WHBC-GR: 7 παραλίες για το τριήμερο

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

7 παραλίες για το τριήμερο


Δεν πρέπει να υπάρχει καλύτερη στιγμή σε ολόκληρο τον χρόνο, από εκείνη που βουτάς για πρώτη φορά στη θάλασσα. Ανοίγεις τα μάτια, αντικρίζεις το απέραντο γαλάζιο και ξεχνάς τα πάντα. 
Ποια κρίση, ποιες εκλογές και ποια τιμή της βενζίνης... 

 ...που την πλήρωσες χρυσάφι για να φτάσεις ως εδώ; Ο δύτης του Λικ Μπεσσόν, βέβαια, στη σχετική ταινία θα απαντούσε ότι «το δύσκολο είναι να σκεφτείς έναν καλό λόγο για να ξαναβγείς». 

Ευτυχώς για εμάς που βουτάμε χωρίς μπουκάλες, η έλλειψη οξυγόνου είναι από μόνη της ένας πολύ καλός λόγος. Μέχρι την επόμενη βουτιά. 

 Το ρίχνουμε, λοιπόν, στην οικονομία για λίγο καιρό, γεμίζουμε το ρεζερβουάρ και πεταγόμαστε για το πρώτο μπάνιο της χρονιάς σε μία από τις επτά υπέροχες (και κοντινές, και «στεριανές») παραλίες που ακολουθούν.

Καλό μας τριήμερο!

Μυλοπόταμος,Πήλιο
Τι και αν τα νερά του είναι παγωμένα όλο το καλοκαίρι; Τι και αν η γεμάτη στροφές διαδρομή που καταλήγει στις όχθες του δεν είναι το όνειρο του Αθηναίου οδηγού; Του τα συγχωρούμε όλα, αμέσως μόλις αντικρίζουμε τα διαυγή, πρασινογάλαζα νερά του, την παραλία με το ψιλό, ανοιχτόχρωμο βοτσαλάκι, την πράσινη κορνίζα από φουντωτά πεύκα και τα επιβλητικά βράχια που τη χωρίζουν στα δύο. 

Περπατήστε –ή… τσαλαβουτήξτε, αναλόγως πού φτάνει το νερό την ημέρα που θα έρθετε– ανάμεσα στα βράχια, για να περάσετε στη δεύτερη, πιο ήσυχη (και με νερά που βαθαίνουν λίγο πιο απότομα) παραλία.

Πού θα φάτε: Φρέσκους θαλασσινούς μεζέδες και σπιτικά μαγειρευτά –must το κρασάτο χοιρινό, και από ορεκτικά η φέτα με καυτερή πιπεριά και τα κολοκυθάκια– θα δοκιμάσετε στην Αγγέλικα, ακριβώς πάνω από την παραλία. Οι λάτρεις της κρεατοφαγίας ορκίζονται πως την καλύτερη σχάρα της περιοχής θα τη δοκιμάσετε στο Ταβερνάκι, στο Μούρεσι. Αν ξεμακρύνετε λίγο προς την Ζαγορά, πιάστε οπωσδήποτε τραπεζάκι στο Μεϊντάνι για θεϊκή τοπική κουζίνα (αγριογούρουνο κανείς;).

Πού θα μείνετε: Στα κουκλίστικα σπιτάκια του Ελαιώνα Βεργόπουλου, στη Νταμούχαρη σε τιμές που ξεκινούν από 60€ για το studio δύο ατόμων. Στη ρομαντική Τσαγκαράδα, μια από τις καλύτερες low budget επιλογές είναι ο Ξενώνας Νίκη, οι τιμές του οποίου δεν ξεπερνούν τα 50€ για το δίκλινο δωμάτιο.

Δείτε εδώ περισσότερα best of για τις βόλτες σας στα χωριά και την ενδοχώρα του μαγικού βουνού. 

ΑγίαΒαρβάρα,(Λακωνική)Μάνη
Θα τη βρείτε στο δρόμο από το Γύθειο προς τον Κότρωνα, περί τα εννιά χιλιόμετρα πριν την είσοδο του χωριού. Στρίβετε αριστερά στην πινακίδα που γράφει απλά «παραλία» και ακολουθείτε το στενό δρομάκι. 

Ψιλή, ολόχρυση άμμος, κρυστάλλινα νερά, φουντωτές πικροδάφνες που προσφέρουν την απαραίτητη σκιά, κι ένα ταβερνάκι που σερβίρει ολόφρεσκο ψάρι και θαλασσινά σε γαλάζια τραπεζάκια κυριολεκτικά επάνω στο κύμα. Ακριβώς δίπλα του, το μικρό, ιδιόμορφο εκκλησάκι που έδωσε στην παραλία το όνομά της, κρύβει –σύμφωνα με τον θρύλο– έναν πειρατικό θησαυρό.

Πού θα φάτε: Στο ταβερνάκι στην άκρη της παραλίας θα δοκιμάσετε ολόφρεσκο ψάρι και θαλασσινά, σε βαμμένα γαλάζια τραπεζάκια, με το κύμα ακριβώς στα πόδια σας. Αν φτάσετε για μια δεύτερη βουτιά μέχρι τον Κότρωνα, αξίζει να κάνετε μια στάση για τοπικές σπεσιαλιτέ και σπιτικά μαγειρευτά στην Τιμονιέρα.

Πού θα μείνετε: Στο υπέροχο, αυθεντικά μανιάτικο Itilo Hotel, στο Νέο Οίτυλο, σε τιμές που ξεκινούν από 80€ για το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό. Στο όμορφο Ακτή Καμάρες (από 50€ το δίκλινο studio αν κάνετε κράτηση μέσω του Booking) επάνω στην παραλία Καμάρες.

Καϊάφας,Ηλεία
Περισσότερα από εξήντα χιλιόμετρα κινηματογραφικής αμμουδιάς, που ακουμπούν στα τρικουάζ νερά του Ιονίου. Εξωτικοί αμμόλοφοι διάσπαρτοι με λευκά κρινάκια, και αμέτρητα χωριουδάκια στην απέναντι «όχθη» της αμμουδιάς, για να διαλέξετε πού θα (πρωτο)μείνετε. 

Η παραλία που μόνο οι Αθηναίοι λέμε «Καϊάφα» (από το όνομα του σταθμού του τραίνου στον οποίο αποβιβάζονταν, απέναντι από την ομώνυμη λίμνη, οι πρώτοι weekenders-λάτρεις της περιοχής) μπορεί να έχασε στις φωτιές του 2007 το υπέροχο πευκοδάσος που έκανε κορνίζα στους αμμόλοφούς της, παραμένει, όμως, μια από τις ωραιότερες παραλίες του κόσμου.

Πού θα φάτε: Νόστιμα ψητά στον Νώντα στη Ζαχάρω, φρέσκα ψάρια και θαλασσινούς μεζέδες στο Κοχύλι, στον Κακόβατο και παραδοσιακές νοστιμιές στη Φωλιά του Δάσους, επίσης στον Κακόβατο, τοπική κουζίνα και εξαιρετική σχάρα στο εστιατόριο του Natura Club, στο Καλό Νερό.

Πού θα μείνετε: Στα λιτά αλλά περιποιημένα δωμάτια του Banana Place, στη Ζαχάρω, σε τιμές που ξεκινούν από 50€ το δίκλινο. Στο υπέροχο από κάθε άποψη Natura Club, στο Καλό Νερό, σε τιμές που ξεκινούν από 60€ το δίκλινο.

Ζαχάρω ή Κυπαρισσία; Δίπλα στη θάλασσα ή μήπως στο βουνό; Διαβάστε εδώ ιδέες για διαμονή και βόλτες (με αρχαιολογικό ενδιαφέρον ή χωρίς) στη γύρω περιοχή. 

Χιλιαδού,Εύβοια
Καταγάλανοι διαδοχικοί κολπίσκοι, καστανή άμμος, επιβλητικά βράχια που διακόπτουν το γαλάζιο που αγγίζει τη γραμμή του ορίζοντα. Μικρά νησάκια και μυστηριακές σπηλιές που περιμένουν να αποκαλύψουν μυστικά που εκτείνονται μέχρι το σημείο των prive παραλιών πίσω τους. 

Αυτή είναι η Χιλιαδού, η δημοφιλέστερη ίσως παραλία της Εύβοιας. Θα την ανακαλύψετε μετά τη χιλιοστή στροφή της διαδρομής Χαλκίδα – Νέα Αρτάκη – Στενή – Στρόπωνες – Λάμαρη, η οποία καταλήγει σε μια πνιγμένη στις καστανιές και τα πλατάνια ρεματιά. Ακολουθήστε το ποταμάκι που πάει να συναντήσει τη θάλασσα: θα σας δείξει το δρόμο προς την παραλία.

Πού θα φάτε: Ολόφρεσκο ψαράκι και άλλες θαλασσινές νοστιμιές θα δοκιμάσετε στον Ρίννη και στο Αεράκι. Σπιτικά μαγειρευτά στον Γλάρο.

Πού θα μείνετε: Η Χιλιαδού είναι ένας από τους τελευταίους παράδεισους των εν Ελλάδι free campers. Αν δεν είστε fan, καλές και οικονομικές επιλογές διαμονής είναι τα Aeraki Rooms (τηλ.: 22280 23631, από 50€ το δίκλινο) και Μπαλκόνι στο Αιγαίο (τηλ.: 22280 25081, 6974 194873, 50€ ευρώ το δίκλινο).

Διαβάστε λεπτομέρειες για την παραλία και την περιοχή γύρω της, εδώ.

Κονδύλι,Αργολίδα
Τα Σαββατοκύριακα εμπίπτει στην κατηγορία «λαϊκό προσκύνημα». Οι επαΐοντες, όμως, κολυμπούν –ή τσαλαβουτούν στα ρηχά– λίγα μέτρα στην άκρη της, για να περάσουν στη μυστική, λιλιπούτεια αμμουδιά δίπλα της. Αν δεν είστε φαν της απομόνωσης, θα πιάσετε ξαπλώστρα, ή θα στρώσετε πετσέτα στη μεταξένια άμμο της μεγάλης παραλίας. Ή μήπως προτιμάτε βότσαλο; 

Θα βρείτε κι απ’ αυτό, μπροστά στο beach bar Café del Mar, που στήνει εξωτικές αιώρες και ψάθινες ομπρέλες στην άλλη άκρη της παραλίας. Σημειώστε ότι, για τους δραστήριους της παρέας, «παίζουν» και κάθε είδους beach και water sports. Στα συν, η απόσταση αναπνοής –ένα διωράκι αν οδηγείτε χαλαρά, απολαμβάνοντας τη διαδρομή– από την Αθήνα.

Πού θα φάτε: Φρέσκους ψαρομεζέδες και λοιπά θαλασσινά θα δοκιμάσετε στο μπαλκόνι του Νίκου και στο ταβερνάκι του Δημήτρη, και τα δύο στο Βιβάρι. Αν φτάσετε μέχρι την Παλαιά Επίδαυρο, επιβάλλεται να δοκιμάσετε τις τοπικές σπεσιαλιτέ στο Ακρογιάλι, και τα μαγειρευτά της Μουριάς, στο Γιαλάσι.

Πού θα μείνετε: Στα Νηρηίδες (τηλ.: 27520 92359, από 40€ το δίκλινο), Apanema (τηλ.: 27520 92689, από 50€ το δίκλινο) και Stork Appartments (τηλ.: 27520 92346, από 40€ το δίκλινο).

Βοϊδοκοιλιά,Μεσσηνία
Την αδικία του μάλλον άχαρου ονόματός αποκαθιστούν οι αεροφωτογραφίες που την έχουν κάνει διάσημη. Η λωρίδα άμμου που φαίνεται να χωρίζει τις δύο καταγάλανες πλευρές της δεν είναι το ίδιο εντυπωσιακή από κοντά, αλλά ακόμη κι έτσι η παραλία είναι υπέροχη. 

Διαθέτει τέλειο κυκλικό σχήμα, που εγγυάται ζεστά νερά αυτήν την εποχή, βελούδινη, ανοιχτόχρωμη άμμο, τιρκουάζ, διάφανα νερά και αρχαιολογικό ενδιαφέρον: Οι δύο λόφοι που την οριοθετούν φιλοξενούν ο μεν νότιος το Παλιόκαστρο, βυζαντινό κάστρο της Πύλου, ο δε βόρειος τον μυκηναϊκό θολωτό τάφο του Θρασυμήδη.

Πού θα φάτε: Ολόφρεσκο ψάρι στον Αργύρη στο Μάραθο, σπιτικά μαγειρευτά και κυπριακές γεύσεις στο Σπιτικό στη Γιάλοβα, ντόπιες σπεσιαλιτέ, εξαιρετική σχάρα και δημιουργική κουζίνα στην Ελιά, επίσης στη Γιάλοβα, και σπιτική κουζίνα στην ταβέρνα της Ρίνας, λίγο πριν την παραλία του Ρωμανού.

Πού θα μείνετε: Στο Navarone, στο Πετροχώρι, σε τιμές που ξεκινούν από 70€ για το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό. Στο κάμπινγκ Erodios στη Γιάλοβα, που έχει και ενοικιαζόμενα δωμάτια (τηλ.: 27230 28240, από 50€ το δίκλινο, 6€ η μεγάλη σκηνή και 7€ το άτομο για το κάμπινγκ).

Δείτε εδώ και εδώ διαδρομές, tips και αγαπημένες διευθύνσεις στην περιοχή γύρω από την Πύλο.

Μύτικας,Αιτωλοακαρνανία
Η διαδρομή από τον Αστακό προς τη Βόνιτσα είναι γεμάτη λιλιπούτειους κολπίσκους που βρέχουν τις άκρες τους στα διάφανα, τιρκουάζ νερά του Ιονίου. Απολαμβάνει, επίσης, το μέγιστο πλεονέκτημα της ησυχίας, και της αίσθησης πως είστε οι πρώτοι που φτάσατε ως εδώ. 

Η παραλία του χωριού Μύτικας (τον οποίο δεν πρέπει να μπερδέψετε με τον άλλο, φημισμένο Μύτικα της Πρέβεζας) είναι ουσιαστικά δύο παραλίες που αγκαλιάζουν τη μύτη της στεριάς η οποία χάρισε στο χωριό το όνομά του: η μεγάλη αμμουδιά με την ανοιχτόχρωμη, σχεδόν λευκή άμμο, από την πλευρά του Αστακού, και η μικρότερη, βοτσαλωτή παραλία προς την πλευρά της Παλαίρου. 

Στη δεύτερη θα βρείτε ταβερνάκια, ομπρέλες και όλη την απαραίτητη οργάνωση, ενώ στην γαλήνια απεραντοσύνη της πρώτης θα βρείτε την… ησυχία σας.

Πού θα φάτε: Ζουμερά κρεατικά στη σχάρα στα Παλιομάγαζα, μιαν ανάσα από την παραλία, τοπική κουζίνα πλάι στο κύμα στο Κοχύλι στο λιμάνι του Μύτικα και ντόπια κρεατικά στη σχάρα –hit το κατσίκι και το γουρουνόπουλο– στον Καλοφαγά, στην πλατεία της Κανδήλας.

Πού θα μείνετε: Το Θεσμός Village προσφέρει πλήρως εξοπλισμένα studios με υπέροχη θέα στη θάλασσα, σε τιμές που κυμαίνονται στα 50€ το δίκλινο. Λίγο έξω από το χωριό, το Cavo Μύτικας διαθέτει απλά αλλά προσεγμένα δωμάτια, διακοσμημένα σε νησιώτικο ύφος, σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 50€ για το δίκλινο δωμάτιο.



Επιμέλεια: Ηρώς Κουνάδη//www.in2life.gr

 Αν σας άρεσε αυτό το θέμα μοιραστείτε  το στους Φίλους σας...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: