WHBC-GR: Ματιά στο Βόρειο Σέλας

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Ματιά στο Βόρειο Σέλας

Υπέροχες φωτογραφίες από το  Βόρειο Σέλας που εμφανίστηκε στην περιοχή του  North Yorkshire μας χαρίζει ο φωτογραφικός φακός δεκάδων πολιτών που έσπευσαν να απολαύσουν το φαινόμενο.


Σύμφωνα με την Βρετανική Daily Mail το φαινόμενο που  είναι από τα ωραιότερα που προσφέρει η Φύση, έχει εμφανιστεί δεκάδες φορές στη βόρεια Σκοτία και την Αγγλία τα  τελευταία χρόνια.
 
Φαινόμενα σαν το Βόρειο Σέλας  δημιουργούνται από τη σύγκρουση φορτισμένων σωματιδίων (κυρίως ηλεκτρονίων, αλλά και πρωτονίων) από την Μαγνητόσφαιρα της Γης με άτομα και μόρια στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας της Γης, σε ύψη μεγαλύτερα των 80 χιλιομέτρων από την επιφάνεια.

Οι καλύτερες περιοχές για να παρατηρήσει κανείς το Σέλας, είναι όσες βρίσκονται κοντά στις 70 μοίρες βόρειο γεωγραφικό πλάτος. Τέτοιες είναι η πόλη του Tromso στη Νορβηγία, η βορειότερη πόλη της Σουηδίας, Kiruna καθώς και το Rovaniemi στη Φιλανδία. Ακόμη, στον Καναδά και την Αλάσκα είναι δυνατή η παρατήρηση του φαινομένου. 

Ο γενικός κανόνας είναι ότι στις βορειότερες περιοχές τα χρώματα είναι λαμπερότερα και τα σχήματα που παίρνει πιο εντυπωσιακά.

Το όνομα aurora borealis, με το οποίο είναι γνωστό το φαινόμενο στις βόρειες χώρες, προέρχεται από τη Ρωμαϊκή θεότητα της Αυγής, Aurora, και τη γεωγραφική περιοχή του Βοριά και δόθηκε από τον Pierre Gassendi το 1621
  


Δεν υπάρχουν σχόλια: