WHBC-GR: Η Αθηναία «Μύρτις» ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Η Αθηναία «Μύρτις» ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη

Έντονο το ενδιαφέρον για την έκθεση με την 11χρονη κόρη - «Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν» θα βρεθούν από την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου και ως τα μέσα Μαρτίου και οι σύγχρονοι Θεσσαλονικείς...


Η «Μύρτις» - η 11χρονη Αθηναία κόρη τότε – ηλικίας 2.500 ετών σήμερα, εκτός από το ταξίδι στο χρόνο που έκανε με τη βοήθεια της επιστήμης, συνεχίζει το ταξίδι της στο χώρο.

Μεταφέρθηκε από την Αθήνα (Μουσείο Ακρόπολης - Μουσείο Γουλανδρή και Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο) στη Θεσσαλονίκη (Αρχαιολογικό Μουσείο) και τον ερχόμενο Μάρτιο αναμένεται να βγει και εκτός συνόρων.

Η αναπλασμένη κόρη θα εκτεθεί στο αρχαιολογικό μουσείο της Ποντγκόριτσα (του γνωστού παλιότερα Τίτογκραντ) - πρωτεύουσας σήμερα του Μαυροβουνίου.

Κεντρικό έκθεμα είναι το αναπλασμένο πρόσωπο της ανώνυμης 11χρονης Αθηναίας, που υπήρξε και αυτή, όπως και ο Περικλής, ένα από τα δεκάδες χιλιάδες θύματα του τυφοειδούς πυρετού του 430 π.Χ.

Η έκθεση αποτελείται από ενότητες: στην πρώτη παρουσιάζεται η ανασκαφή του Κεραμεικού, στη δεύτερη η ιατρική έρευνα στην Ελλάδα για τον εντοπισμό του παθογόνου παράγοντα που προκάλεσε το λοιμό των Αθηνών και στην τρίτη η βήμα προς βήμα ανάπλαση του προσώπου και οι τεχνικές της.
Η ανάπτυξη της έκθεσης «Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε τα προβλήματα του χώρου τελικά να εμφανίζονται ως πλεονεκτήματα στην περιήγηση της έκθεσης.

Newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: