WHBC-GR: Τι θέλει ο Frank Miller στη Θεσσαλονίκη;

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Τι θέλει ο Frank Miller στη Θεσσαλονίκη;

Ο διάσημος αμερικανός κομίστας επιστρέφει με ένα νέο κόμικ, αυτή τη φορά για την άνοδο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη. Είναι μια ευκαιρία να θυμηθούμε πώς έμπνευσή του υπήρξε μια άσημη χολιγουντιανή ταινια του '60 για τους 300 του Λεωνίδα, με έλληνες δευτεραγωνιστές..

O Frank Miller αγαπάει την Ελλάδα. Και η Ελλάδα τον αγαπάει· αυτός πριν από 20 χρόνια σχεδίασε το κόμικ «300» το οποίο μεταφέρθηκε από τον Ζακ Σνάιντερ στον κινηματογράφο βάζοντας το «this is Spartaaaa» και το «Come and get it» («μολών λαβέ») στο στόμα όλου του πλανήτη (ή σχεδόν όλου, στο Ιράν δεν άρεσε η ταινία). Τώρα ο 60χρονος κομίστας, ο διασημότερος του χώρου, έρχεται στη Θεσσαλονίκη για το Comic Con 4 που θα φιλοξενηθεί τον Μάιο στο «Βελλίδειο» στη Θεσσαλονίκη.

Ασφαλώς ο Μίλερ δεν έγινε διάσημος με τους «300». Είχε κάνει αίσθηση ήδη από τη δεκαετία του 1970 όταν εισήγαγε τον ήρωα Daredevil, ενώ στα 80s ανανέωσε τον μύθο του Μπάτμαν με τη σειρά του «Σκοτεινού Ιππότη». Οι «300», για τη μάχη των Θερμοπυλών, κυκλοφόρησαν το 1998 και έγιναν ταινία το 2006, σπάζοντας τα ταμεία. 

Και έκτοτε ο αμερικανός κομίστας συνεχίζει να αντλεί έμπνευση από την ελληνική αρχαιότητα. Τον Μάιο κυκλοφορεί το λεύκωμα «Xerxes: The Fall of the House of Darius and the Rise of Alexander», το οποίο καταπιάνεται τόσο με τους Περσικούς Πολέμους όσο και με την άνοδο του Μεγάλου Αλεξάνδρου –ή αλλιώς το τέλος του οίκου των Δαρείων στην Περσία.

📷Ο Φρανκ Μίλερ , ο πιο διάσημος κομίστας της εποχής μας (EPA/LUCA PIERGIOVANNI)

Οι «300» θεωρήθηκαν έργο αναφοράς για την 9η Τέχνη, όπως αποκαλείται η τέχνη του κόμικ. Και ήταν κάτι που είχε στο μυαλό του ο Μίλερ χρόνια προτού ακόμη φανταστεί τον εαυτό του να σχεδιάζει κόμικ. Οπως έχει πει ο ίδιος ήταν μικρό παιδί όταν είχε δει το φιλμ «Ο Λέων της Σπάρτης» («300 Spartans», 1962) του Ρούντολφ Ματέ. Ηταν μια ταινία που γυρίστηκε στην Αθήνα και το Λουτράκι τον Δεκέμβριο του 1960 με πρωταγωνιστή τον Ρίτσαρντ Εγκαν, στον ρόλο του Λεωνίδα και αρκετούς έλληνες ηθοποιούς σε δεύτερους ρόλους.

📷Η αφίσα της ταινίας που ενέπνευσε τον Φρανκ Μίλερ για το «300»
Εκτός από την Αννα Συνοδινού που αναφερόταν στην αφίσα ως νέα φέρελπις πρωταγωνίστρια, από το φιλμ πέρασε ο Γιώργος Μούτσιος και ο Μιχάλης Νικολινάκος.

📷Ο Γιώργος Μούτσιος σε μια σκηνή της ταινίας. Στο μέσον ο πρωταγωνιστής Ρίτσαρντ Εγκαν – Λεωνίδας

📷Μια φωτογραφία από το αρχείο του Μιχάλη Νικολινάκου (δεύτερος από δεξιά) με τους πρωταγωνιστές και τους συντελεστές της ταινίας. Φυσικά υπάρχει και εκπρόσωπος του στρατού, που προσέφερε άφθονους κομπάρσους

Εχοντας δει μικρός -και έπειτα ξαναδεί αρκετές φορές- την ταινία, ο Μίλερ δεν μπορούσε να βγάλει από το μυαλό του μια μεταφορά της μάχης των Θερμοπυλών στις σελίδες ενός κόμικ. Ταξίδεψε στην Ελλάδα, επισκέφτηκε τις Θερμοπύλες και το 1998 κυκλοφόρησε το λεύκωμα. Η συγκεκριμένη δουλειά τιμήθηκε με τρία βραβεία Eisner, τα οποία θεωρούνται το αντίστοιχο των Οσκαρ για τον κόσμο των κόμικ.

 📷Ο Λεωνίδας στις σελίδες του «300»
📷Οι μάχες με τις ορδές του Ξέρξη σχεδιάστηκαν με κάθε λεπτομέρεια στις σελίδες των «300». Επειτα μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο

Info: Το «The Comic Con 4» θα πραγματοποιηθεί από τις 4 ώς τις 6 Μαΐου 2018, στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» της Θεσσαλονίκης, στις εγκαταστάσεις τής ΔΕΘ-Helexpo. (ώρες λειτουργίας: 10.00-21.00)



  

Δεν υπάρχουν σχόλια: