WHBC-GR: 3 ιδέες για πρωτομαγιάτικες μονοήμερες

Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

3 ιδέες για πρωτομαγιάτικες μονοήμερες


Μπορεί τα καράβια να μας χάλασαν τα πλάνα για μονοήμερη σε κοντινό νησάκι, εμείς όμως δεν το βάζουμε κάτω. Φουλάρουμε βενζίνη το αυτοκίνητο, μαζευόμαστε τουλάχιστον τέσσερις για να την μοιραστούμε, και… φύγαμε για παραθαλάσσιες χαλαρωτικές βόλτες και ουζο-ποικιλίες κάτω από τον ζεστό, ανοιξιάτικο ήλιο. Πού;...


Χαλκίδα για… γεύσεις σε θαλασσινή αύρα

Σε απόσταση μόλις 70 χιλιομέτρων από την Αθήνα η Χαλκίδα αποτελεί τον πρώτο προορισμό για μονοήμερη εκδρομή που μπορούμε να σκεφτούμε, καθώς συνδυάζει όμορφο θαλασσινό τοπίο που προσφέρεται για βόλτες αλλά και κάποια από τα καλύτερα ψαροταβερνάκια που έχουμε ποτέ επισκεφθεί. Πριν πιάσετε τραπέζι, όμως, κάνετε μια βόλτα στην παραλία της, προς το μεγάλο λιμάνι και μην διστάσετε να ανηφορίσετε πιο ορεινά, εκεί όπου βρίσκεται το αρχαίο φρούριο. Αν, μάλιστα, βρεθείτε μέσα στην πόλη αξίζει να παρατηρήσετε το εντυπωσιακό Κόκκινο Σπίτι, στην βόρεια πλευρά της παραλίας, το οποίο χρονολογείται από το 1884, και το Σπίτι με τα Αγάλματα, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το Κόκκινο Σπίτι και το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο, βέβαια, λόγω ημέρας θα παραμείνει κλειστό.

Ώρα για φαγητό και… από πού να ξεκινήσουμε; Από την παραλία (είναι μία λογική απάντηση), αλλά σε ποια παραλία; Στο Κουρέντι, λένε οι ντόπιοι, και αναφέρονται στο εστιατόριο «Το πιάτο» (Εθνικής Συμφιλίωσης & Δρακοπούλου, Χαλκίδα, τηλ. 22210-86.691 & 6976-988.900), με την υπέροχη θέα και γεύσεις μεσογειακές, πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες, με βάση και το ψάρι και το κρέας. Συμπαθέστατη ψαροταβέρνα είναι και ο «Τέσκος», στη Νέα Αρτάκη, περίπου 15 λεπτά από την Χαλκίδα, και με πολύ καλές τιμές, ενώ οι νεώτεροι Χαλκιδαίοι συγκεντρώνονται τον τελευταίο καιρό στο JazzBurger για… ό,τι λέει το όνομά του (επί της λεωφόρου Χαϊνά). «Στη Χαλκίδα για burger;», θα σκεφτείτε. Φήμες λένε πως αξίζει την… βενζίνη.

Όσο για τον απαραίτητο καφέ, αμέσως μετά, αυτόν θα τον πιείτε είτε στο Mostar, το γνωστό καφέ της Γέφυρας, για θέα στα «τρελά νερά» και την πασαρέλα είτε στο Estate (Συγγρού & Ιωαννίδων 1), το οποίο φημίζεται για τον «κορυφαίο» φρέντο με χαρμάνι που «κόβεται» επί τόπου. Λαχταράτε παραδοσιακά γλυκά; Στο «1783», στην Στενή, λίγο έξω από την Χαλκίδα, βρίσκεται το καφενείο της πλατείας του χωριού, το οποίο σας περιμένει για όργιο πραλίνας και λουκουμάδων.

Ναύπλιο για… βόλτες στην ιστορία

Σε απόσταση μικρότερη των δύο ωρών από την Αθήνα, το Ναύπλιο παραμένει αγαπημένος μας προορισμός τόσο για την αρχοντική, αστική ομορφιά του, με τα υπέροχα νεοκλασικά και τα πλακόστρωτα δρομάκια, όσο και για τα ιστορικά του αξιοθέατα, το υπέροχα φωτισμένο Μπούρτζι και το Παλαμήδι που τα βράδια μοιάζει να κρέμεται πάνω από την πόλη.

Ξεκινήστε την ημέρα σας με μία βόλτα στα γραφικά καλντερίμια, κάντε μια στάση στην πλατεία Συντάγματος για να θαυμάσετε κάποια σημαντικά κτίρια της ιστορία μας, όπως την πρώτη ελληνική βουλή, το ανάκτορο Ιωάννης Καποδίστριας, το αρχαιολογικό μουσείο και το σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και καθίστε για καφέ και λαχταριστά κέικ στο Liz’s Cupcakes (25ης Μαρτίου 13). Έπειτα, ανηφορίστε τα 999 σκαλοπάτια που οδηγούν στο Παλαμήδι ή σπεύσατε για βαρκάδα προς το Μπούρτζι.

Πεινάσατε; Το «Όμορφο Ταβερνάκι» (Κωτσονοπούλου και Β. Όλγας 1, τηλ: 2752025944) μας περιμένει στις παρυφές της παλιάς πόλης για εξαίσιο πολίτικο σουβλάκι, ενώ στα «Φανάρια» (Σταϊκοπούλου 13, τηλ: 2752027141) θα έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε νόστιμα μαγειρευτά, με άφθονο βαρελίσιο κρασί να σας δροσίζει.

Μεσόγεια για… δραστηριότητες


Απλά ξεκινήστε, με το αυτοκίνητο, προς Λαγονήσι, απολαύστε την παραθαλάσσια διαδρομή και στρίψτε αριστερά, λίγο πριν το Grand Resort, με κατεύθυνση προς Καλύβια. Πρώτη στάση στο χωριό Κουβαράς, με την γραφική πλατειούλα και το υπέροχο, αρωματικό πευκοδάσος που ενδείκνυται για πρωινή πεζοπορία. Επιστροφή στο αυτοκίνητο και κατεύθυνση προς Πόρτο Ράφτη για καφέ με θέα θάλασσα, σε κάποιο από τα παραθαλάσσια μαγαζιά.

Εναλλακτικά, μία ωραία ιδέα είναι να κατευθυνθείτε προς Καλύβια για να βρεθείτε στο Ιππικό Όμιλο Saint George, όπου μπορείτε να κάνετε την πρώτη σας γνωριμία με την ιππασία αλλά και να καθίσετε για καφέ στο περιποιημένο κυλικείο. Το κόστος για ένα πρώτο μάθημα ιππασίας, για αρχάριους, είναι 20 ευρώ κατ’άτομο αν έρθουν μαζί δύο ενήλικες (σύνολο 40 ευρώ), 20 ευρώ για ένα παιδί και 30 ευρώ για δύο παιδιά, αν πρόκειται για αδέρφια.

Το ηλιοβασίλεμα στο Σούνιο, με φόντο τον Ναό του Ποσειδώνα, είναι must, αλλά πριν από αυτό αξίζει να γευθείτε τους καταπληκτικούς ψαρομεζέδες στο «Θόδωρος & Ελένη», στα Λεγραινά (τηλ. 22920 51936, 22920 51810).



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: