WHBC-GR: Τριήμερο αφιέρωμα στο Σουηδικό κινηματογράφο

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Τριήμερο αφιέρωμα στο Σουηδικό κινηματογράφο


Τριήμερο αφιέρωμα από σήμερα με σπάνιες ταινίες - Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και η Σουηδική Πρεσβεία στην Αθήνα παρουσιάζουν ένα τριήμερο αφιέρωμα-φόρο τιμής σε τρεις μεγάλους Σουηδούς σκηνοθέτες (Ingmar Bergman, Vilgot Sjoman, Mai Zetterling) μέσα από 6 σπάνιες ταινίες που θα προβληθούν στην υψηλότερη ψηφιακή ανάλυση 2Κ...

Το αφιέρωμα θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις της Ταινιοθήκης στον Κεραμεικό στις 17, 18 και 19 Δεκεμβρίου 2010, σε συνεργασία με τη Europe’s Finest, την πρώτη διακρατική υπηρεσία «Cinema On Demand» για ψηφιακή κινηματογραφική διανομή σε Ευρωπαϊκούς κινηματογράφους και την εταιρία διανομής Artfree.

Λίγα λόγια για τις ταινίες του αφιερώματος:

Δύο σπάνιες ταινίες του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν:

Η ταινία Βρέχει στην αγάπη μας (Det regnar på vår kärlek) (1946)είναι ένα καλλιτεχνικά ώριμο δράμα νεανικού έρωτα. Το νεαρό ζευγάρι Μάγκι και Ντάβιντ συναντώνται τυχαία σε ένα σιδηροδρομικό σταθμό και ερωτεύονται. Εκείνη βρίσκεται σε σύγχυση, ενώ εκείνος μόλις βγήκε από τη φυλακή. Τους ενώνει το σκληρό παρελθόν τους και τώρα προσπαθούν να φτιάξουν τη ζωή τους μαζί σε μια μικρή καλύβα. Υπάρχουν πολλά εμπόδια στο δρόμο τους και ανακαλύπτουν ότι δε μπορούν να εμπιστευτούν τους συνανθρώπους τους. Πρώτη συνεργασία του Μπέργκμαν με τον Έρλαντ Γιόζεφσον ο οποίος εμφανίζεται σε ένα πολύ μικρό ρόλο. Διευθυντής φωτογραφίας ο Γκόραν Στρίντμπεργκ, εγγονός του διάσημου θεατρικού συγγραφέα και συνεργάτης του Μπέργκμαν σε τέσσερις ταινίες.

Η νύχτα των σαλτιμπάγκων (Gycklarnas afton) (1953) είναι ένα πρώιμο εξπρεσσιονιστικό αριστούργημα, που άνοιξε το δρόμο για την εδραίωση του σουηδικού κινηματογράφου διεθνώς. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από ένα τσίρκο σε παρακμή, που περιοδεύει στα νότια της Σουηδίας στις αρχές του 20ου αιώνα. Η κάθε μέρα είναι μια μάχη για επιβίωση, τροφή, κατάλυμα και ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Έχοντας ως επίκεντρο την ζωή του τσίρκου, ξεδιπλώνεται μια ποικιλία ανθρώπινων συναισθημάτων που κυριαρχούν στους ήρωες με αποτελέσματα πολλές φορές τραγικά για τους ίδιους: πάθος, οργή, φθόνος, ζήλια, αποτυχία, αντοχή, ταπείνωση, υπερηφάνεια αλλά και η ευλογία του γέλιου. Μια μέρα, όταν το τσίρκο στήνει τη σκηνή του στην πόλη του Άλμπερτ, του σκηνοθέτη, το αποτέλεσμα θα είναι μια παράσταση που θα μείνει αξέχαστη.

Δύο ταινίες του Βίλγκοτ Σιόμαν: τις ταινίες Είμαι περίεργη: Κίτρινη (Jag är nyfiken - en film i gult) (1967) και Είμαι περίεργη: Μπλε (Jag är nyfiken - en film i blått) (1968) ο Σιόμαν εστίασε τον περίεργο, και μερικές φορές οργισμένο φακό του στη σουηδική κοινωνία. Στο Είμαι περίεργη: Κίτρινη μας γνωρίζει τη Λένα και τον Börje. Η νεαρή γυναίκα τριγυρίζει μιλώντας με τον κόσμο για την ισότητα, την κοινωνική πρόνοια, το σοσιαλισμό, την ταξική κοινωνία, τη δημοκρατία και άλλα σημαντικά ζητήματα. Ακόμα και ο Πρωθυπουργός Πάλμε βρίσκει το περίεργο μικρόφωνο της Λένα κάτω από τη μύτη του. Κατά τη διάρκεια της έρευνάς της συναντά τον Börje… Βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού στη Σουηδία για τη Λένα Νάιμαν.

Είμαι περίεργη: Μπλε δεν είναι συνέχεια του Είμαι περίεργη: Κίτρινη. Οι δύο ταινίες γυρίστηκαν παράλληλα. Η Μπλε βγήκε στις αίθουσες πέντε μήνες αργότερα και με πολύ λιγότερη αναμπουμπούλα. Η Κίτρινη είχε λειτουργήσει αποτελεσματικά, ώστε να σπάσει ο πάγος. Ωστόσο, πέρασαν τρία χρόνια μέχρι να επιτραπεί η κυκλοφορία και των δύο ταινιών στις ΗΠΑ. Αφού τελικά κυκλοφόρησαν, έκαναν εισπράξεις 50 εκατομμυρίων κορόνων, τεράστιο ποσό για την εποχή και κατά πολύ μεγαλύτερο από το συνολικό κόστος παραγωγής. Η ιστορία της Λένα και του Börje (και του Σκηνοθέτη, που τον υποδύεται ο ίδιος ο Σιόμαν) συνεχίζει από το σημείο που σταμάτησε η Κίτρινη περιπέτεια. Οι δύο ταινίες συνδυάζονται σε μια μεγάλη και περίεργη ματιά γύρω από την κατάσταση της Σουηδίας στα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Δύο ταινίες της Μάι Ζέτερλινγκ:

Με τις προσωπικές ιστορίες τριών γυναικών και των ερώτων τους στη Σουηδία πριν το 1914 καταπιάνονται τα Αγαπημένα ζευγάρια (Älskande par) (1964). Στη διάρκεια του τοκετού, τρεις νεαρές γυναίκες αναπολούν στιγμές από τις πολύ διαφορετικές ζωές τους –την παιδική τους ηλικία, τους έρωτές τους και τις διαψευσμένες προσδοκίες τους. Αυτό το ιμπρεσσιονιστικό αριστούργημα είναι βασισμένο σε μια σειρά γνωστών Σουηδικών μυθιστορημάτων. Υποψηφιότητα για το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 1965.

Τα κορίτσια (Flickorna) (1968). Σε αυτήν τη μοντέρνα δραματική ταινία για το γάμο και τις γυναίκες πρωταγωνιστούν μερικές από τις πιο αγαπημένες ηθοποιούς του Μπέργκμαν. Η ταινία συμπεριλαμβάνει σκηνές φαντασίας σκηνοθετημένες δεξιοτεχνικά από τη Μάι Ζέττερλινγκ. Πρόκειται για την τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία της και ένα βασικό έργο του φεμινιστικού σινεμά, που παρουσιάζει τον εκκεντρικό, συχνά αστείο και πολύ θετικό τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το μυαλό των τριών γυναικών.

Πρόγραμμα Προβολών

Παρασκευή 17/12
20.00 Βρέχει στην αγάπη μας (1946) 95’
21.45 Αγαπημένα ζευγάρια (1964) 118’

Σάββατο 18/12
20.00 Τα κορίτσια (1968) 100’
22.00 Η νύχτα των σαλτιμπάγκων (1953) 93’

Κυριακή 19/12
19.30 Είμαι περίεργη: Κίτρινη (1967) 121’
22.00 Είμαι περίεργη: Μπλε (1968) 107’

Newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: