WHBC-GR: Ο Ελληνας που έκλεψε τον πίνακα του Νταλί

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Ο Ελληνας που έκλεψε τον πίνακα του Νταλί

Συνελήφθη το Σάββατο στο JFK. «Υπερρεαλιστικός» ήταν και ο τρόπος που έγινε η κλοπή του έργου του διάσημου υπερρεαλιστή καλλιτέχνη, σύμφωνα με το δικαστήριο...

Η Telegraph αναφέρεται εκτενώς στην κλοπή του "Cartel de Don Juan Tenorio", έργου του Σαλβαντόρ Νταλί, τον περασμένο Ιούνιο, αλλά και στην πραγματικά παράδοξη διαδρομή που ακολούθησε, μέσω Αθήνας, μέχρι να επιστραφεί....

 Ενας νεαρός Ελληνας αντιμετώπισε χτες τα αμερικανικά δικαστήρια για την αφαίρεση του πίνακα, την ώρα που η γκαλερί στην οποία εκτίθετο στο East Side της Νέας Υόρκης ήταν σε λειτουργία και γεμάτη κόσμο, φύλαξη και κάμερες. 

Ο 29χρονος Φοίβος Ισταυριόγλου φέρεται να ξεκρέμασε τον πίνακα, να τον έβαλε σε μία απλή σακούλα από ψώνια και να βγήκε σαν κύριος από την έξοδο. Οπως υποστηρίζει, ήταν μία κίνηση εντελώς αυθόρμητη. 

Στην κατάθεση που έδωσε αργότερα υποστήριξε ότι τη στιγμή που βγήκε στο δρόμο, στην Πέμπτη Λεωφόρο, ήταν «φοβισμένος και δεν μπορούσε να πιστέψει τι βλακεία είχε κάνει». «Ο τρόπος με τον οποίο έγινε η κλοπή είναι σχεδόν υπερρεαλιστικός - ένας κλέφτης κατηγορείται ότι έβαλε έναν Νταλί μεγάλης αξίας μέσα σε τσάντα για ψώνια, ένα απόγευμα, ενώ τον παρακολουθούσαν πλήρως οι κάμερες», σχολίασε ο τοπικός εισαγγελέας Σάιρους Βάνς.


Η ανικανότητα των Αρχών να εντοπίσουν ίδιο ή τον πίνακα στο αεροδρόμιο του επέτρεψε να επιστρέψει κανονικά στην Αθήνα, παρά το γεγονός ότι από τις κάμερες ασφαλείας υπήρχαν καθαρές φωτογραφίες του. 

Στην «ασφάλεια» της ελληνικής πρωτεύουσας πλέον, αποφάσισε να επιστρέψει πίσω τον κλεμμένο πίνακα. Ετσι, τον έβγαλε από το κάδρο του, τον τύλιξε προσεκτικά μέσα σε ένα σωλήνα για αρχιτεκτονικά σχέδια και τον ταχυδρόμησε πίσω στους αρχικούς του ιδιοκτήτες. 

Μαζί με τα αποτυπώματά του. Οι αμερικανικές Αρχές δεν άργησαν να εντοπίσουν την ταυτότητά του με το νέο στοιχείο. Ενας πράκτορας που υποδύθηκε τον γκαλερίστα τον έπεισε να επιστρέψει στη Νέα Υόρκη για να συνεργαστούν και έτσι συνελήφθη το Σάββατο στο αεροδρόμιο JFK. 

Ο ίδιος πάντως έδειξε να έχει μετανιώσει πλήρως, καθώς στις πρώτες του αντιδράσεις φαίνεται να είπε στους πράκτορες ότι «ήξερε ότι η κλοπή θα οδηγήσει τελικά σε κάτι τέτοιο και επιθυμεί να διορθώσει όσα έκανε». 

Η υπεράσπισή του αρνήθηκε να δηλώσει ενοχή για τις κατηγορίες και στο νεαρό ορίστηκε εγγύηση 100.000 δολαρίων.

Ο Φοίβος Ισταυριόγλου κατά την ανάγνωση του κατηγορητηρίου - Φωτογραφία του Τζον Μαρσαλ Μαντέλ για τους Νιου Γιορκ Τάιμς.

 Source via

Δεν υπάρχουν σχόλια: