WHBC-GR: Αμπάς Κιαροστάμι: Φιμώνεται ο ιρανικός κινηματογράφος

Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Αμπάς Κιαροστάμι: Φιμώνεται ο ιρανικός κινηματογράφος

«Το ανεξάρτητο σινεμά στο Ιράν βρίσκεται υπό διωγμό», δήλωσε ο Αμπάς Κιαροστάμι στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για την πρεμιέρα της ταινίας του « Copie conforme», στο Φεστιβάλ των Καννών. Ο 69χρονος Ιρανός δημιουργός αναφέρθηκε στη φυλάκιση του συμπατριώτη του σκηνοθέτη, Τζαφάρ Παναχί, ο οποίος συνελήφθη επειδή είχε αντιδράσει ενάντια στο καθεστώς του Αχμαντινετζάντ. «Αν η Ιρανική κυβέρνηση συνεχίσει να αρνείται την αποφυλάκιση του Παναχί, τότε πρέπει να δώσει εξηγήσεις, γιατί δεν καταλαβαίνω πώς μια ταινία μπορεί να θεωρηθεί έγκλημα, ιδιαίτερα μάλιστα, όταν το φιλμ δεν έχει ακόμη αρχίσει να γυρίζεται», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι διπλωματικές προσπάθειες του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας ώστε να μπορέσει να παραστεί ο Παναχί στο Φεστιβάλ των Καννών ως μέλος της κριτικής επιτροπής, απέβησαν άκαρπες. Ο πολυβραβευμένος Ιρανός σκηνοθέτης ο οποίος έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με το Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας και με τη Χρυσή Άρκτο του Φεστιβάλ Βερολίνου για τις ταινίες του «Κύκλος» και «Off Side», παραμένει έγκλειστος στις φυλακές της Τεχεράνης, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για την απελευθέρωσή του.

Οι Κάννες είναι το δεύτερο μεγάλο κινηματογραφικό Φεστιβάλ, που σημαδεύεται από την απουσία του διάσημου σκηνοθέτη. Πριν λίγους μήνες οι Ιρανικές αρχές είχαν αποτρέψει το ταξίδι του Τζαφάρ Παναχί στη Μπερλινάλε.

Με αιχμή την περίπτωση του Τζαφάρ Παναχί, ο Κιαροστάμι σχολίασε συνολικά τις συνθήκες περιορισμού της ελεύθερης έκφρασης στο Ιράν. Από τον περασμένο Μάρτιο ο Κιαροστάμι άρχισε να στέλνει επιστολές διαμαρτυρίας στις Ιρανικές αρχές και τα Δυτικά Μ.Μ.Ε. , καταγγέλλοντας τις διώξεις που υφίστανται και άλλοι ανεξάρτητοι σκηνοθέτες στη χώρα του. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι έχει αντιμετωπίσει ανάλογα προβλήματα στο παρελθόν και υπογράμμισε ότι ο «ο μόνος τρόπος να τα αντιμετωπίσεις είναι να συνεχίσεις να εργάζεσαι και να κάνεις αυτό που σκέφτεσαι χωρίς να δίνεις σημασία».

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: