WHBC-GR: «Κόκκινος» συναγερμός στον Κόλπο του Μεξικού

Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

«Κόκκινος» συναγερμός στον Κόλπο του Μεξικού

Πενταπλάσια απ' ότι αρχικά πιστευόταν είναι τελικά η διαρροή πετρελαίου από την εξέδρα άντλησης που βυθίστηκε στον Κόλπο του Μεξικού, ανακοίνωσε χθες η ακτοφυλακή των ΗΠΑ. Εντείνοντας τους φόβους για μία τεράστια οικολογική καταστροφή και σημαίνοντας κόκκινο συναγερμό σε Λουιζιάνα, Μισισιπή, Αλαμπάμα και Φλόριντα, οι οποίες βλέπουν πλέον την πετρελαιοκηλίδα να πλησιάζει απειλητικά τις ακτές τους.

Αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι από την εξέδρα, που βυθίστηκε την περασμένη Πέμπτη, διαρρέουν περίπου 1.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, η ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι η διαρροή είναι περί τα 5.000 βαρέλια και προέρχεται από πηγάδι εκεί όπου βυθίστηκε η εξέδρα. Και οι κακές ειδήσεις δεν σταματούν εκεί? Η ΒΡ -ιδιοκτήτρια της πλατφόρμας και υπεύθυνη οικονομικά για την απορρύπανση της περιοχής- εντόπισε και τρίτη διαρροή από κοίτασμα σε βάθος 1.525 μέτρων, ανοιχτά των ακτών της Λουιζιάνα.

Με αποτέλεσμα η πετρελαιοκηλίδα -έκτασης σχεδόν ίσης με τη Δυτική Βιρτζίνια- να απλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς και να απειλεί άμεσα βιότοπους, περιοχές καλλιέργειας οστράκων και πολλά τουριστικά θέρετρα στις ακτές των τεσσάρων αμερικανικών πολιτειών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το κόστος για να τεθεί υπό έλεγχο η διαρροή ανέρχεται στα 6 εκατ. δολ. ημερησίως, ενώ η αντικατάσταση της εξέδρας άντλησης Deepwater Horizon αναμένεται να κοστίσει έως και 700 εκατ. δολ.




imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: