WHBC-GR: Δεινόσαυρος με βάρος... παπαγάλου και μόνο ένα «δάχτυλο» στα άνω άκρα

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Δεινόσαυρος με βάρος... παπαγάλου και μόνο ένα «δάχτυλο» στα άνω άκρα

Έναν μικροσκοπικό... «ξάδερφο» του Τυραννόσαυρου Ρεξ εντόπισαν οι επιστήμονες στην Κίνα, ο οποίος μάλιστα έχει βάρος λίγο μεγαλύτερο από από εκείνο ενός μεγάλου παπαγάλου και στα άνω άκρα του έχει μόνο ένα «δάχτυλο»....

Ίχνη του Linhenykus monodactylus βρέθηκαν σε ιζήματα ηλικίας μεταξύ 84 και 75 εκατομμυρίων ετών.

Ο δεινόσαυρος αυτός ανήκει στην ίδια κατηγορία δεινοσαύρων με τον Τ-ρεξ, η οποία θεωρείται πως αποτέλεσε τον πρόγονο των σύγχρονων πουλιών.

Το νέο είδος δεινοσαύρου πήρε το όνομά του από την πόλη Linhe, στη Μογγολία, κοντά στην οποία ανακαλύφθηκε το απολίθωμά του.

Η διεθνής ομάδα επιστημόνων βρήκε τμήμα ενός σκελετού, οστά και σπόνδυλους.

Πρέπει να είχε ύψος μέχρι τη μέση ενός ανθρώπου και πολύ μικρό κρανίο. Δεν πρέπει να ήταν πολύ απειλητικός γιατί τα δόντια του είναι πολύ μικρά σε σύγκριση με άλλους σαρκοφάγους δεινοσαύρους, και υπάρχουν ενδείξεις πως ίσως ήταν εντομοφάγος, δήλωσε ένας από τους ερευνητές της ομάδας.

Το εντυπωσιακό είναι ωστόσο τα ασυνήθιστα άνω άκρα του. Τα ζώα αυτής της κατηγορίας είχαν αρχικά πέντε δάκτυλα και στη συνέχεια τρία, δήλωσε ένας από τους επιστήμονες της ομάδας. Ο Τυραννόσαυρος ήταν ασυνήθιστο να έχει δύο δάκτυλα αλλά ο μονοδάκτυλος Linhenykus δείχνει πόσο εκτεταμένες και περίπλοκες ήταν οι μεταβολές που υπέστη το είδος στα άνω άκρα.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως ενδεχομένως το είδος αυτό του δεινοσαύρου να αντιπροσωπεύει το τέλος της εξέλιξης του είδους, κατά το οποίο αχρησιμοποίητα μέρη του σώματος άρχιζαν να εκλείπουν μέσω της φυσικής επιλογής.

Η εικόνα είναι προϊόν της φαντασίας ενός καλλιτέχνη, που τη σχεδίασε για λογαριασμό του BBC.
[via]

Δεν υπάρχουν σχόλια: