WHBC-GR: Το "Αβαταρ" ετοιμάζεται να καταδυθεί στον "πάτο του κόσμου"!

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Το "Αβαταρ" ετοιμάζεται να καταδυθεί στον "πάτο του κόσμου"!


Ετοιµος να καταδυθεί στο βαθύτερο σηµείο της υδρογείου είναι ο Τζέιµς Κάµερον, στο πλαίσιο έρευνάς του για την κινηµατογραφική συνέχεια του "Αvatar", το οποίο θα µεταφερθεί από τους αιθέρες στα βαθιά νερά των ωκεανών.......

Για τον σκοπό αυτό, ο σκηνοθέτης απευθύνθηκε σε αυστραλούς ναυπηγούς και τους ανέθεσε την κατασκευή βαθυσκάφους µε το οποίο θα "βουτήξει" σε βάθος 11.000 µέτρων για να εντοπίσει τα σηµεία εκείνα που θα είναι τα κατάλληλα για τον υδάτινο κόσµο του κινηµατογραφικού πλανήτη Πανδώρα.

Ο Κάµερον θα εξοπλίσει το βαθυσκάφος µε κάµερες τρισδιάστατων λήψεων σχεδιασµένες από τον ίδιο, για να συγκεντρώσει καινοφανές υποβρύχιο κινηµατογραφικό υλικό ώστε να το µετατρέψει, στο φυσικό περιβάλλον των ηρώων του "Αvatar 2".

Κατάδυση στον "πάτο του κόσμου"!

Ο στόχος του Κάµερον είναι να φτάσει στο βαθύτερο υποθαλάσσιο σηµείο της Γης, στον "πάτο του κόσμου" όπως χαρακτηριστικά ονομάζουν τον πυθµένα της Τάφρου Μαριανών που βρίσκεται στον Δυτικό Ειρηνικό.

Το κυλινδρικού σχήµατος διθέσιο υποβρύχιο µε το οποίο θα κατέβει στην Τάφρο Μαριανών κατασκευάζεται απο ελαφρύ κράµα ανθρακονηµάτων, που όµως είναι πολύ ανθεκτικά σε ιδιαίτερα υψηλές πιέσεις. Θα διαθέτει µάλιστα και σύστηµα θέρµανσης. Εκτιµάται ότι η κατάδυση θα διαρκέσει περίπου δύο ώρες και ο Κάµερον θα µπορεί να παραµείνει στην τάφρο για άλλες δύο ώρες.

Το βαθύτερο σημείο της Τάφρου Μαριανών ονομάζεται "άβυσσος Τσάλεντζερ", και θεωρείται αυτή τη στιγμή το βαθύτερο της Γης με βάθος περίπου 11.000 μέτρα! Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθός της οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι είναι δύο χιλιόμετρα βαθύτερη από το ύψος του όρους Έβερεστ! Σε εκείνο το σημείο οι πιέσεις είναι τρομακτικά υψηλές, περίπου 1.100 φορές μεγαλύτερες σε σχέση με την επιφάνεια της θάλασσας.

πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια: