WHBC-GR: Φεστιβάλ «SFF-rated Athens»: Μαγικό ταξίδι στον κόσμο της Επιστημονικής Φαντασίας

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Φεστιβάλ «SFF-rated Athens»: Μαγικό ταξίδι στον κόσμο της Επιστημονικής Φαντασίας


Το κινηματογραφικό φεστιβάλ SFF-rated Athens επιστρέφει για έβδομη χρονιά και δίνει ραντεβού με το αθηναϊκό κοινό από την Τετάρτη 7 Μαρτίου έως και την Τετάρτη 14 Μαρτίου. Οι διοργανωτές εμπλούτισαν το πρόγραμμα του φεστιβάλ και εξασφάλισαν παγκόσμιες αποκλειστικότητες επιβεβαιώνοντας με τον καλύτερο τον διεθνή του χαρακτήρα και επισημαίνοντας πως το «SFF-rated Athens» είναι πλέον ένας θεσμός...

Το SFF-rated Athens ξεκίνησε το 2006 ως ρετροσπεκτίβα ελληνικών ταινιών μικρού μήκους του Φανταστικού και το 2007 διεξήχθη για πρώτη φορά ως Διεθνές Φεστιβάλ. Έκτοτε φιλοδοξεί να προσφέρει στο ελληνικό κοινό μια πλατφόρμα προβολής των πιο αυθεντικών ανεξάρτητων κινηματογραφικών παραγωγών επιστημονικής φαντασίας και φανταστικού (μικρού και μεγάλου μήκους) από όλο τον κόσμο, που δε βρίσκουν εύκολα διανομή στη χώρα μας.

Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές «η κοινή συνισταμένη των ταινιών που προβάλλονται στο φεστιβάλ δεν είναι τόσο η εξωπραγματική υπόθεση, όσο η αποθέωση του πλούτου και της ποικιλίας της φαντασίας επικεντρωμένης γύρω από μια ευφυή ιδέα που έχει σα σκοπό να προκαλέσει το συναίσθημα της έκπληξης και τη σκέψη στον θεατή».

Το 7ο SFF-rated Athens εμπνέεται από την άρρηκτη ιστορικά σχέση του Φανταστικού και της Επιστημονικής Φαντασίας με τον ίδιο τον Κινηματογράφο, επιχειρώντας με έναν σαφή αλλά και αυτοσαρκαστικό τρόπο να δείξει τη «διείσδυση» του είδους σε αντικείμενα-σύμβολα της κινηματογραφικής δημιουργίας.

Φέτος οι προβολές θα πραγματοποιούνται σε δύο αίθουσες, στον κινηματογράφο «Μικρόκοσμος», στη Λ.Συγγρού 106, αλλά και στο «Nixon», στην Αγησιλάου 61Β στον Κεραμεικό.

Συνολικά θα προβληθούν 55 ταινίες εκ των οποίων στο διαγωνιστικό κομμάτι θα συμμετέχουν 10 μεγάλου μήκους και 37 μικρού μήκους. Οι δύο αίθουσες προβολής δίνουν τη δυνατότητα στις ταινίες μικρού μήκους να παιχτούν από δύο φορές φέτος, σε αντίθεση με ο,τι συνέβαινε στα προηγούμενα φεστιβάλ. Οι ταινίες, που προέρχονται από 20 χώρες, επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 290 υποψηφιότητες. Σημειώνεται πως οι υποψηφιότητες πέρυσι ήταν 225.

Οι διοργανωτές του 7ο SFF-rated Athens εξασφάλισαν και δύο αποκλειστικότητες. Πρόκειται για την ελληνική πρεμιέρα για το ευρύ κοινό της πολυαναμενόμενης action fantasy υπερπαραγωγής της Walt Disney Pictures «John Carter». Η ταινία θα προβληθεί στις 7 Μαρτίου, μία ημέρα πριν από την επίσημη πρεμιέρα στην Ελλάδα, αλλά και πριν από το ντεμπούτο της ταινίας για το ευρύ κοινό στις ΗΠΑ και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. 



Η δεύτερη αποκλειστικότητα είναι η ευρωπαϊκή πρεμιέρα της επίσης αμερικανικής ταινίας «Radio Free Albemuth», παραγωγής του 2010. Μάλιστα η ταινία θα προβληθεί παρουσία και του σκηνοθέτη της John Alan Simon. Το «Radio Free Albemuth» βασίζεται στο τελευταίο μυθιστόρημα του Philip K. Dick, έργα του οποίου αποτέλεσαν τη βάση για μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες, όπως το Blade Runner και το Minority Report.




Άλλες ταινίες που θα συμμετέχουν στο διαγωνιστικό κομμάτι είναι:

- «PIG» (ΗΠΑ, 2011, 90’) του Henry Barrial.
Ένας άντρας ξυπνά με τα χέρια δεμένα στο μέσο μιας ερήμου, χωρίς να θυμάται τίποτα για τον εαυτό του, ούτε καν το όνομά του. Πρώτα πρέπει να επιβιώσει και στη συνέχεια να ανακαλύψει ποιος είναι και πώς και γιατί βρέθηκε εκεί.



- «ΤΗΕ SHOW MUST GO ON» (Κροατία, 2010, 80’)
Σύγχρονο θρίλερ, όπου οι συμμετέχοντες σε reality show αφήνονται από τον αλλοτριωμένο και με οικογενειακά προβλήματα δημιουργό του show να συνεχίζουν την καθημερινότητά τους, αγνοώντας ότι έξω από το σπίτι που ζουν έχει ξεσπάσει πυρηνικός πόλεμος.




- «BY DAY AND BY NIGHT» (Μεξικό, 2010, 95’)
Επιστημονική φαντασία, όπου λόγω υπερπληθυσμού οι μισοί άνθρωποι ζουν τη μέρα και οι άλλοι μισοί τη νύχτα. Κλασσική SF με κοινωνικό προβληματισμό.

- «ΗΟΟΚΕD» (Ρωσία, 2010, 127’)
Tαινία περιπέτειας με πολύ γρήγορους ρυθμούς, όπου ήρωες έφηβοι gamers παίρνουν στην πραγματική ζωή τις (μαχητικού τύπου) ιδιότητες των χαρακτήρων που παίζουν στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Καταιγισμός δράσης με εντυπωσιακές σκηνές, αλλά και ωμή ματιά σε στενές προσωπικές σχέσεις, φιλοδοξίες, συνομωσίες και προδοσίες.
- «LYS» (Γερμανία, 2010, 52’)
Οικολογικό θρίλερ με παραλλαγμένο το concept της Γαίας, του οικοσυστήματος της Γης, ως οντότητας με συνείδηση. Ήρωας και πάλι μια έφηβη σε αυτήν τη στοχαστική ταινία με οικολογικό προβληματισμό που συνδυάζει την επιστημονική φαντασία με μεταφυσικά στοιχεία.

- «NYDENION» (Γερμανία, 2010, 90’)
Χορταστική space opera με ασταμάτητη δράση, μάχες διαστημοπλοίων, εντυπωσιακά εξωγήινα περιβάλλοντα, υψηλή τεχνολογία, cyborg, ίντριγκες, προδοσίες και όλα τα άλλα που συνθέτουν μια θεαματική διαστημική περιπέτεια στο κλίμα του κλασικού πλέον «Πολέμου των Άστρων», με μια πρόσθετη γεύση από αισθητική Paul Verhoeven (Total Recall).
- «THE COLOR-Die Farbe» (Γερμανία, 2010, 85’)

Ασπρόμαυρη ταινία βασισμένη σε διήγημα του Η.P. Lovecraft. Η ταινία ενθουσίασε την HP Lovecraft Historical Society ώστε ανέλαβαν τη διανομή της στην Αμερική. H ταινία θα προβληθεί παρουσία του σκηνοθέτη.
- «TRANSFER» (Γερμανία, 2010, 94’)
Θέμα της ταινίας η μεταφορά της ανθρώπινης συνείδησης σε άλλο σώμα (για λόγους νεότητας), στα πλαίσια μιας οργανωμένης, νόμιμης επιχειρηματικής δραστηριότητας. Σκεπτόμενη επιστημονική φαντασία στην οποία θίγονται κοινωνικά θέματα όπως ο ρατσισμός και η παγκόσμια ανισότητα.

- «ΤΗΕ COLLAPSED» (Καναδάς, 2011, 83’)
Καλογυρισμένο indie με θέμα τη διάλυση του κοινωνικού ιστού και την εξόντωση μιας οικογένειας, εξαιτίας κάποιου εξωγήινου ιού. Έχει αποσπάσει θετικές κριτικές στα –πολλά– κινηματογραφικά φεστιβάλ που έχει συμμετάσχει.
Στο φεστιβάλ συμμετέχουν και ταινίες ελληνικής παραγωγής. «Αιχμή του δόρατος» αποτελεί η μεγάλου μήκους κωμική ταινία υπερηρώων «Σούπερ Δημήτριος». H ταινία βραβεύτηκε με το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2011 και θα προβληθεί και στις τρεις μεταμεσονύκτιες προβολές του φεστιβάλ στον ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟ. Μάλιστα στις προβολές της Παρασκευής και του Σαββάτου θα παρευρεθούν και οι συντελεστές της ταινίας.
Τα βραβεία της πενταμελούς κριτικής επιτροπής για τις ταινίες μεγάλου μήκους είναι αυτά της «καλύτερης ταινίας», «καλύτερης σκηνοθεσίας» και «καλύτερου σεναρίου». Παράλληλα θα υπάρχουν και τα «Βραβεία του Κοινού». Ειδικότερα το κοινό, και μόνο αυτό, θα αναδείξει  τις καλύτερες ταινίες μικρού μήκους, ενώ για τις μεγάλου μήκους θα υπάρχουν τα βραβεία κοινού «καλύτερης ταινίας», αλλά και τις πιο «αμφιλεγόμενης». Τα βραβεία τόσο του κοινού, όσο και της επιτροπής θα ανακοινωθούν το βράδυ της Τετάρτης 14/3, τελευταίας ημέρας του SFF-rated Athens, στον ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟ.

Εκτός από το διαγωνιστικό τμήμα, το 7ο SFF-rated Athens έχει και παράλληλες εκδηλώσεις. Τη Δευτέρα 12 Μαρτίου, στις 21.00, στον Μικρόκοσμο, προβάλλεται το αριστούργημα του Fritz Lang, «Metropolis». Η βουβή ταινία του 1927 αποτελεί μίας από τις κορυφαίες δημιουργίες του παγκόσμιου κινηματογράφου, αλλά και ακρογωνιαίος λίθος της «επιστημονικής φαντασίας» αλλά και της 7ης τέχνης γενικότερα.

Για την προβολή της στο 7o SFF-rated Athens, η ταινία αποκτάει ειδικά σχεδιασμένη μουσική επένδυση από το live dj set τoυ Spin Doctor Le Vangelis, διαλέγοντας και μιξάροντας μουσικές ενότητες από το χώρο του ambient-noise, industrial, post-punk, kraut και post rock μεταξύ άλλων. H μουσική προβολή του Metropolis γίνεται με την υποστήριξη της ΝΕW STAR ART CINEMA και του Vinyl Microstore.

Επιπλέον, την Πέμπτη 8 Μαρτίου στον κινηματογράφο «Nixon», στις 18:00, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη στα αγγλικά από τον Louis Savy, ιδρυτή και διευθυντή του διεθνώς αναγνωρισμένου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Επιστημονικής Φαντασίας και Φανταστικού του Λονδίνου (SCI-FI LONDON) με θέμα το πως η επιστημονική φαντασία και το φανταστικό προσφέρονται σαν θεματολογία για να κάνεις με πενιχρά μέσα και ερασιτεχνικό εξοπλισμό σινεμά αξιώσεων.

Στην εκδήλωση θα παρευρίσκονται και μέλη από τις κινηματογραφικές ομάδες της Chainfree - Ελληνικό Δίκτυο Ανεξάρτητων Κινηματογραφιστών, και στη συζήτηση που θα ακολουθήσει τη διάλεξη θα προσφέρουν τη δική τους εμπειρία από no budget film making.

Τέλος, στο πλαίσιο του 7ου SFF-rated Athens πραγματοποιείται και η επίσημη πρώτη κυκλοφορία του νέου διπλού DVD-συλλογής με τις 18 ταινίες μικρού μήκους που ξεχώρισαν στα SFF-rated ATHENS 2010 και 2011, φυσικά και με τις βραβευμένες από το Κοινό ταινίες. Στην πρεμιέρα του φεστιβάλ την Τετάρτη 7/3 στον ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟ, θα παρευρεθούν σκηνοθέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, των οποίων ταινίες συμπεριλαμβάνονται στο DVD. Μια ορεκτική επιλογή δε από τις ταινίες του DVD θα προβληθεί την Τετάρτη 14/3 στον ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟ.

Η τιμή εισιτηρίου (ενιαίο ημερήσιο ανά αίθουσα) για το 7ο SFF-rated Athens είναι 8,00 ευρώ και για τους φοιτητές 5,00 ευρώ. On-line προπώληση εισιτηρίων για τη διευκόλυνση του κοινού στο www.viva.gr. Το tvxs.gr είναι χορηγός επικοινωνίας του 7ου SFF-rated Athens.

Αναλυτικά το πρόγραμμα στις δύο κινηματογραφικές αίθουσες:


ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ FILMCENTER (Ώρες προβολών:  Καθημερινά  από τις 17:30).

Τετάρτη 7  Μαρτίου          

21:00            John Carter  (ειδική προβολή)
                        
Πέμπτη 8  Μαρτίου   
       
17:30            Διαγωνιστικό Μικρού Μήκους ΖΩΝΗ Ι          
20:00            THE SHOW MUST GO ON (Μεγάλου Μήκους)          
22:00            NYDENION (Μεγάλου Μήκους)          
00:00            ΣΟΥΠΕΡ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Μεταμεσονύχτια          
                        
Παρασκευή 9  Μαρτίου          

17:30            Διαγωνιστικό Μικρού Μήκους ΖΩΝΗ ΙΙ          
20:00            LYS (Μεγάλου Μήκους)          
21:30            HOOKED (Μεγάλου Μήκους)          
00:00            ΣΟΥΠΕΡ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Μεταμεσονύχτια          

Σάββατο 10  Μαρτίου
      
17:30            Διαγωνιστικό Μικρού Μήκους ΖΩΝΗ ΙΙI          
20:00            PIG (Μεγάλου Μήκους)          
22:00            TRANSFER (Μεγάλου Μήκους)          
00:00            ΣΟΥΠΕΡ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Μεταμεσονύχτια          
                        
Κυριακή 11 Μαρτίου    
     
17:30            Διαγωνιστικό Μικρού Μήκους ΖΩΝΗ ΙV          
20:00            RADIO FREE ALBEMUTH (Μεγάλου Μήκους)          
22:00            BY DAY & BY NIGHT (Μεγάλου Μήκους)          
                        
Δευτέρα 12  Μαρτίου
         
17:30            THE COLLAPSED (Μεγάλου Μήκους)          
19:15            DIE FARBE (Μεγάλου Μήκους)          
21:00            METROPOLIS (Ειδική προβολή)          
                        
Τρίτη 13 Μαρτίου
                      
17:30            BY DAY & BY NIGHT (Μεγάλου Μήκους)          
19:15            TRANSFER  (Μεγάλου Μήκους)          
21:15            RADIO FREE ALBEMUTH (Μεγάλου Μήκους)          
                        
Τετάρτη 14 Μαρτίου
       
17:30            ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ SFF-RATED DVD COLLECTION 2010-201          
19:15            MYSTERY SCREENING (Ειδική προβολή λήξης)          
21:00            Απονομή βραβείων          

ΝΙΧΟΝ (Ώρες προβολών:  Καθημερινά  από τις 20:00)

Πέμπτη 8  Μαρτίου
         
20:00            THE COLLAPSED (Μεγάλου Μήκους)          
22:00            Διαγωνιστικό Μικρού Μήκους ΖΩΝΗ ΙΙI          
                        
Παρασκευή 9  Μαρτίου          
20:00            DIE FARBE (Μεγάλου Μήκους)                      
22:00            Διαγωνιστικό Μικρού Μήκους ΖΩΝΗ ΙV          

Σάββατο 10  Μαρτίου
         
20:00            THE SHOW MUST GO ON (Μεγάλου Μήκους)          
22:00            Διαγωνιστικό Μικρού Μήκους ΖΩΝΗ Ι          
                        
Κυριακή 11 Μαρτίου
   
20:00            NYDENION (Μεγάλου Μήκους)          
22:00            Διαγωνιστικό Μικρού Μήκους ΖΩΝΗ ΙΙ          
                        
Δευτέρα 12  Μαρτίου
       
20:00            TRANSFER (Μεγάλου Μήκους)          
22:00            PIG (Μεγάλου Μήκους)          
                        
Τρίτη 13 Μαρτίου
               
20:00            LYS (Μεγάλου Μήκους)          
21:30            HOOKED (Μεγάλου Μήκους)          


* Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του SFF-rated ATHENS 


Sources of Information: 



Αν σας άρεσε αυτό το θέμα κοινοποιήστε το και στους Φίλους σας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: