WHBC-GR: Εντοπίστηκε το πρώτο άστρο με 8 εξωπλανήτες, όσους διαθέτει και το ηλιακό μας σύστημα (video)

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

Εντοπίστηκε το πρώτο άστρο με 8 εξωπλανήτες, όσους διαθέτει και το ηλιακό μας σύστημα (video)

Το πρώτο μακρινό άστρο, που έχει γύρω του οκτώ πλανήτες, όσους και το δικό μας ηλιακό σύστημα, ανακάλυψαν επιστήμονες της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), καθώς και μηχανικοί της Google...

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό εξωπλανητών που έχουν βρεθεί γύρω από ένα άλλο άστρο, πέρα από τον Ήλιο: Ο λόγος για το άστρο Κέπλερ-90, που βρίσκεται σε απόσταση 2.545 ετών φωτός στον αστερισμό του Δράκοντα, το οποίο είναι πιο καυτό και μεγαλύτερο κατά 30% από τον Ήλιο.

Από το 2013 οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι το άστρο αυτό διέθετε επτά εξωπλανήτες, αλλά τώρα βρήκαν κι έναν όγδοο, τον Κέπλερ-90i, ο οποίος είναι ο μικρότερος από τους υπόλοιπους.

Βάσει των εκτιμήσεων των αστρονόμων ο εξωπλανήτης είναι βραχώδης, ενώ το έτος του (μια πλήρης περιφορά γύρω από το άστρο του) διαρκεί 14,4 γήινες μέρες. Υπολογίζεται ότι η θερμοκρασία στην επιφάνεια του ξεπερνά τους 420 βαθμούς Κελσίου.

Η σημαντική ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης της  Google, το οποίο ανέλυσε στοιχεία του διαστημικού τηλεσκοπίου «Κέπλερ». Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης έχει «εκπαιδευτεί» για να εντοπίζει εξωπλανήτες που δεν έχουν ανακαλύψει οι αστρονόμοι.

Σημειώνεται ότι το τηλεσκόπιο Κέπλερ έχει παρατηρήσει περίπου 150.000 άστρα μέχρι σήμερα και έχει ανακαλύψει ήδη περίπου 2.500 επιβεβαιωμένους εξωπλανήτες.

Ο μηχανικός λογισμικού της Google, Κρίστοφερ Σάλιου αναφέρει: «Μετά από τη νέα ανακάλυψη, το Κέπλερ-90 γίνεται το πρώτο άστρο που διαθέτει τόσους πλανήτες όσο το δικό μας ηλιακό σύστημα».

Καθώς οι μικρότεροι πλανήτες του βρίσκονται κοντά στο άστρο τους, ενώ οι μεγαλύτεροι πιο μακριά από αυτό, το νέο πλανητικό σύστημα παρουσιάζει ομοιότητες με το δικό μας. Ωστόσο, το μακρινό αυτό σύστημα είναι πιο «συμπιεσμένο» σε σχέση με το δικό μας, καθώς ο πιο μακρινός πλανήτης του, ο Κέπλερ-90h, ένας αέριος γίγαντας σαν τον Δία, βρίσκεται από το άστρο του στην απόσταση που έχει η Γη από τον Ήλιο.

Ως προς το αν το εν λόγω πλανητικό σύστημα μπορεί να διαθέτει συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξη ζωής, οι επιστήμονες εμφανίζονται μάλλον επιφυλακτικοί, καθώς δεν θεωρούν ιδιαίτερα πιθανό αυτό το ενδεχόμενο.

Με την ίδια μέθοδο τεχνητής νοημοσύνης της Google εντοπίστηκε ακόμα ένας εξωπλανήτης -γύρω από ένα άλλο άστρο- που διαθέτει περίπου το μέγεθος της Γης.

Οι ερευνητές θα εξακολουθήσουν να αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για την ανάλυση των στοιχείων που έχουν συλλεχθεί από τηλεσκόπια.



  

Δεν υπάρχουν σχόλια: