WHBC-GR: Έρχονται οι τοίχοι-«οθόνες»!

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Έρχονται οι τοίχοι-«οθόνες»!

Καινοτόμο σύστημα μεταμορφώνει όλες τις επιφάνειες του σπιτιού σε μια γιγάντια οθόνη.Ονομάζεται Openarch και αποτελεί μια ανοιχτή «πύλη» επικοινωνίας, ικανή να αγκαλιάσει όλες τις επιφάνειες του σπιτιού και να τις μεταμορφώσει σε μια γιγάντια ταμπλέτα!..


Το καινοτόμο σύστημα, που θα μπορούσε να έχει ξεπηδήσει από την ταινία επιστημονικής φαντασίας «Minority Report», λειτουργεί με προτζέκτορες και αισθητήρες κίνησης εμφανίζοντας ψηφιακές πληροφορίες και προβολές επάνω σε τοίχους, τραπέζια, δάπεδα ή ακόμη και ηλεκτρικές συσκευές.


Έλεγχος στα πάντα και παντού
«Πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο από πλευράς τεχνικού εξοπλισμού είναι ολοκληρωμένο, όμως από πλευράς λογισμικού στην παρούσα φάση έχουμε έτοιμο το 40%» εξηγεί ο Ιον Κουέρβας-Μονς, διευθυντής της ισπανικής εταιρείας σχεδίου Think Big Factory που δημιούργησε το Openarch.  

«Οτιδήποτε υπάρχει μέσα στον χώρο του σπιτιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο επικοινωνίας, καθώς μιλάμε για μια ευρεία διεπιφάνεια. Μέσω των προβολών, που ενεργοποιούνται από τη φυσική παρουσία του χρήστη στον χώρο, ο ίδιος παίρνει κυριολεκτικά τον έλεγχο στα χέρια του: μια κίνησή του αρκεί για να αναβοσβήσει τα φώτα, να ρυθμίσει οποιαδήποτε ηλεκτρική συσκευή, να βάλει μουσική και να ρυθμίσει την ένταση του ήχου, ή ακόμη να συνδεθεί με το Skype για μια τηλεδιάλεξη από οποιονδήποτε χώρο του σπιτιού επιθυμεί» αναφέρει ο Κουέρβας-Μονς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το φουτουριστικό σύστημα στοχεύει στην πλήρη αντικατάσταση του κλασικού πληκτρολογίου και του τηλεχειριστηρίου. Σκοπός των ειδικών τώρα είναι η τελειοποίηση ενός «αόρατου» συστήματος που θα ενσωματώνεται π.χ. στο ταβάνι ή σε κάποια σημεία των τοίχων του σπιτιού και θα λειτουργεί χωρίς να γίνεται αντιληπτό.

«Δεν πιστεύουμε ότι ένα “έξυπνο” σπίτι εξοπλισμένο με το σύστημα Openarch θα πρέπει να έχει διαφορετική εμφάνιση από τα σημερινά νοικοκυριά. Οι νέες τεχνολογίες άλλωστε, οφείλουν να μην παρεμβαίνουν στο φυσικό περιβάλλον στο οποίο προστίθενται» υπογραμμίζει ο Κουέρβας-Μονς.

Ο πρώτος χρήστης του Openarch έχει ήδη μετακομίσει σε ένα «πειραματικό» διαμέρισμα, στο πλαίσιο δοκιμών, ώστε να χρησιμοποιεί το σύστημα στην πράξη και να προσφέρει στους ειδικούς πολύτιμες πληροφορίες γύρω από τη χρηστικότητα και την αποτελεσματικότητά του. 

«Κύρια διεπιφάνεια αποτελεί ο χώρος του σαλονιού» λέει ο επικεφαλής της προσπάθειας. «Εκεί ο χρήστης μπορεί να μπει σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, να ξεφυλλίσει ψηφιακά περιοδικά και να απολαύσει την αγαπημένη του μουσική με λίγες μόνο κινήσεις». 

Το πρότυπο του Openarch χρησιμοποιεί τους αισθητήρες κίνησης Kinect της Microsoft, προσφέροντας έτσι στον χρήστη τη δυνατότητα να «σέρνει» το χέρι του πάνω από το μενού λειτουργιών και να επιλέγει την επιθυμητή εντολή.



Διαδραστικές γιγαντο-οθόνες παντού
Σύμφωνα με την εταιρεία-δημιουργό του καινοτόμου συστήματος, ο χρήστης μπορεί να κάνει ό,τι ακριβώς θα έκανε και στην ταμπλέτα του, με την διαφορά ότι η διαδραστική οθόνη που θα έχει απέναντι του δεν θα έχει όρια.
Για παράδειγμα, μπορεί:
  • Να «βουτήξει» στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και να περιηγηθεί στα email του
  • Να πραγματοποιήσει βιντεοκλήσεις ή διαδικτυακές συνδιαλέξεις βλέποντας τους συνομιλητές του σε πραγματικό μέγεθος
  • Να ψωνίσει μέσω Ιντερνετ και να επεξεργαστεί οπτικά τα ρούχα στις πραγματικές τους διαστάσεις
  • Να ενεργοποιήσει το ψηφιακό του ξυπνητήρι το οποίο θα μπορεί να σβήσει απλά σηκώνοντας το χέρι
  • Να απολαύσει την αγαπημένη του μουσική, να ρυθμίσει την ένταση του ήχου ή το κομμάτι που παίζει με μία κίνηση
  • Να ποτίσει τα φυτά και να δει τα ποσοστά ενυδάτωσής τους
  • Να βάλει πλυντήριο και ταυτόχρονα να παρακολουθεί την αγαπημένη του εκπομπή
  • Να πάει… τουαλέτα και να ξεφυλλίζει το αγαπημένο του περιοδικό

Source via

  Μοιραστείτε το με τους Φίλους σας...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: