WHBC-GR: Νέα βρετανικά δημοσιεύματα για τα Μάρμαρα ..!!

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Νέα βρετανικά δημοσιεύματα για τα Μάρμαρα ..!!



«Ισχυρό αντίπαλο του Βρετανικού Μουσείου» χαρακτηρίζει το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης η εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ, τονίζοντας ότι η έναρξη λειτουργίας του έχει αναζωπυρώσει την αντιπαράθεση επί των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Λονδίνο...


Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του διευθυντή του νέου μουσείου, Δημήτρη Παντερμαλή, ο οποίος τονίζει ότι η επανένωση των Γλυπτών είναι πρωτίστως θέμα πολιτισμού και ηθικής.Σε άλλο άρθρο της εφημερίδας ωστόσο, ο δημοσιογράφος Ρίτσαρντ Ντόρμεντ εκτιμά ότι τα Γλυπτά ανήκουν δικαιωματικά στο Βρετανικό Μουσείο, που τα απέκτησε από το νόμιμο ιδιοκτήτη τους λόρδο Έλγιν. 

Προσθέτει δε ότι στην απίθανη περίπτωση που τα μέλη του Δ.Σ. του Βρετανικού Μουσείου συνηγορούσαν στην επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα ο ίδιος και άλλοι Βρετανοί πολίτες θα κατέθεταν μήνυσηεναντίον τους. Προσθέτει ότι οι Έλληνες θα πρέπει να στήσουν ένα άγαλμα του λόρδου Έλγιν στον Παρθενώνα σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για το γεγονός ότι έσωσε τα γλυπτά, καθώς επίσης ο Έλληνας πρέσβης να ευχαριστήσει επισήμως το Βρετανικό Μουσείο για την έκθεση των Γλυπτών στο Λονδίνο προσελκύοντας εκατομμύρια επισκέπτες. 

Χαρακτηρίζει τέλος το Νέο Μουσείο Ακρόπολης «μνημείο στη ματαιότητα του πολιτιστικού εθνικισμού».Σε ρεπορτάζ του Γκάρντιαν από την Αθήνα, εξάλλου, σημειώνεται ότι οι ελληνικές αρχές είναι πιο αποφασισμένες από ποτέ να διεκδικήσουν τα Γλυπτά, μετά την επιτυχία του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης.

1 σχόλιο:

elli elli... είπε...

ΤΙ ΑΛΛΟ Θ΄ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ...ΑΓΑΛΜΑ ΣΤΟΝ ΚΛΕΦΤΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ....ΘΑ ΤΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ!