WHBC-GR: Ιταλοί ερευνητές αναζητούν τα οστά της Μόνα Λίζα

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Ιταλοί ερευνητές αναζητούν τα οστά της Μόνα Λίζα


Άρχισαν ανασκαφές σε μοναστήρι στη Φλωρεντία..

Ιταλοί ερευνητές άρχισαν ανασκαφές σε μοναστήρι στη Φλωρεντία για να βρουν τα οστά μιας γυναίκας της Αναγέννησης που πιστεύεται ότι ήταν το μοντέλο για την Μόνα Λίζα.

Αν επιτύχουν, η έρευνα μπορεί να πιστοποιήσει την ταυτότητα της γυναίκας που εικονίζεται στο αριστούργημα του Λεονάρντο ντα Βίντσι - ένα μυστήριο που έχει απασχολήσει ειδικούς και εραστές της τέχνης επί αιώνες και έχει οδηγήσει σε αμέτρητες θεωρίες.

Στόχος είναι ο εντοπισμός του λειψάνου της Λίζα Τζεραρντίνι, συζύγου ενός πλούσιου εμπόρου μεταξιού ονόματι Φραντσέσκο ντελ Τζιοκόντο. Η παράδοση έχει συνδέσει την Τζεραρντίνι με τον πίνακα, που είναι γνωστός στα ιταλικά ως Λα Τζιοκόντα.

Ο Τζιόρτζιο Βαζάρι, καλλιτέχνης και βιογράφος του 16ου αιώνα, έγραψε ότι ο Λεονάρντο ντα Βίντσι ζωγράφισε ένα πορτρέτο της γυναίκας του Τζιοκόντο.

Η Τζεραρντίνι γεννήθηκε το 1479. Πριν από λίγα χρόνια, ερασιτέχνης Ιταλός ιστορικός ανακοίνωσε ότι βρήκε το πιστοποιητικό θανάτου, που δείχνει ότι η Τζεραρντίνι πέθανε στις 15 Ιουλίου του 1542 και ετάφη στη μονή της Αγίας Ούρσουλας, στο κέντρο της Φλωρεντίας.

Εκεί θα αρχίσουν οι ανασκαφές αργότερα αυτόν τον μήνα, δήλωσε ο Σιλβάνο Βιντσέτι, ιστορικός της Τέχνης και επικεφαλής της ομάδας.

Οι ερευνητές έχουν ήδη ανασυγκροτήσει το πρόσωπο κάποιων Ιταλών καλλιτεχνών βάσει κρανίων τους. Πέρυσι ανακοίνωσαν ότι ταυτοποίησαν οστά του Καραβάτζιο και ότι ανακάλυψαν μια πιθανή αιτία θανάτου, 400 χρόνια αφότου ο μεγάλος καλλιτέχνης πέθανε υπό μυστηριώδεις συνθήκες.

Αν εντοπιστούν οστά της Τζεραρντίνι, οι ερευνητές θα τα χρονολογήσουν με τη μέθοδο του άνθρακα και θα συγκρίνουν το DNA με αυτό από τα οστά των παιδιών της Τζεραρντίνι, κάποια από τα οποία είναι θαμμένα σε μια βασιλική, επίσης στη Φλωρεντία.

Τέλος, αν βρεθούν θραύσματα από το κρανίο της σε σχετικά καλή κατάσταση, οι ερευνητές θα επιχειρήσουν να ανασυγκροτήσουν το πρόσωπό της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: