WHBC-GR: Το κορίτσι απο το Αφγανιστάν.!

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Το κορίτσι απο το Αφγανιστάν.!

Το 1985, μέσα από το φακό του φωτογράφου Steve McCurry.ολόκληρος ο κόσμος θαύμασε τα μάτια του κοριτσιού από το Αφγανιστάν που έγινε πρωτοσέλιδο του περιοδικού National Geographic...

Το περιοδικό έλαβε πάνω από 2.000 επιστολές από αναγνώστες που ήθελαν να ξέρουν τι είχε συμβεί στο κορίτσι , με τα εκπληκτικά πράσινα μάτια που είχε γοητεύσει τον κόσμο.
Η φωτογραφία του McCurry τραβήχτηκε τον Ιούνιο του 1984 , στο προσφυγικό στρατόπεδο Nasir Bagh ( Πακιστάν ), κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εισβολής , μα ποτέ δεν γνώριζε το όνομα του κοριτσιού......

[Ο Steve McCurry]

Τότε το κορίτσι ήταν 12 ετών και είχε έρθει από το Αφγανιστάν με τη γιαγιά της και τον αδελφό της, αφού οι γονείς τους πέθαναν κατά τη διάρκεια της Σοβιετικής εισβολής.

Ο Steve McCurry ξεκίνησε την έρευνα τον Ιανουάριο του 2002 , αλλά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που ήταν στο Πακιστάν δεν την είχε βρει .

Αργότερα ήρθε ξανά με άλλους συναδέλφους του NationalGeographic και πράγματι η κοπέλα βρέθηκε σε ένα απομακρυσμένο χωριό στο Αφγανιστάν , σε ηλικία 30 ετών και ήταν μητέρα
τριών παιδιών. Το όνομα της ήταν Sharbat Gula.

Όταν την είδε McCurry απογοητεύθηκε βλέποντας τα μάτια της που δεν έλαμπαν με την ίδια ένταση που είχαν παλαιότερα τότε που είχαν γοητεύσει όλο τον κόσμο και είχαν γίνει σύμβολο της δυστυχίας και των δεινών του Αφγανικού λαού .

Η ίδια η Sharbat επιβεβαίωσε ότι κανένας άλλος δεν την έχει φωτογραφίσει ποτέ από τότε. Επίσης, του είπε ότι λίγο μετά την αποχώρηση του από το Πακιστάν το 1985, ο έφηβη τότε Sharbat παντρεύτηκε και επέστρεψε στο σπίτι της κάνοντας τέσσερα παιδιά , ( το ένα πέθανε λίγο μετά τη γέννηση).

Ο McCurry πριν φύγει πήρε την άδεια του συζύγου της ονόματι Ramat , και φωτογράφησε και πάλι την "γυναίκα" πλέον Sharbat (photo)


Δεν υπάρχουν σχόλια: