WHBC-GR: 3ο Διεθνές Αντιπυρηνικό Φεστιβάλ Ρόδου

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

3ο Διεθνές Αντιπυρηνικό Φεστιβάλ Ρόδου

Το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου (ΑΠΜ) έχει ιδρυθεί εδώ και 4 χρόνια περίπου με πρωτοβουλία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος...


Είναι ένας νέος Μη Κυβερνητικός, Μη κερδοσκοπικός Οργανισμός με νομική μορφή Σωματείου και με έδρα τη Ρόδο, που κύριους σκοπούς έχει την αντιμετώπιση της πυρηνικής απειλής, την διεκδίκηση θέσπισης μέτρων για την εξοικονόμηση Ενέργειας και την προώθηση των ΑΠΕ. Έχει αναλάβει πρωτοβουλία και έχει δημιουργήσει από το 2007 το Διεθνές Δίκτυο Mediterranean No Nuclear Neighborhood-MN3 με τη συμμετοχή 20 οργανισμών και εθνικών δικτύων από 8 χώρες της περιοχής. Πρόσφατα (Μάρτιος 2009) υπογράφηκε μεταξύ της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Μεσογείου, Πρωτόκολλο Συνεργασίας σε μιά σειρά τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Το θέμα του πυρηνικού αφοπλισμού έχει επιστρέψει σήμερα στη διεθνή ατζέντα των συζητήσεων. Μιά σειρά από πρωτοβουλίες σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν αναληφθεί για να καμφθεί η εμμονή στη διατήρηση περισσότερων από 20000 πυρηνικών όπλων και στο μεταδοτικό δόγμα της διατήρησης πυρηνικού οπλοστασίου για την αποτροπή πολέμων. 

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2009 ανοίγει η συζήτηση στον ΟΗΕ για τη Συνθήκη Μη Διάδοσης (NPT) και για τον πυρηνικό αφοπλισμό. Κυρίαρχες ευθύνες στο θέμα έχουν βέβαια οι ισχυρές πυρηνικές δυνάμεις, όμως αναμφισβήτητα μερίδιο ευθύνης έχουν και οι υπόλοιπες χώρες, από τις οποίες περιμένουν οι λαοί πρωτοβουλίες και άσκηση πιέσεων για να οδηγηθούμε σε ένα Κόσμο χωρίς την απειλή ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος.

Στον αγώνα για την Ειρήνη και για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων και άλλων όπλων μαζικής καταστροφής είναι αφιερωμένο το 3ο Διεθνές Αντιπυρηνικό Φεστιβάλ Ρόδου που οργανώνει το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου με τη στήριξη της ΚΕΔΚΕ, της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου, του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Ροδίων και τη συνεργασία πολλών φορέων. 

Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την εβδομάδα 21-27 Σεπτεμβρίου 2009 και θα περιλαμβάνει όπως και τα προηγούμενα πολλές εκδηλώσεις: διαλέξεις ειδικών, συζητήσεις, προβολές ταινιών, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις, μουσικές συναυλίες και οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στο Αρχαίο Στάδιο όπου και θα σχηματίσουμε το Σήμα της Ειρήνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: