WHBC-GR: Πέθανε ηΤζόαν Σάδερλαντ... η τελευταία ντίβα της όπερας

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Πέθανε ηΤζόαν Σάδερλαντ... η τελευταία ντίβα της όπερας


Η Αυστραλέζα Τζόαν Σάδερλαντ, μία από τις κορυφαίες λυρικές τραγουδίστριες του 20ού αιώνα, απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών..



O θάνατος της Τζόαν Σάδερλαντ στο σπίτι της στην Ελβετία σκόρπισε παγκόσμια συγκίνηση. Μία από τις κορυφαίες λυρικές ερμηνεύτριες του 20ού αιώνα ή αλλιώς «Η φωνή του αιώνα», όπως την είχε χαρακτηρίσει κάποτε ο Λουτσιάνο Παβαρότι, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 83 ετών, υποκύπτοντας σε μακρόχρονη ασθένεια.

Εχοντας συμπληρώσει περισσότερα από 40 χρόνια υπέρλαμπρης σταδιοδρομίας ...

στις μεγαλύτερες σκηνές του κόσμου, η Σάδερλαντ όχι μόνο «στοίχειωσε» κάποιες από τις σημαντικότερες ηρωίδες του belcanto επαναφέροντάς τες στο προσκήνιο έπειτα από δεκαετίες λησμονιάς, αλλά κατάφερε και να υπερβεί τα όρια του κόσμου της Οπερας κερδίζοντας ευρύτερη αναγνώριση.

Κόρη λυρικής τραγουδίστριας και επιτυχημένου ράφτη, η Τζόαν Σάδερλαντ γεννήθηκε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας στις 7 Νοεμβρίου 1926. Πρώτη δασκάλα της στο τραγούδι υπήρξε η μητέρα της. Τελειώνοντας το σχολείο δούλεψε αρχικώς ως γραμματέας, αλλά το όνειρο της σκηνής δεν την εγκατέλειψε ποτέ. Το 1951 ταξίδεψε στο Λονδίνο με στόχο να τραγουδήσει στο Κόβεντ Γκάρντεν. Την ίδια περίπου περίοδο «άνθησε» η φιλία της με έναν νεαρό αυστραλό πιανίστα, τον Ρίτσαρντ Μπόνινγκ, τον οποίο παντρεύτηκε τον Οκτώβριο του 1954. 

«Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο για μια γυναίκα με μεγάλη καριέρα να ισορροπήσει ανάμεσα στις απαιτήσεις της επαγγελματικής και της προσωπικής της ζωής» δήλωνε χρόνια αργότερα η θρυλική υψίφωνος. Η ίδια πάντως υπήρξε πολύ τυχερή στον τομέα αυτόν.Πέρα από πολύτιμος σύντροφος, ο Μπόνινγκ επηρέασε καταλυτικά την καριέρα της.

Στις 17 Φεβρουαρίου 1959 η Σάδερλαντ καθιερώθηκε εν μια νυκτί στο διεθνές στερέωμα θριαμβεύοντας στην πρώτη της «Λουτσία ντι Λαμερμούρ». Καθώς η καριέρα της απογειώθηκε, οι πρώτες αναμετρήσεις της με ρόλους που έμελλαν να «σφραγιστούν» από τη φωνή της διαδέχονταν η μία την άλλη.

Το 1961, και πάλι με τον ρόλο της Λουτσία, η Σάδερλαντ «υπέταξε» δύο ακόμη λαμπρές λυρικές σκηνές: τη Σκάλα του Μιλάνου και τη Μητροπολιτική Οπερα της Νέας Υόρκης. Αποσύρθηκε από τη σκηνή το 1990 έχοντας τραγουδήσει περίπου 60 διαφορετικούς ρόλους, έχοντας αποσπάσει πάμπολλες τιμητικές διακρίσεις και έχοντας «τροφοδοτήσει» τις σελίδες ουκ ολίγων βιβλίων που γράφτηκαν γύρω από τη ζωή και την καριέρα της.

tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: