Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2009

Ειδήσεις στα αρχαία ελληνικά μέσω ΄Ιντερνετ


Ειδήσεις και χρηστικές πληροφορίες του σύγχρονου κόσμου στη γλώσσα του Πλάτωνα, του Θουκυδίδη και του Ευριπίδη παρέχει, σύμφωνα με Το Βήμα(01.12.2009), η πρωτοποριακή ιστοσελίδα http://www.akwn.net/, δημιούργημα του αρχαιολάτρη Ισπανού καθηγητή κ. Χουάν Κοντέρχ....

Ο κ. Κορντέρχ, ο οποίος διδάσκει Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά στο Πανεπιστήμιο Σεντ Αντριους της Σκωτίας, προχώρησε στη δημιουργία της πρωτότυπης ιστοσελίδας, όπως λέει ο ίδιος, «σε μια προσπάθεια να “απαντήσω” στους τρεις δικτυακούς τόπους που ανεβάζουν ειδήσεις και πληροφορίες στα λατινικά» . 

Η αγάπη του Ισπανού καθηγητή για τους αρχαίους πολιτισμούς της κλασικής Αθήνας και της Ρώμης ξεκίνησε στα μαθητικά του χρόνια. «Τα αρχαία ελληνικά με γοήτευσαν από την πρώτη στιγμή, όπως νωρίτερα είχε συμβεί το ίδιο με τα λατινικά. Έτσι αποφάσισα να αφιερώσω τη ζωή μου στη μελέτη και στην ανάδειξη αυτών των γλωσσών, προσανατολίζοντας ανάλογα και τις περαιτέρω σπουδές μου και εν τέλει επιλέγοντας το επάγγελμά μου» τονίζει ο κ. Κορντέρχ. 

Και προσθέτει: «Το πολυτιμότερο εφόδιο που μπορούμε να αποκτήσουμε από την τριβή με αυτές τις γλώσσες είναι ότι όσο περισσότερο μελετάμε το παρελθόν στις πηγές του τόσο περισσότερο αυξάνουμε τις ικανότητές μας να ατενίζουμε το μέλλον με αυτοπεποίθηση».

"Η ιστοσελίδα του κ. Κορντέρχ δέχεται καθημερινά περίπου 40 επισκέψεις, οι περισσότερες από τις οποίες ανήκουν σε φοιτητές και καθηγητές των Αρχαίων Ελληνικών, από όλο τον κόσμο. 

Η αδυναμία του Ισπανού καθηγητή στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό φαίνεται και από την επιλογή της ονομασίας της ιστοσελίδας. Τα αρχικά «akwn», όπως λέει ο ίδιος, προέρχονται από τις λέξεις Αkropolis World Νews και ο κ. Κορντέρχ συνεχίζει να ανανεώνει τις αναρτήσεις του στην ιστοσελίδα με φόντο φωτογραφίες του Ιερού Βράχου και του Παρθενώνα.

www.e-paidia,net/news
Δημοσίευση σχολίου