WHBC-GR: Οικολογικά Jeans | Χρειάζονται 92% λιγότερο νερό (+video)

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Οικολογικά Jeans | Χρειάζονται 92% λιγότερο νερό (+video)


Τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες ρούχων έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη βιώσιμων τζιν, καθώς για την παραγωγή των συγκεκριμένων παντελονιών χρειάζεται πολύ νερό και μεγάλες ποσότητες χημικών...


Η μέθοδος που ανέπτυξε μια ελβετική εταιρεία χημικών για την παραγωγή οικολογικών τζιν αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά αυτές τις προσπάθειες, καθώς αν την εφαρμόσει το ¼ των κατασκευαστών τζιν παγκοσμίως θα εξοικονομηθεί νερό για την κάλυψη των αναγκών 1,7 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η νέα τεχνολογία, γνωστή ως Advanced Denim   παρουσιάστηκε στο 16ο Συνέδριο Πράσινης Χημείας και Μηχανικής, το οποίο διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Πράσινης Χημείας της Αμερικανικής Κοινωνίας Χημικών.

Όπως τόνισε ο Miguel Sanchez, μηχανικός υφασμάτων στην εταιρεία χημικών Clariant, για την παραγωγή ενός τζιν με τη συγκεκριμένη τεχνική χρησιμοποιείται 92% λιγότερο νερό και 30% λιγότερη ενέργεια συγκριτικά με τις συμβατικές μεθόδους.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι παραδοσιακές μέθοδοι παραγωγής απαιτούν τουλάχιστον 15 κάδους βαφής και επιβλαβή χημικά, ενώ με την τεχνολογία  χρειάζεται μόνο ένας κάδος βαφής. Σημειώνεται ότι η βαφή που χρησιμοποιείται στη νέα τεχνολογία παρασκευάζεται από συμπυκνωμένο υγρό θείο και είναι πιο οικολογική.


Εκτιμάται ότι αν εφαρμοστεί σε ευρεία κλίμακα η πρωτοποριακή μέθοδος θα εξοικονομήσει τεράστιες ποσότητες νερού ετησίως, αποτρέποντας την απόρριψη 8,3 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων υγρών λυμάτων και εξοικονομώντας μέχρι και 220 εκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας.





Sources of Information: http://www.schizas.com/ 

  Μοιραστείτε το με τους Φίλους σας...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: