WHBC-GR: Το Facebook προσφέρει «ακτινογραφία» του εγκεφάλου

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Το Facebook προσφέρει «ακτινογραφία» του εγκεφάλου


Οι χρήστες με το μεγαλύτερο αριθμό φίλων στα δίκτυα κοινωνικής
δικτύωσης είχαν περισσότερη φαιά ουσία στις περιοχές του εγκεφάλου
που συνδέονται με τις κοινωνικές δεξιότητες

Οι εγκέφαλοι των ανθρώπων που διαθέτουν μεγάλο αριθμό φίλων στο Facebook και στις άλλες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι διαφορετικοί από εκείνους των ανθρώπων με λιγότερες online συνδέσεις, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες νευρολογίας...

Οι ερευνητές στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι οι χρήστες με το μεγαλύτερο αριθμό φίλων στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης είχαν περισσότερη φαιά ουσία στις περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τις κοινωνικές δεξιότητες.

Συμπέρασμα
Το συμπέρασμα που προκύπτει από τα ευρήματα υποδεικνύει ότι είτε η κοινωνική δικτύωση αλλάζει αυτές τις περιοχές εγκεφάλου, ή ότι οι άνθρωποι γεννημένοι με αυτά τα είδη εγκεφάλων συμπεριφέρονται διαφορετικά στους ιστοχώρους όπως το Facebook.

Αυτό που δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη είναι εάν οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης διεγείρουν την παραγωγή φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο ή εάν κάποιοι χρήστες τους είναι ικανότεροι στο να κάνουν φίλους επειδή έχουν ιδιαιτερότητες στον εγκέφαλό τους.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the Royal Society B Biological Sciences», βασίστηκε στις τρισδιάστατες τομογραφίες 165 φοιτητών από το Λονδίνο.
Οι ερευνητές κατέγραψαν τον αριθμό των φίλων που είχαν στο Facebook, αλλά και τον αριθμό των φίλων που έχουν στην πραγματική ζωή.

Οπως διαπίστωσαν, όσο περισσότερους φίλους είχαν στο Facebook, τόσο μεγαλύτερη ήταν η ποσότητα της φαιάς ουσίας σε ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου τους. Κι ακόμη, πως ο αριθμός των διαδικτυακών φίλων ήταν αντίστοιχος με τον αριθμό των φίλων στην αληθινή ζωή.

Μία από τις περιοχές του εγκεφάλου που φάνηκε υπερανεπτυγμένη είναι η αμυγδαλή, η οποία συνδέεται με τη μνήμη και τις συναισθηματικές αντιδράσεις, σύμφωνα με το δρ Ριότα Κανάι και τους συνεργάτες του από το Ιδρυμα Νοητικής Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου.

Μελέτες
Προγενέστερες μελέτες είχαν καταδείξει συσχετισμό ανάμεσα στον όγκο της φαιάς ουσίας στην αμυγδαλή, καθώς και στο μέγεθος και την πολυπλοκότητα του κοινωνικού δικτύου ενός ανθρώπου στον πραγματικό κόσμο.
«Η συναρπαστική ερώτηση που προκύπτει πλέον είναι εάν αυτές οι δομές αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.

Αυτό θα μας βοηθήσει να απαντήσουμε στο ζήτημα εάν το Διαδίκτυο αλλάζει τους εγκεφάλους», λέει ο Ριότα Κανάι.
Τρεις ακόμη περιοχές του εγκεφάλου συσχετίστηκαν με τους διαδικτυακούς φίλους μία εκ των οποίων είναι η δεξιά άνω κροταφική αύλακα, η οποία παίζει ρόλο στην αντίληψη και ενδέχεται να είναι διαταραγμένη στους πάσχοντες από αυτισμό.

Το Facebook είναι ο πιο δημοφιλής ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης, με περισσότερα από 800 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες σε όλο τον κόσμο, κάθε ένας εκ των οποίων έχει μερικούς δεκάδες έως περισσότερους από 1.000 φίλους. [www.imerisia.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια: