WHBC-GR: Δίχασαν οι "Άλπεις" στη Βενετία

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Δίχασαν οι "Άλπεις" στη Βενετία


http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=636772
Δίχασε κοινό και κριτικούς στο Φεστιβάλ Βενετίας η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου "Άλπεις". Ταυτόχρονα, ο Έλληνας σκηνοθέτης, του οποίου η συνέντευξη στην εφημερίδα "Γκάρντιαν" αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την Ελλάδα για να γυρίσει ταινίες στο εξωτερικό, είπε:.....

«Αυτό που θα ήθελα και θα ήλπιζα είναι να γυρίζω περισσότερες ταινίες στην Ελλάδα.
Αλλά και οι τρεις ταινίες που γύρισα εκεί έγιναν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, και όχι μόνο τώρα που η κατάσταση είναι πραγματικά πολύ δύσκολη».

Ο Γιώργος Λάνθιμος ανέφερε ότι ήταν πάντα δύσκολο για τους νέους σκηνοθέτες να κάνουν ταινίες στην Ελλάδα «εξαιτίας της δομής των νόμων, της νοοτροπίας και του τρόπου χρηματοδότησης.
Αυτή τη στιγμή είναι πιο εύκολο να κάνω ταινίες σε κάποια άλλη χώρα, επομένως θα ήθελα να εξερευνήσω αυτή την πιθανότητα και να δω τι θα βγει από εκεί» είπε.

Όσο για την ταινία που παρουσίασε στη βενετσιάνικη Μόστρα, ανέφερε πως κατά τη γνώμη του "είναι το αντίθετο του Κυνόδοντα.
Εκεί είχαμε την ιστορία μιας ομάδας ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από έναν ψεύτικο κόσμο, ενώ οι Άλπεις είναι μια ταινία για ανθρώπους που προσπαθούν να αποδράσουν από τη δική τους ζωή και να μπουν σε έναν άλλο κόσμο».

Στο Φεστιβάλ της Βενετίας βρίσκεται και ο Αλ Πατσίνο, και μίλησε για την απόφασή του να φτιάξει μια ταινία-ντοκιμαντέρ με αφετηρία τη "Σαλώμη" του Όσκαρ Ουάιλντ.
Όπως είπε ο Αμερικανός ηθοποιός, η προετοιμασία τού πήρε αρκετά χρόνια, ξεκινώντας από μια θεατρική παράσταση στο Λος Άντζελες.
«Γνώριζα τα έργα του Ουάιλντ, αλλά τον ίδιο δεν τον ήξερα μέχρι που διάβασα τη βιογραφία του και πήγα στην Ιρλανδία και είδα από κοντά τα μέρη όπου έζησε.
Ο Ουάιλντ μού έγινε εμμονή από τότε που είδα μια θεατρική παράσταση της "Σαλώμης"» (η ταινία του Πατσίνο προβλήθηκε εκτός συναγωνισμού).

Όσον αφορά το διαγωνιστικό τμήμα της 68ης Μόστρας, ενδιαφέρον είχαν το "Shame" του Βρετανού Στιβ ΜακΚουίν και το "Terraferma" του Ιταλού Εμανουέλε Κριαλέζε.

Με το "Shame", ο Στιβ ΜακΚουίν ("The Hunger") μας μεταφέρει στη Νέα Υόρκη για να παρακολουθήσουμε το δράμα που παίζεται ανάμεσα σε δύο μοναχικά πρόσωπα: τον Μπράντον (ο Μάικλ Φασμπίντερ), στέλεχος εταιρείας, που η σεξουαλική ζωή του περιορίζεται στο
Διαδίκτυο, στον αυνανισμό και στις πόρνες, και την αδερφή του, Σις (Κάρι Μάλιγκαν), τραγουδίστρια, που αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα και που κάποια στιγμή καταφθάνει στο διαμέρισμά του Μπράντον και του ζητά να την αφήσει να παραμείνει μερικές μέρες...

Ο ΜακΚουίν εστιάζει τον φακό του στα δύο αυτά πρόσωπα, και ιδιαίτερα στον Μπράντον, καταγράφοντας με λεπτομέρεια τη μοναξιά, τις φοβίες και τις ανασφάλειές του, αλλά και την προσπάθειά του να αλλάξει την πορεία της ζωής του.

Στην ταινία του "Terraferma", ο Ιταλός Εμανουέλε Κριαλέζε ("Respiro") στρέφεται στο επίκαιρο θέμα των παράνομων μεταναστών. Θέμα που παρουσιάζει μέσα από την ιστορία μιας οικογένειας ψαράδων ενός μικρού νησιού της Ιταλίας: του ηλικιωμένου παππού, που αγωνίζεται να διατηρήσει την υπό εξαφάνιση δουλειά του, του νεαρού εγγονού του, του μεγαλύτερου αδερφού του και της χήρας μητέρα τους.

Ο παππούς και ο εγγονός, ενώ ψαρεύουν με τη βάρκα τους έρχονται αντιμέτωποι με μια ομάδα Αφρικανών μεταναστών που κινδυνεύουν να πνιγούν.
Όταν αποφασίζουν να βοηθήσουν κάποιους απ' αυτούς, αρχίζουν τα προβλήματά τους...
Θα χάσουν τη βάρκα τους και θα βρεθούν με μια έγκυο μετανάστρια που γεννάει το μωρό της στο σπίτι τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: