WHBC-GR: Η Αίγυπτος ζητά την επιστροφή της "Νεφερτίτης"

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Η Αίγυπτος ζητά την επιστροφή της "Νεφερτίτης"

Την επιστροφή της προτομής της Νεφερτίτης θα ζητήσουν επισήμως απο την Γερμανία οι Αιγύπτιοι, όπως ανακοίνωσε χτες από το Κάιρο ο επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, Ζάχι Χαουάς.
Η προτομή, ηλικίας 3.400 ετών, βρέθηκε το 1912 στη νότια Αίγυπτο από το Γερμανό αρχαιολόγο, Λούντβιχ Μπόρχαρτ. Η Αίγυπτος ζητά την επιστροφή της από τη δεκαετία του 1930, χωρίς όμως καμιά επιτυχία μέχρι τώρα.
Όπως είπε ο Χαουάς, το άγαλμα είχε καλυφθεί με πηλό για να μη διακρίνεται και στάλθηκε στη Γερμανία με πλοίο. Υποστηρίζει μάλιστα ότι ο Μπόρχαρτ σκόπιμα έγραψε ότι η προτομή ήταν πήλινη και ανήκε σε μια πριγκίπισσα, ενώ γνώριζε πως επρόκειτο για ένα άγαλμα της βασίλισσας Νεφερτίτης, σκαλισμένο σε ασβεστόλιθο.
Αυτό "αποδεικνύει ότι ο Μπόρχαρτ έκανε αυτήν την περιγραφή ώστε η Γερμανία να μπορέσει να κρατήσει το άγαλμα. Επιβεβαιώνει τις πληροφορίες μας σύμφωνα με τις οποίες το άγαλμα έφυγε από την Αίγυπτο με ανορθόδοξο τρόπο και ότι έγινε απάτη από την πλευρά της Γερμανίας εκείνη την εποχή", πρόσθεσε.
Το γεγονός ότι ο Γερμανός αρχαιολόγος το κράτησε κρυμμένο επί δέκα χρόνια προτού το παρουσιάσει στο κοινό είναι άλλη μια απόδειξη της παράνομης εξαγωγής του από την Αίγυπτο, σημείωσε.
Από την πλευρά του το Βερολίνο υποστηρίζει ότι το άγαλμα αποκτήθηκε νομίμως το 1913 και επιμένει ότι είναι επικίνδυνο να μετακινηθεί ένα "εύθραυστο" γλυπτό. Η Ζέιφριντ παρουσίασε μάλιστα το έγγραφο που αποδεικνύει, σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, ότι η Νεφερτίτη εξήχθη νομίμως από την Αίγυπτο.
ΑΜΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: