WHBC-GR: Αρχαία Ελληνική διάλεκτος από τα βάθη της Τουρκίας

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Αρχαία Ελληνική διάλεκτος από τα βάθη της Τουρκίας


Μέχρι το Μεσαίωνα, η περιοχή της Τραπεζούντας, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας της Τουρκίας, χρησιμοποιούσε την αρχαία ελληνική γλώσσα...

Η γη του θρυλικού βασιλείου του Αμαζονίου (Amazon kingdom) αποικίστηκε από τους Έλληνες τον 8ο και 7ο αιώνα π.Χ. και ήταν όπως γνωρίζουμε στην ελληνική μυθολογία ως η περιοχή από την οποία ο Ιάσονας και το πλήρωμά του οι 50 Αργοναύτες ξεκίνησαν το ταξίδι τους σε όλη τη Μαύρη Θάλασσα στην αναζήτησή του Χρυσόμαλλου δέρατος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά τις χιλιετίες που πέρασαν και τις πολιτιστικές αλλαγές της ιστορίας της γύρω περιοχής, σε αυτή την ορεινή και απομονωμένη βορειοανατολική γωνία της Μικράς Ασίας, οι άνθρωποι της εξακολουθούν να μιλούν ελληνικά.

Η μοναδικότητα της διαλέκτου - γνωστή ως Romeyka  - παρέχει ένα συναρπαστικό παράθυρο για τη γλώσσα του παρελθόντος στο παρόν- όπως δήλωσε η Δρ Ιωάννα Sitaridou, Λέκτορας του Πανεπιστημίου στο Τμήμα σύγχρονων και μεσαιωνικών Γλωσσών- αυτό είναι μια ανακάλυψη.

Η γλώσσα Romeyka αποδεικνύεται ένα "γλωσσικό χρυσωρυχείο" για την έρευνα, λόγω του μεγάλου αριθμού των αρχαϊκών χαρακτηριστικών που ομοιάζουν με την κοινή Αρχαία Ελληνική γλώσσα των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, στο απόγειο της ελληνικής επιρροής σε ολόκληρη τη Μικρά Ασία από τον 4ο αιώνα π.Χ. έως τον 4ο αιώνα μ.Χ..

Δεν υπάρχουν σχόλια: