Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2009

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ:


Οκτώ χρόνια από το θάνατο του μεγάλου λαϊκού βάρδου

Το 2001 πεθαίνει σε ηλικία 70 ετών ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο λαϊκός τραγουδιστής με τη
σημαντικότερη φωνή της μεταπολεμικής Ελλάδας.

Τραγούδησε για τα παλικάρια με τα «Μουτζουρωμένα χέρια», που μοχθούσανκαθημερινά
για το μεροκάματο στις «Φάμπρικες», γι' αυτούς που αναγκάζονταν να «γευτούν» το «ψωμί της ξενιτιάς»,
«Στον Καναδά, στη Βραζιλία», ή στου «Βελγίου τις στοές»... Τα τραγούδια του έγιναν κομμάτι ενός λαού που πάσχιζε, δούλευε, ερωτευόταν, αγωνιούσε, ονειρευόταν στις φτωχογειτονιές, την ίδια ώρα που μαστιζόταν από τις μετεμφυλιακές διώξεις, τη φτώχεια, τις σκληρές οικονομικοκοινωνικές συνθήκες, τη μετανάστευση.....Γέννημα - θρέμμα και ο ίδιος μιας τέτοιας φτωχογειτονιάς, της προσφυγούπολης Νέας Ιωνίας, ο Στέλιος Καζαντζίδης(γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1931), από νωρίς ξεκίνησε το δύσκολο αγώνα της επιβίωσης, βιώνοντας στο πετσί του όλα αυτά, που αργότερα τραγούδησε.

Ορφανός από πατέρα, στην αρχή της εφηβείας του, αναγκάζεται να κάνει όλες τις δουλειές του ποδαριού, προκειμένου να ζήσει τη μητέρα του και το νεογέννητο αδελφό του: Αχθοφόρος και μικροπωλητής στις αγορές και λίγο αργότερα, κάτω από αντίξοες συνθήκες σε
οικοδομές και εργοστάσια της Ν. Ιωνίας...

Η αρχή της μεγάλης πορείας του Στ. Καζαντζίδη στο τραγούδι ξεκίνησε το 1950.
Πρωτοτραγουδά επαγγελματικά στις ταβέρνες του «Μπόκαρη», στην Κηφισιά και στο «Βουτσά», στην Καλογρέζα, σε διάφορα κέντρα της εποχής, γνωρίζεται με την Καίτη Γκρέυ, με την οποία ερμήνευσαν και το «Απόψε φίλα με» του Μανώλη Χιώτη (1956), ενώ από τα τέλη του ίδιου χρόνου συνεργάζεται με τη Μαρινέλλα.
Μαζί καθιερώνουν ένα νέο στιλ στο πάλκο και τη δισκογραφία και στα χρόνια που ακολουθούν μέχρι το 1965 βρίσκονται στο προσκήνιο του τραγουδιού.
Οι επιτυχίες εκατοντάδες, οι προτάσεις έρχονταν από παντού.

Απόλυτος κυρίαρχος στο λαϊκό τραγούδι μέχρι το '65, ο Στ. Καζαντζίδης ερμηνεύει κοινωνικά τραγούδια, τα περισσότερα από τα οποία αναφέρονταν στη μάστιγα της μετανάστευσης

Με αφορμή τη συμπλήρωση των οκτώ χρόνων από το θάνατο του Στέλιου Καζαντζίδη, τις επόμενες μέρες πραγματοποιούνται δύο μεγάλες συναυλίες, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία της Μαρινέλλας και με τη συμμετοχή γνωστών ερμηνευτών.
Στις 18/9 στο Καλλιμάρμαρο και τις 23/9 στο Καυτατζόγλειο Θεσσαλονίκης, οι Μαρινέλλα,
Χάρις Αλεξίου, Γλυκερία, Δημήτρης Μητροπάνος, Γιώργος Νταλάρας και Πασχάλης Τερζής, θα ερμηνεύσουν τραγούδια, που στιγμάτισε με τη φωνή του ο λαϊκός βάρδος, ενώ θα παρεμβληθούν οπτικά και ηχητικά ντοκουμέντα με τον Στέλιο Καζαντζίδη.

Γενική είσοδος: 15 ευρώ. Προπώληση από τα «Μετρόπολις» Αθήνας, Θεσσαλονίκης
(Αποσπάσματα από τον Ριζοσπάστη)
Δημοσίευση σχολίου