WHBC-GR: Βρέθηκαν απολιθώματα τιτανόσαυρων στην Ανταρκτική

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Βρέθηκαν απολιθώματα τιτανόσαυρων στην Ανταρκτική

titanosaourous
Aπολιθώματα της μεγαλύτερης σε μέγεθος οικογένειας δεινοσαύρων ανακάλυψαν ερευνητές από την Αργεντινή σε ένα νησί της Ανταρκτικής. 
Όπως συμπεραίνεται από τα ευρήματα, οι τιτανόσαυροι ζούσαν στην Ανταρκτική πριν από 70 εκατομμύρια έτη, γεγονός που προσφέρει σημαντικές πληροφορίες αφενός για τους δεινοσαύρους και αφετέρου για τις κλιματικές αλλαγές στη Γη...


Επιστήμονες του ερευνητικού ινστιτούτου Conicet της Αργεντινής πραγματοποίησαν ανασκαφές στο νησί Τζέιμς Ρος που βρίσκεται στην Ανταρκτική Χερσόνησο, το βορειότερο μέρος της Ανταρκτικής. Στα πλαίσια των ανασκαφών αυτών, εντοπίστηκε ένα κομμάτι 20 εκατοστών από την σπονδυλική στήλη ενός τιτανόσαυρου και ειδικότερα ενός τιτανόσαυρου lithostrotian. 

Οι τιτανόσαυροι κινούνταν στα 4 πόδια, είχαν μακριούς λαιμούς και ήταν φυτοφάγοι. Ζούσαν στα τέλη του Κρητιδικού πριν από περίπου 70 εκατομμύρια έτη και μεταξύ των ειδών τους συγκαταλέγεται και ο Αργεντινόσαυρος που θεωρείται το μεγαλύτερο είδος δεινοσαύρων με το μήκος του να φτάνει τα 30 μέτρα! 

«Η ανακάλυψη μάς δείχνει ότι οι τιτανόσαυροι είχαν καταφέρει να διασκορπιστούν και να ζουν σε όλο τον πλανήτη» επεσήμανε ο Αλεχάντρο Σέδρα, μέλος της ερευνητικής ομάδας. 
Η έρευνα δημοσιεύεται στην γερμανική επιθεώρηση Naturwissenschaften. 
Διάφορα ευρήματα τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι η Ανταρκτική δεν ήταν πάντα παγωμένη. 

Αντιθέτως, φαίνεται πως πριν από δεκάδες εκατομμύρια έτη η Ανταρκτική διέθετε εύκρατο κλίμα και την κάλυπτε πυκνή βλάστηση, γεγονός που αιτιολογεί την ύπαρξη ποικιλομορφίας χλωρίδας και πανίδας. 
Επιπλέον, οι ειδικοί εξηγούν ότι η Ανταρκτική Χερσόνησος ήταν κάποια στιγμή ενωμένη με την άκρη της Νότιας Αμερικής και έτσι έφτασαν σε αυτήν οι δεινόσαυροι.

   Sources of Information: 



 
ΚΑΝΟΝΤΑΣ (κλικ) ΣΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ (Labels) ΠΑΡΑΚΑΤΩ 
 ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: