WHBC-GR: Οι ομορφότερες σταρ του κλασικού Hollywood

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Οι ομορφότερες σταρ του κλασικού Hollywood


Αιώνια πρότυπα θηλυκότητας είναι ο ηπιότερος χαρακτηρισμός που μπορούμε να αποδώσουμε σε αυτές τις υπάρξεις που τίμησαν το πανί με την δισδιάστατη γοητεία τους...

Έκαναν πολλά εκατομμύρια άνδρες να τις ερωτευτούν, άλλες τόσες γυναίκες να τις μιμηθούν και έφεραν στα ταμεία του Hollywood πολλά εκατομμύρια δολάρια.

Φυσικά, δεν μιλάμε για το σύγχρονο Hollywood, όπου δεν λείπουν οι όμορφες και σέξι παρουσίες –η Angelina Jolie, η Megan Fox και η Jessica Alba κρατούν τον πήχη ψηλά, αλλά για τα κλασικά, χρυσά χρόνια της κινηματογραφικής βιομηχανίας, κατά τα οποία εμφανίστηκαν οι παρακάτω αιθέριες υπάρξεις με την διαχρονική γοητεία, διδάσκοντας στον κόσμο την ακριβή έννοια της λέξης diva.

Elizabeth Taylor (1932-2011)

Τα ωραιότερα μάτια του κλασικού Hollywood έκλεισαν πριν λίγους μήνες και η είδηση του θανάτου της Liz Taylor έφερε σε όλους μας μνήμες από αυτή την χρυσή εποχή που το αξεπέραστο βλέμμα της «άτακτης» Λιζ πλανιόταν με την ίδια ευκολία από τα ερμηνευτικά μονοπάτια προσωπικοτήτων όπως η Κλεοπάτρα μέχρι τις «άγριες» απαιτήσεις της «Λυσασμένης γάτας». 

Με δύο Όσκαρ, οκτώ γάμους και 75 χρόνια ασταμάτητης δράσης, η Λιζ Τέιλορ κερδίζει επάξια μια θέση στο πάνθεον των αυθεντικών stars (δείτε το αφιέρωμα του In2life για την μεγάλη ηθοποιό εδώ).


Ψηφίστηκε ως η πιο σέξι γυναίκα του περασμένου αιώνα από το περιοδικό People και όχι άδικα. Η star που «το προτιμούσε καυτό» και έκανε ένα αδιάφορο τραγουδάκι γενεθλίων να αποκτήσει θρυλικές διαστάσεις αισθησιασμού για έναν Πρόεδρο έφυγε από την ζωή μόλις στα 36 της χρόνια, μέσα στα οποία όμως πρόλαβε να παραδώσει μαθήματα στιλ, δυναμισμού και άσωτης ζωής, φέρνοντας στην μόδα τα κατάξανθα μαλλιά και την ελιά στο μάγουλο.

Audrey Hepburn (1929-1993)


Η εικόνα της με το μακρύ τσιγάρο και το σέξι μαύρο φόρεμα θα στολίζει πάντα την pop κουλτούρα, ενώ το όνομά της έχει γίνει συνώνυμο της φινέτσας. Η αιθέρια παρουσία της στο Tiffany’s, όπου έπαιρνε πρωινό παρέα με μαργαριτάρια και διαμάντια έδωσε νόημα στο είδος της αισθηματικής κομεντί, ενώ το όνομά της έχει δοθεί ακόμη και σε ένα είδος τουλίπας, όπως αρμόζει σε αυτό το άγριο αλλά πανέμορφο λουλούδι του Hollywood.

Rita Hayworth (1918-1987)


Ο αστικός μύθος λέει ότι το γνωστό σε όλους μας κοκτέιλ «μαργαρίτα» ονομάστηκε έτσι για χάρη της. Η Rita Hayworth δεν χρειαζόταν πολλή προσπάθεια για να γίνει σέξι σε μια εποχή που η κινηματογραφική λογοκρισία απαγόρευε την απεικόνιση του γυμνού γυναικείου σώματος. Χρειάστηκε μόνο λίγη μουσική –και τι μουσική!- και ένα γάντι, για να γίνει στην «Gilda» το αντικείμενο του πόθου για όλο τον κόσμο. Ποια σημερινή «σταρ» μπορεί να καταφέρει κάτι αντίστοιχο;

Grace Kelly (1929-1982)

Το όνομά της δεν θα μπορούσε να της ταιριάζει περισσότερο. Η Grace Kelly έντυσε με την χάρη και την ευγενική παρουσία της μερικές από τις καλύτερες ταινίες του Alfred Hitchcock, μέχρι που παντρεύτηκε το 1956 τον πρίγκιπα Ρενιέ του Μονακό και πήρε και επισήμως τον τίτλο που άρμοζε στην κλάση της: αυτόν της πριγκίπισσας. Μάλλον αγνοούσε πως κάπως έτσι θα τέλειωνε η καριέρα της ως sex symbol, αφού ο λαός του Μονακό ομόφωνα δεν της επέτρεψε να παίξει στην επόμενη ταινία του Χίτσκοκ όπου θα ερωτοτροπούσε με τον Σον Κόνερι, ενώ ο ίδιος ο πρίγκιπας απαγόρευσε να προβάλλονται οι ταινίες της στο κρατίδιό του.

Lauren Bacall (1924-)


Η μοναδική ακόμη εν ζωή σταρ του χρυσού Hollywood εκπροσωπεί την εναλλακτική γοητεία της femme fatale του νουάρ και αφήνει πολλά στόματα ανοιχτά με το γατίσιο βλέμμα και την επικίνδυνη προσωπικότητα στον «Μεγάλο Ύπνο» πλάι στον Humphrey Bogart το 1946. Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η απύθμενη ενέργεια της αειθαλούς ντίβας, που συνεχίζει να συμμετέχει σε ταινίες ακόμη και σήμερα, σε ηλικία 87 ετών.

Ava Gardner (1922-1990)

Σε μια παλιότερη δημοσκόπηση, ο κόσμος ψήφισε την Ava Gardner ως «το πιο άγριο ζώο του κόσμου». Η diva που πρωταγωνίστησε στο «The Killers», βρήκε τον έρωτα στα μάτια και στην φωνή του Φρανκ Σινάτρα, τον οποίο μάλιστα συντηρούσε, καθώς όταν παντρεύτηκαν στις αρχές του ’50, ο Φράνκι ήταν… άφραγκος. Ίσως γι’ αυτό ο γνωστός star την αποκαλούσε «Άγγελο».


Greta Garbo (1905-1990)


Με τίτλους ταινιών όπως «Μοιραία Αγάπη» και η «Γη της ηδονής» η Σουηδέζα diva που «εισήχθη» εσπευσμένα στο Hollywood την δεκαετία του ΄20 είναι φανερό πως ήταν φτιαγμένη να διεγείρει τα πάθη. Κι όμως, η φιγούρα της είναι γνωστή για την αριστοκρατική της όψη και το αψεγάδιαστο στιλ, που διατηρούσε και στην πραγματική της ζωή. Η «άρια» σκανδιναβική ομορφιά της την κατέταξε στις αγαπημένες ηθοποιούς του Αδόλφου Χίτλερ, ενώ ένα πόστερ της φιλοξενήθηκε ακόμη και στο σπίτι της Άννας Φρανκ στο Άμστερνταμ. Το παρατσούκλι της ήταν «η σουηδική Σφίγγα».

Ingrid Bergman (1915-1982)


Άλλη μία σκανδιναβική «θεότητα» του κινηματογράφου, η Ingrid Bergman μάγεψε με την ερμηνεία της στο περίφημο «Για ποιον χτυπάει η καμπάνα» πλάι στην Κατίνα Παξινού και φυσικά έγινε σύμβολο του μεγάλου ανεκπλήρωτου έρωτα στην «Casablanca», αναγκάζοντας τον συμπρωταγωνιστή της Humphrey Bogart να σταθεί πάνω σε σκαμνί για να την φτάνει στην σκηνή του φιλιού. Στην κηδεία της, το 1982, η πιο συγκινητική στιγμή ήταν όταν από τα πλήκτρα του πιάνου ήχησε και πάλι το μουσικό κομμάτι της ταινίας «As time goes by».

Brigitte Bardot (1934-)

Παρ’ ότι ποτέ δεν υπέκυψε στον πειρασμό του Hollywood, δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε ίσως την πιο αισθησιακή παρουσία του ευρωπαϊκού σινεμά έξω από αυτό το top 10. Ο ψίθυρός της αναστατώνει, τα αργά βήματά της σαγηνεύουν, τα ξανθά της μαλλιά και το βαθύ βλέμμα της μαγνητίζουν όλο τον ανδρικό πληθυσμό, ενώ η γαλλική της προφορά απλώς την μετατρέπει σε σύμβολο και επιβεβαιώνει το κλισέ του πιο «ερωτικού» λαού. Η μούσα του Γκοντάρ είχε δηλώσει κάποτε: «Στην πραγματικότητα είμαι μια γάτα μεταμορφωμένη σε γυναίκα. Νιαουρίζω, γρατζουνάω και, μερικές φορές, δαγκώνω».

in2life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: