WHBC-GR: Πέραν της Σιωπής

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Πέραν της Σιωπής

















Ιρανοαμερικανική συνύπαρξη στην τέχνη

Την αναδρομική έκθεση «Πέραν της Σιωπής» του σημαντικού Ιρανού καλλιτέχνη Υ.Ζ. Κάμι, και την έκθεση του Αμερικανού πρωτοπόρου της ψηφιακής τέχνης, Μαρκ Αμέρικα «e-critures» (2008), εγκαινίασε χθες τo Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στους χώρους του Ωδείου Αθηνών (Βασ. Γεωργίου Β΄ 17-19)...


Γεννημένος στην Τεχεράνη το 1956, ο Κάμι ασχολήθηκε με τη ζωγραφική από νεαρή ηλικία.
Στην Ελλάδα έγινε γνωστός συμμετέχοντας στη διεθνή έκθεση του ΕΜΣΤ, «Ο Μεγάλος Περίπατος» (2006), με μια εγκατάσταση στο χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς και ένα ζωγραφικό έργο στο χώρο της Τεχνόπολις.

H έκθεσή του οργανώνεται σε δύο ενότητες. Στην πρώτη περιλαμβάνονται προσωπογραφίες μεγάλων διαστάσεων -οι περισσότερες φτάνουν και τα τρία μέτρα-, αλλά και ομαδικά πορτρέτα. Καθημερινοί άνθρωποι, διαφορετικών ηλικιών και εθνικοτήτων, απεικονίζονται σε μετωπική στάση.
Στη δεύτερη ενότητα περιλαμβάνονται έργα από τη σειρά «Ατέρμονες Προσευχές», που εκφράζουν τον διαπολιτισμικό και διαθρησκευτικό προσανατολισμό του καλλιτέχνη.

O Αμέρικα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένας «καλλιτέχνης των δικτύων», καθώς το έργο του ερευνά τρόπους με τους οποίους η εμπειρία μας στον ψηφιακό χώρο αλλάζει και διαμορφώνει νέα νοοτροπία και νέο τρόπο ζωής.

Από το 1997 -που έγινε γνωστός με το έργο «Grammatron» και θεωρήθηκε ως ένας από τους πρωτοπόρους της διαδικτυακής τέχνης- έως σήμερα, αντιλαμβάνεται το διασυνδεδεμένο χώρο της εποχής του διαδικτύου ως μία μηχανή ανασύνθεσης, μία πλατφόρμα ενημέρωσης και προβολής, ένα νέο καμβά εννοιολογικής τέχνης αλλά και ως ένα εργαστήριο πειραματισμού και παραγωγής νέων ιδεών. Ασκεί κριτική στο ρόλο που παίζουν τα μέσα και η πολιτική στη σημερινή κοινωνία.

Χαρακτηριστικό στοιχείο του έργου του αποτελούν οι πρακτικές αναδιαμόρφωσης του υλικού, αλλά και η εννοιολογική και νοηματική επεξεργασία που στόχο έχει να αφήσει το πεδίο ανοιχτό για νέες ερμηνείες από το κοινό. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Οι καλλιτέχνες συναντούν το κοινό», ο Αμέρικα θα παρουσιάσει το έργο του απόψε στις 7:00, μέσα από μία ομιλία με τίτλο «Ζώντας στο μη πραγματικό χρόνο: Μια αφήγηση σε δίκτυο».

*Εικόνα: Εργο του Κάμι με τίτλο «Ξηρά Γη» (1999 - 2004). Αποτελείται από φωτογραφικές εκτυπώσεις iris και ελαιογραφίες σε χαρτί arches.

Δεν υπάρχουν σχόλια: