WHBC-GR: «Συνέδεσαν» γενετικά τον Λουδοβίκο XVI και τον Ερρίκο ΙV

Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

«Συνέδεσαν» γενετικά τον Λουδοβίκο XVI και τον Ερρίκο ΙV

Αποδείχθηκε η αυθεντικότητα των λειψάνων τους και η κοινή τους γενετική υπογραφή

Μια ομάδα Ισπανών και Γάλλων επιστημόνων δήλωσαν ότι κατόρθωσαν να εντοπίσουν ίχνη αίματος του γάλλου βασιλιά Λουδοβίκου του 16ου, ο οποίος αποκεφαλίστηκε κατά τη Γαλλική Επανάσταση, καταφέρνοντας έτσι να τον ταυτοποιήσουν γενετικά με τον προκάτοχό του Ερρίκο τον 4ο.

Ο Λουδοβίκος VI αποκεφαλίστηκε στις 21 Ιανουαρίου του 1793 και πολλοί Παριζιάνοι, που παρακολούθησαν την εκτέλεση, επιδίωξαν και κατόρθωσαν να βουτήξουν τα μαντήλια τους στο αίμα του μονάρχη ως ένα νοσηρό σουβενίρ του θανάτου του. Ένα από τα μαντήλια διαφυλάχτηκε ως κειμήλιο σε μια περίτεχνα διακοσμημένη νεροκολοκύθα και χρησιμοποιήθηκε για τις αναλύσεις. 

Το μαντήλι προηγουμένως φυλασσόταν σε ιδιωτική συλλογή ιταλικής οικογένειας. Αλλά η ομάδα εμπειρογνωμόνων από τη Γαλλία και την Ισπανία, η οποία δημοσίευσε το πόρισμά της στο περιοδικό Forensic Science International, διεξήγαγε περαιτέρω έρευνα με τη χρήση γενετικού υλικού από ένα άλλο λείψανο - ένα μουμιοποιημένο κεφάλι που πιστεύεται ότι ανήκει στον προκάτοχό του Λουδοβίκου γάλλο μονάρχη Ερρίκο IV από τον 16ο αιώνα.



(To μουμιοποιημένο κεφάλι του Ερρίκου ΙV)

Με την έρευνα των επιστημόνων ανακαλύφθηκε η γενετική υπογραφή την οποία οι δύο άνδρες -που τους χωρίζουν επτά γενιές- μοιράζονται, και έτσι αποδεικνύεται η αυθεντικότητα και των δύο λειψάνων. Ο γάλλος ιατροδικαστής Philippe Charlier δήλωσε: χαρακτηριστικά: «αυτή η μελέτη δείχνει ότι (οι ιδιοκτήτες των λειψάνων) μοιράζονται κοινή γενετική κληρονομιά.» 

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι το DNA του Λoυδοβίκου VI θα βοηθήσει ώστε να αποκωδικοποιηθεί ο γενετικός κωδικός του μονάρχη, όπως και των συγγενών και κληρονόμων του.


Sources of Informationwww.skai.gr/

  Μοιραστείτε το με τους Φίλους σας...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: