη έχοντες. Είναι τόσο φανατική οπαδός του Δημοκρατικού Κόμματος που για αρκετό καιρό δεν μιλούσε στον θετό γιο της, ηθοποιό Josh Brolin, γιατί αυτός έπαιξε τον ρόλο του τότε προέδρου Bush στον κινηματογράφο. Μπορεί τα εισιτήρια σε κάθε συναυλία της να κοστίζουν αρκετές φορές μία μικρή περιουσία, αλλά το να δίνεις αρκετές από αυτές τις συναυλίες μόνο για φιλανθρωπικό σκοπό, σίγουρα δεν είναι κάτι το συνηθισμένο στον κόσμο των σόου μπίζνες.

Οσο για την ποιότητα των κονσέρτων που δίνει κατά καιρούς, αυτή είναι το κάτι άλλο και εντυπωσιάζει τους παρισταμένους. Ειλικρινά δεν θυμάμαι να έχω παρακολουθήσει άλλη τραγουδίστρια που να κάνει αυτόν τον τέλειο συνδυασμό μουσικού σόου και θεατρικής παράστασης. Αυτό άλλωστε ήταν και το πλεονέκτημά της έναντι των άλλων γυναικείων φωνών που παρουσιάστηκαν τα τελευταία 50 χρόνια.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Barbra Streisand (@barbrastreisand) στις





Δεν υπάρχουν σχόλια: