WHBC-GR: Τα μυστικά των κόμικς: Μαχαιροβγάλτης

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Τα μυστικά των κόμικς: Μαχαιροβγάλτης

click image to view full-size
«Πάμε να φτιάξουμε κάτι όμορφο!»: αυτό είναι το tagline του «Μαχαιροβγάλτη», της νέας μεγάλου μήκους ταινίας του Γιάννη Οικονομίδη που έκανε πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 4 Νοεμβρίου...



Μια ταινία στα χνάρια των δύο προηγουμένων («Σπιρτόκουτο» και «Η ψυχή στο στόμα»), συνεχίζοντας την προβληματική του σκηνοθέτη για τον «εκβαρβαρισμό» του νεοέλληνα.

Το ίδιο ακριβώς σύνθημα, αλλά από διαφορετική αφετηρία και με εντελώς διαφορετική στόχευση, παρακίνησε 13 Ελληνες δημιουργούς που... έφτιαξαν κάτι όμορφο, καταθέτοντας την εικονογραφική εκδοχή τους για την ταινία.

Ακολουθώντας την ασπρόμαυρη αισθητική προσέγγιση του «Μαχαιροβγάλτη», ο Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου και ο Γιώργος Κολύρας είχαν την ιδέα και πρότειναν σε 13 σχεδιαστές κόμικς, γραφίστες και εικαστικούς καλλιτέχνες, να μεταφέρουν στο χαρτί την εκδοχή τους για το σκληρό (σε βαθμό τραγωδίας) σύμπαν που περικλείει τους ήρωες (ή, μάλλον, αντιήρωες) της ταινίας.

Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό οι κομίστες Παναγιώτης Μητσoμπόνος, Θανάσης Πέτρου, Παναγιώτης Πανταζής, Μιχάλης Διαλυνάς, Γιώργος Γούσης, Κώστας Κυριακάκης, Τόμεκ, Γαβριήλ Τομπαλίδης, Χρήστος Μαρτίνης και η Αλεξία Οθωναίου, μαζί με την γραφίστρια-designer Τερέζα Ζεγκίνογλου και το ζωγράφο Τάσο Παυλόπουλο.

Τα -ασπρόμαυρα- έργα τους παρουσιάστηκαν σε... αβάν πρεμιέρ κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Για όσους δεν πρόλαβαν να τα δουν, ή αγνοούσαν την ύπαρξη αυτών των εικονογραφικών «αντανακλάσεων», η έκθεση συνεχίζεται στο φουαγιέ του κινηματογράφου «Απόλλων-Cinemax Class» (Σταδίου 19) για όσο διάστημα θα προβάλλεται εκεί η ταινία του Γιάννη Οικονομίδη.




Δεν υπάρχουν σχόλια: