WHBC-GR: Κούβα: Ταξίδι εκτός Αβάνας, εξερευνήστε το Varadero και το Trinidad

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Κούβα: Ταξίδι εκτός Αβάνας, εξερευνήστε το Varadero και το Trinidad

Αν βρεθείτε ποτέ στην Κούβα, σημασία έχει να την εξερευνήσετε και να αποκτήσετε τις δικές σας εμπειρίες. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να σας βοηθήσω να βγείτε εκτός Αβάνας. Εξερευνήστε μαζί μου τις εξωτικές παραλίες του Varadero και τη γραφική πόλη του Trinidad...

Ετοιμάζοντας το ταξίδι στην Κούβα, στόχος μας ήταν να καταφέρουμε να βγούμε εκτός Αβάνας. Βλέποντας κανείς το νησί στο χάρτη δεν έχει την αίσθηση ότι η απόσταση από την πρωτεύουσα μέχρι το νοτιοανατολικό άκρο, το Santiago, ξεπερνά τα 900 χλμ. Απόσταση υπερβολικά μεγάλη για τα κουβανέζικα δεδομένα, το προβληματικό οδικό δίκτυο και τα πενιχρά μεταφορικά μέσα.

Με 10 μέρες στη διάθεσή μας και χωρίς σταθερό μεταφορικό μέσο (δε νοικιάσαμε αυτοκίνητο) περιοριστήκαμε σε αυτά που μπορούσαμε να δούμε. Χωρίσαμε το ταξίδι σε 5 μέρες στην Αβάνα, 1 μέρα στο Varadero και 3 μέρες στο Trinidad.

📷Τα κουβανέζικα ταξί κρύβουν πάντα μια έκπληξη / photo itgirl

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, τίποτα δεν ήταν κανονισμένο από πριν. Για καλή μας τύχη τα μεγάλα ξενοδοχεία της Αβάνας οργανώνουν εκδρομές εκτός πόλης, δυνατότητα την οποία εκμεταλλευτήκαμε. Θέλοντας, όμως, να ζήσουμε και μια πιο αυθεντική εμπειρία, οι υπόλοιπες μετακινήσεις μας επιλέξαμε να γίνουν με taxi compartido (μοιρασμένο ταξί). Τα κουβανέζικα ταξί κρύβουν πάντα μια έκπληξη, μπορεί να ταξιδέψετε με λιμουζίνα του ’50, lada του ’70 ή και με ολοκαίνουριο αυτοκίνητο.

*Οι casas particulares, τα σπίτια που φιλοξενούν τουρίστες, λειτουργούν ως δίκτυο. Ζητήστε στους οικοδεσπότες σας από πριν ή μόλις φτάσετε να σας βρουν κατάλυμα και μεταφορικό μέσο για να βγείτε εκτός Αβάνας. Θα σας προτείνουν τη λύση του taxi compartidoπου είναι απολύτως ασφαλές. Οι τιμές κατ’ άτομο ποικίλουν ανάλογα με τον προορισμό και την απόσταση.

**Tα κεντρικά ξενοδοχεία της Αβάνας οργανώνουν εκδρομές. Ταπακέταπου προτείνουν είναι συνήθωςall inclusive, μετακίνηση με van, διατροφή και διαμονή, αν χρειαστεί. Κάθε ξενοδοχείο έχει το δικό του tourist office. Δε χρειάζεται παρά να περάσετε από εκεί και να ζητήσετε πληροφορίες για τον προορισμό που σας ενδιαφέρει.

Varadero

Το Varadero, σχεδόν 2 ώρες μακριά από την Αβάνα, είναι ο πιο γνωστός τουριστικός προορισμός της Κούβας και όχι άδικα. Τα 20 χλμ αμμούδινων ακτών, κατατάσσουν τη χερσόνησο αυτή στην κορυφή της λίστας με τις καλύτερες παραλίες της Καραϊβικής. Μη σας τρομάζουν τα μεγάλα συγκροτήματα και ο μαζικός όγκος τουριστών με “βραχιολάκι” στον καρπό, η παραλία σας χωράει όλους.

📷Το Varadero είναι την κορυφή της λίστας με τις καλύτερες παραλίες της Καραϊβικής./ photo itgirl

Από την Αβάνα μπορείτε να οργανώσετε εύκολα μια μονοήμερη εκδρομή στο Varadero είτε ρωτώντας τον ιδιοκτήτη της casa particular σας, ο οποίος δε θα αργήσει να σας βρει οδηγό και κατάλυμα είτε καταφεύγοντας στη λύση tourist office, για την οποία μιλήσαμε παραπάνω.

Για να φτάσουμε στις μαγικές αυτές παραλίες επιλέξαμε την εύκολη λύση, μια μονοήμερη all inclusive εκδρομή. Κόστισε περίπου 80τουριστικά πέσος το άτομο, αλλά μας αποζημίωσε πλήρως. Ένα van μας παρέλαβε νωρίς το πρωί από εκεί που μέναμε και μας μετέφερε σε ένα resort (δεκαετίας ’70) του Varadero. Μας παρείχαν πρόσβαση σε όλους τους χώρους, απεριόριστα πότα και 2 γεύματα (μπουφέ). Προτιμήσαμε να περάσουμε όλη τη μέρα στην παραλία κι, ευτυχώς, ξεχάσαμε ότι γίναμε κι εμείς τουρίστες με βραχιολάκι. Δεν ήταν, όμως, καθόλου άσχημα!

*Το Varadero γνώριζε τουριστική ανάπτυξη από πολύ παλιά. Δεν είναι τυχαίο ότι στην περιοχήPunta Blancaείχε τη βίλα του ο Αλ Καπόνε.

**Αν δε σας ενδιαφέρει το Varadero, μια εναλλακτική κοντά στην Αβάνα είναι οι Playas del Este. Στις παραλίες αυτές φτάνετε με λεωφορείο που ξεκινά από την κουβανέζικη πρωτεύουσα. Βρίσκονται κοντά στην πόλη, γι αυτό και τα τουριστικά γραφεία δεν αναλαμβάνουν να σας πάνε ως εκεί.

Taxi Compartido

Επόμενος προορισμός εκτός Αβάνας το Trinidad, η πόλη όπου ο χρόνος έχει σταματήσει στο 1800. Ο καλύτερος τρόπος για να πάμε ως εκεί το taxi compartido κι η καλύτερη επιλογή για διαμονή το σπίτι που πρότειναν από την casa particular μας.

📷Στο Trinidad ο χρόνος έχει σταματήσει στο 1800./ photo itgirl

Από την Αβάνα μέχρι το Trinidad, 3μιση ώρες μακριά, πληρώσαμε 30 τουριστικά πέσος το άτομο. Στην Κούβα, βέβαια, όταν κάποιος οδηγός λέει ότι θα ξεκινήσετε στις 9μιση το πρωί, ποτέ και για κανέναν λόγο μην τον περιμένετε πριν τις 11. Η εθνική οδός αποτελεί από μόνη της μια εμπειρία. Φανταστείτε ένα lada να τρέχει με 160 χλμ σε ένα δρόμο παλαιών προδιαγραφών. Προσπεράσαμε αυτοκίνητα, κάρα, άλογα, ακόμα κι ανθρώπους με χρήματα στα χέρια που έκαναν οτοστόπ. O Chino, ο οδηγός μας, θα μας μείνει αξέχαστος!

Στο Trinidad μπορείτε να φτάσετε και με λεωφορείο. Η γενικότερη συμβουλή, όμως, ήταν να μην το 
τολμήσουμε

**Κι αν σε κάποιους έκαναν εντύπωση οι τεράστιες πινακίδες με τα συνθήματα της Επανάστασης στους αυτοκινητοδρόμους, εμείς μείναμε δίχως λόγια με τον τρόπο που οδηγούν οι Κουβανοί (160 χλμ/ώρα).

📷Το κέντρο του Trinidad δεν έχει αυτοκίνητα κι είναι στρωμένο με πέτρα./ photo itgirl
Trinidad

Το Trinidad αν και έχει τη φήμη του ήσυχου προοορισμού, είναι αρκετά τουριστικό. Το κέντρο σφύζει από κόσμο, δεν έχει αυτοκίνητα κι είναι στρωμένο με πέτρα. Περάστε από την κεντρική πλατεία της πόλης, την Plaza Mayor, και μπείτε στην εκκλησία της Santisima Trinidad.

*Το ιστορικό κέντρο του Trinidad ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UΝΕSCΟ το 1988.

Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε τα παλιά αποικιακά μέγαρα, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν αναπαλαιωθεί και συντηρούνται σε καλή κατάσταση. Αν θα πρέπει να επισκεφτείτε ένα από αυτά, αυτό είναι το μέγαρο του Museo Historico, με πύργο από τον οποίο βλέπετε ολόκληρη την πόλη.

*Στο Trinidad θα βρείτε παραρτήματα των γνωστών μπαρ της Αβάνας. Δεν θα πρέπει να σας ξαφνιάσουν, λοιπόν, τα δίδυμα αδελφάκια της Floriditaκαι της Bodeguita del Medio.

**Για φαγητό προτείνω τη Ceiba, ένα εστιατόρια στη σκιά ενός τεράστιου αιωνόβιου δέντρου. Δοκιμάστε τις εκδοχές των πιάτων α λα “Canchanchara”, το τοπικό γλυκό ποτό.

Οι παραλίες, φυσικά, δε λείπουν. Η Playa Ancón και η Costa Azul (photo), μπορεί να μη φτάνουν σε δημοφιλία το Varadero, αλλά δε θα σας απογοητεύσουν. Υπάρχει, βέβαια, κι η εναλλακτική του βουνού, αφού οι λόφοι πίσω από την πόλη προσφέρονται για πεζοπορία. Η θέα από εκεί είναι μαγευτική.
📷Από το πύργο του Museo Historico βλέπετε ολόκληρη την πόλη./ photo itgirl

*ΤοTrinidad μπορεί να αποτελέσει μεταβατικό σταθμό για να συνεχίσετε στο Νότο. Πολλοί επισκέπτες σταματούν εκεί για ένα βράδυ, ώστε να συνεχίσουν μέχρι το Santiago,το νοτιότερο άκρο της Κούβας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: