WHBC-GR: 10 τρόποι για να εξοικονομήσετε ενέργεια και χρήματα

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

10 τρόποι για να εξοικονομήσετε ενέργεια και χρήματα


Με μερικές απλές αλλαγές στις συνήθειές σας, μπορείτε να μειώσετε το λογαριασμό του ρεύματος, ακόμη και στο μισό και να καταναλώνετε λιγότερη ενέργεια...
Η εξοικονόμηση ενέργειας βασίζεται στη προσπάθεια για εξεύρεση τρόπων ορθολογικής χρήσης της ενέργειας προκειμένου να μειώνεται η κατανάλωσή της και μαζί τα χρήματα που ξοδεύουμε.

Επιπλέον η θετική επίδραση στο περιβάλλον θα είναι τεράστια, αφού οι ρύποι θα μειωθούν αναλογικά με την εξοικονόμηση ενέργειας. Με μερικές απλές αλλαγές στις συνήθειές σας, μπορείτε να μειώσετε το λογαριασμό του ρεύματος, ακόμη και στο μισό και να καταναλώνετε λιγότερη ενέργεια. Δείτε πώς… 

1. Ζεσταίνετε το φαγητό σας σε μικρό φουρνάκι ή φούρνο μικροκυμάτων και όχι στο μεγάλο φούρνο καθώς έτσι θα ξοδέψετε μέχρι και 50% λιγότερη ενέργεια από έναν κανονικό φούρνο. 

2. Μην πιστεύετε στο μύθο του screen-saver. Η προφύλαξη οθόνης στους υπολογιστές δε μειώνει τη σπατάλη ενέργειας. Ενεργοποιήστε το auto sleep mode ή απενεργοποιήσετε την οθόνη, για φιλική προς το περιβάλλον λειτουργία. 

3. Αλλάξτε όλους τους λαμπτήρες σας σε λυχνίες LED, οι οποίες συνδυάζουν την καλύτερη δυνατή φωτεινότητα με την χαμηλότερη κατανάλωση. Μπορείτε να βρείτε υψηλής ποιότητας λαμπτήρες LED σε πολλά καταστήματα λιανικού εμπορίου με λογικό κόστος. Οι λάμπες LED καταναλώνουν έως και 80% λιγότερη ενέργεια και διαρκούν έως και 25 φορές περισσότερο από λαμπτήρες πυρακτώσεως. 

4. Επιλέγετε λευκές αποχρώσεις στις κουρτίνες σας, ιδιαίτερα όταν κάνει ζέστη και κρατήστε τες κλειστές κατά τη διάρκεια της ημέρας, για να εμποδίζουν τη θερμότητα του ήλιου να εισέρχεται στο σπίτι σας. Το αντίθετο ισχύει για το χειμώνα: Τις ηλιόλουστες χειμωνιάτικες μέρες αφήνετε τον ήλιο να μπαίνει μέσα από τα νότια παράθυρα. 

5. Σφραγίστε με μονώσεις όλα τα ανοίγματα και τις χαραμάδες, σε πόρτες και παράθυρα. 
Συνήθως, το 50% της θέρμανσης και της ψύξης του σπιτιού σας, φεύγει από τα παράθυρα, τους τοίχους, το πάτωμα και την οροφή. Έτσι, ξοδεύετε πολλά περισσότερο για να θερμάνετε το σπίτι σας από όσο είναι απαραίτητο. 

6. Φροντίστε για τη σωστή ρύθμιση και συντήρηση του καυστήρα και για τον καθαρισμό του λέβητα από ειδικό συντηρητή, ο οποίος εκδίδει και το πιστοποιητικό συντήρησης βάσει νομοθεσίας με μετρήσεις του βαθμού απόδοσης της εγκατάστασης, της θερμοκρασίας των καυσαερίων και της περιεκτικότητάς τους σε διοξείδιο του άνθρακα και αιθάλη. 

7. Κρατάτε τα τρόφιμα και τα διάφορα προϊόντα στο ψυγείο σας σε κλειστά δοχεία. 
Αν τα αφήνετε ακάλυπτα, απελευθερώνουν υγρασία και επιβαρύνουν το συμπιεστή της συσκευής σας. 

8. Τα μαγειρικά σκεύη θα πρέπει να εφαρμόζουν σωστά στις εστίες της κουζίνας. 
Ξοδεύετε 20-30% περισσότερη θερμότητα και ρεύμα όταν η βάση του σκεύους είναι 1-2 εκατοστά μικρότερη από την εστία. Επίσης, χρησιμοποιώντας χύτρα ταχύτητας, εξοικονομείτε 30-60% ρεύμα. 

9. Κλείνετε την τηλεόραση, το στερεοφωνικό και άλλες συσκευές από το διακόπτη τους και όχι από το τηλεκοντρόλ, γιατί έτσι οι συσκευές αυτές μένουν σε λειτουργία αναμονής (stand-by) και συνεχίζουν να καταναλώνουν ρεύμα. 

10. Μην τοποθετείτε μπροστά από τα σώματα του καλοριφέρ, έπιπλα, υφάσματα ή καλύμματα
ου φράζουν τους αεραγωγούς ή εμποδίζουν την μεταφορά θερμότητας.

Δείτε► εδώ τον οδηγό εξοικονόμησης ενέργειας


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: