WHBC-GR: Αντίο Τσάρλι

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Αντίο Τσάρλι


Ο Αμερικανός ηθοποιός Κλιφ Ρόμπερτσον, γνωστός κυρίως από το ρόλο του διανοητικά καθυστερημένου Τσάρλι στην ομώνυμη ταινία του Ραλφ Νέλσον, πέθανε το Σάββατο, στο Λονγκ Αϊλαντ σε ηλικία 88 ετών.
Η συγκινητική ιστορία του Τσάρλι, που μετατρέπεται για λίγο σε ιδιοφυΐα χάρη σ' ένα καινούργιο φάρμακο, του χάρισε το 1969 το μοναδικό Οσκαρ Α' αντρικού ρόλου της πολύχρονης καριέρας του.....

Το θάνατο του ηθοποιού, ακριβώς μια μέρα μετά τα γενέθλιά του, ανακοίνωσε ο γαμπρός του Ντόναλντ Σόντερς.

Μερικές από τις πιο γνωστές ταινίες στις οποίες ο Ρόμπερτσον ξεχώρισε ήταν το «Πικνίκ» του Τζόσουα Λόγκαν -ο πρώτος σημαντικός ρόλος της καριέρας του το 1955-, τα «Φθινοπωρινά φύλλα» του Ρόμπερτ Αλντριχ, όπου έπαιξε στο πλευρό της Τζόαν Κρόφορντ, η πολεμική ταινία «Γυμνοί μπροστά στο θάνατο» του Ραούλ Γουόλς, το «ΡΤ 109» του Λέσλι Μάρτινσον, στην οποία υποδύθηκε τον Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, και το πασίγνωστο κατασκοπευτικό θρίλερ «Οι τρεις μέρες του Κόνδορα», του Σίντνεϊ Πόλακ, όπου έπαιξε με επιτυχία έναν μυστικό πράκτορα πλάι στον Ρόμπερτ Ρέντφορντ.

Ο Ρόμπερτσον υπήρξε κινηματογραφικά δραστήριος μέχρι πρόσφατα, αφού από το 2002 μέχρι το 2007 υποδύθηκε τον παππού του Τόμπι Μαγκουάιρ στην κινηματογραφική τριλογία του Σαμ Ράιμι «Σπάιντερμαν».

Εμεινε όμως στην ιστορία και για τον επαναστατικό χαρακτήρα και την αθυροστομία του. Από τη δεκαετία του '70 και μετά βρέθηκε αρκετά χρόνια εκτός Χόλιγουντ, όταν αποφάσισε να καταγγείλει το ισχυρό αφεντικό τής «Κολούμπια», Ντέιβιντ Μπέγκελμαν, ως καταχραστή χρημάτων και πλαστογράφο.

Ο Κλίφορντ Πάρκερ Ρόμπερτσον γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1923 στη Λα Τζόλα της Καλιφόρνια. Οι γονείς του χώρισαν, όταν ήταν ενός έτους.
Η μητέρα του πέθανε ένα χρόνο μετά, με αποτέλεσμα να τον μεγαλώσουν η γιαγιά του και μια θεία του. Αργότερα, μετά τη θητεία του στο Εμπορικό Ναυτικό, έφυγε για σπουδές στο Κολέγιο της Αντιόχειας, στο Οχάιο.

Εκεί άρχισε να ενδιαφέρεται για τη δημοσιογραφία και να δουλεύει περιστασιακά σε τοπικές εφημερίδες και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Το επόμενο βήμα του ήταν να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη και να σπουδάσει υποκριτική στο περίφημο Ακτορς Στούντιο.

Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία του σε αρκετές θεατρικές παραστάσεις και στην τηλεόραση, χωρίς όμως ποτέ να απογειώσει την καριέρα του.

Είχε παντρευτεί δύο φορές, αρχικά την ηθοποιό Σίνθια Μέιλ και αργότερα τη συνάδελφό της Ντίνα Μέριλ, με τις οποίες, πριν πάρει διαζύγιο, απέκτησε δύο κόρες: τη Στέφανι και τη Χέδερ, η οποία έφυγε από τη ζωή το 2007. [www.enet.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια: