WHBC-GR: Ανακάλυψη πλανήτη που μοιάζει με τη Γη

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Ανακάλυψη πλανήτη που μοιάζει με τη Γη

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν πλανήτη με μέγεθος παρόμοιο με της Γης και κλιματολογικές συνθήκες που θα τον καθιστούσαν δυνητικά κατοικήσιμο.Ο πλανήτης βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το αστέρι «κόκκινος νάνος» με το όνομα Gliese 581 και απέχει 20 έτη φωτός από τη Γη...

Οι θερμοκρασίες που επικρατούν στο συγκεκριμένο σημείο του διαστήματος είναι κατάλληλες για τη δημιουργία νερού, σε υγρή μορφή..


Ο Steven Vogt, αστρονόμος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια δήλωσε πως «τα ευρήματα μας στοιχειοθετούν την υπόθεση ότι πρόκειται για δυνητικά κατοικήσιμο πλανήτη».
Ο συγκεκριμένος πλανήτης ονομάζεται Gliese 581g, έχει μάζα τρεις με τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τη Γη και βρίσκεται σε σημείο του διαστήματος με συνθήκες κατάλληλες για την ανάπτυξη ζωής.

Οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι πρόκειται για βραχώδη πλανήτη με αρκετή βαρύτητα για να συγκρατήσει ατμόσφαιρα γύρω του.

Η μια πλευρά του πλανήτη αντικρίζει μονίμως το κεντρικό αστέρι του ηλιακού συστήματος, γεγονός που σημαίνει ότι η άλλη πλευρά βρίσκεται μονίμως στο σκότος.
Οι επιστήμονες εικάζουν πως η ενδιάμεση περιοχή, ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, ενδέχεται να είναι η κατάλληλη για την ανάπτυξη μορφών ζωής.

Η μέση θερμοκρασία στον πλανήτη είναι ανάμεσα σε -31 και -12 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο η θερμοκρασία εδάφους κυμαίνεται από πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες ως τον απόλυτο παγετό, στη «φωτεινή» και τη «σκοτεινή» πλευρά αντίστοιχα.

Ο Steven Vogt εκτιμά ότι οι δυνητικά κατοικήσιμοι πλανήτες ανέρχονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια στο Γαλαξία μας (Milky Way), από τη στιγμή που υπάρχουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια αστέρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: