Πέμπτη, 21 Μαΐου 2020

«Lunch Atop a Skyscraper» - Η ιστορία πίσω από την πιο γνωστή φωτογραφία της ιστορίας της Νέας Υόρκης

Πρόκειται για μια φωτογραφία που όλοι έχουν δει. Και ίσως κάποιοι να την έχουν ως αφίσα (ή πίνακα) στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας τους. Ονομάζεται «Lunch Atop a Skyscraper» (Μεσημεριανό στην κορυφή του ουρανοξύστη) και τραβήχτηκε με σκοπό να προωθήσει την κατασκευή του Rockefeller Center την δεκαετία του 1930. Γρήγορα όμως η σημασία της έγινε πολύ πιο σύνθετη...

Στην φωτογραφία βλέπουμε 11 εργάτες, οι οποίοι τρώνε μεσημεριανό όπως κάθε ημέρα σε ύψος 260 μέτρων. Πίσω φαίνεται η Νέα Υόρκη, μια πόλη που τις επόμενε δεκαετίες θα μετατρεπόταν σε μεγαλούπολη του κόσμου. Λίγοι ξέρουν ολόκληρη την ιστορία της, κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη φωτογραφία έφτασε να συμβολίζει μια ολόκληρη εποχή και γέμισε ελπίδα τους Αμερικανούς που έζησαν την Μεγάλη Ύφεση.

@wikipedia.org

Πολλοί πιστεύουν πως η φωτογραφία είναι από το Empire State Building. Όμως πρόκειται για ένα εξίσου εμβληματικό κτίριο της Νέας Υόρκης, το Rockefeller Center. Ένα κτίριο που εκείνη την εποχή ήταν θηριώδες και βοήθησε στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Κι αυτό γιατί τον καιρό της Μεγάλης ύφεσης, απασχόλησε 250.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τα αρχεία του κτιρίου.

Βέβαια, οι εργάτες έπρεπε να δουλέψουν εκατοντάδες μέτρα πάνω από την γη και χωρίς πολλά προστατευτικά μέτρα. Κάθε μέρα η εργασία δεν ήθελε μόνο ικανότητα από την πλευρά των εργατών αλλά και να μάθουν να αψηφούν τον θάνατο. Άλλωστε οι φωτογραφίες κατά την διάρκεια της κατασκευής του κτιρίου μπορούν να επιβεβαιώσουν κάτι τέτοιο.

Η πιο γνωστή από αυτές όπως είπαμε και παραπάνω είναι αυτή με τον τίτλο «Lunch Atop a Skyscraper». Η λήψη της έγινε 69 πατώματα από το έδαφος και δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στην New York Herald-Tribune τον Οκτώβριο του 1932. Με πανοραμική θέα το Central Park, οι μετανάστες εργάτες, Ιρλανδοί και Ιταλοί στην πλειονότητά τους, κάνουν διάλειμμα για ένα κολατσιό. Τις υπόλοιπες ώρες, αψηφώντας τον κίνδυνο, έχτιζαν σιγά σιγά τη φυσιογνωμία της πόλης παρά τους μεγάλους κινδύνους.

Η φωτογραφία αμέσως «μίλησε» στην καρδιά του αμερικανικού κοινού. Ήταν ένα στιγμιότυπο ελπίδας και θαυμασμού, για όσους πάλευαν να κερδίσουν ένα κομμάτι ψωμί σε μια πολύ δύσκολη εποχή. Και απεικονίζει το χτίσιμο της μεγαλύτερης πόλης των ΗΠΑ, από μια συνεργασία μεταναστών. Έγινε με έναν τρόπο συνώνυμο της Αμερικής.

Υπάρχουν πολλές ακόμα φωτογραφίες που προκαλούν πανικό σε όσους φοβούνται τα ύψη. Τραβήχτηκαν στις 20 Σεπτεμβρίου του 1932 από μια σειρά φωτογράφων του Τύπου. Κανένας δεν ξέρει ποιος από αυτούς τράβηξε την πιο διάσημη από αυτές.

@whats-on-netflix.com
Τα επόμενα χρόνια κάποιοι προσπάθησαν να βγάλουν την φωτογραφία ψεύτική ή έστω κατασκευασμένη. Οι Ιρλανδοί σκηνοθέτες Seán και Eamonn Ó Cualáin, με το ντοκιμαντέρ τους «Men at Lunch», απέδειξαν την αυθεντικότητα της. Βρήκαν το αυθεντικό αρνητικό της και κατάφεραν να τακτοποιήσουν κάποιους από τους εργάτες που βλέπουμε σε αυτή.

Όπως και να έχει, η φωτογραφία είναι ίσως η πιο διάσημη από την ιστορία της πόλης. Δεν είναι τυχαία και η χρησιμοποίηση της στην ποπ κουλτούρα, όπως στην προώθηση της σειράς «Friends», με έναν διαφορετικό τρόπο πάντα. Έδωσε ελπίδα κατά την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης και είναι ένα εξαιρετικό στιγμιότυπο της ιστορίας της Νεάς Υόρκης, πριν γίνει η μεγαλούπολη που ξέρουμε σήμερα.Δεν υπάρχουν σχόλια: