WHBC-GR: Πέδρο Αλμοδόβαρ «Ραγισμένες αγκαλιές»

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Πέδρο Αλμοδόβαρ «Ραγισμένες αγκαλιές»













Δεν υπάρχει μόνο ο βιολογικός θάνατος αλλά και αυτός της ψυχής, πιο επώδυνος, γιατί οι αισθήσεις παραμένουν ζωντανές και μουδιάζουν σε κάθε ανάμνηση...


Αυτή η περίπτωση της απώλειας που παραμένει αξεπέραστη από τον χρόνο και αντιστέκεται στις δυνάμεις επούλωσης, είναι που υμνεί στη νέα του ταινία ο Πέδρο Αλμοδόβαρ «Ραγισμένες αγκαλιές». Ένα συναισθηματικό κεφάλαιο που έλειπε από το φιλμικό χρονικό του σκηνοθέτη. Ως «δράμα στεγνό» προσδιορίζει ο ίδιος τις «Ραγισμένες αγκαλιές» επειδή «τα πρόσωπα έχουν κλάψει όσο είχαν να κλάψουν, αλλά το έκαναν πριν αρχίσει η ταινία». 

Στην υπόθεση ένας συγγραφέας ζει χαμένος στις αναμνήσεις του. Έχει χάσει την όρασή του ύστερα από ένα ατύχημα. Όμως η μεγαλύτερη απώλεια είναι αυτή της γυναίκας της ζωής του. Ένα βράδυ ξεκινάει να αφηγείται την οδυνηρή αυτή ιστορία, που μπορεί να αποτυπωθεί με τη φωτογραφία δύο ερωτευμένων ανθρώπων που αγκαλιάζονται και που κάποιος έχει σκίσει σε χίλια κομμάτια. 

Παράλληλα στη σκέψη του συγγραφέα όλα μοιάζουν να έχουν συγχωνευτεί στην ιδέα πως το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο, Hari Caine, είναι το μόνο που έχει μείνει πλέον, καθώς ο Mateo Blanco –το πραγματικό του όνομα– έχει για αυτόν πεθάνει μαζί με τη γυναίκα του στο ατύχημα. Ενα φιλμ αφιερωμένο στον θάνατο, τη ζήλια και την προδοσία, στο οποίο για τέταρτη φορά ο Ισπανός σκηνοθέτης έχει εμπιστευθεί τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη βραβευμένη με Όσκαρ Πενέλοπε Κρουζ. Παίρνουν επίσης μέρος οι ηθοποιοί: Λουί Ομάρ, Μπλάνκα Πορτίγιο, Χοσέ Λουί Γκόμεζ, Ταμάρ Νόβας, Ρουμπέν Οτσαντιάνο κ.ά.
(express.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: