WHBC-GR: Σρι Λάνκα | Ανακαλύφθηκε γιγαντιαία αράχνη

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Σρι Λάνκα | Ανακαλύφθηκε γιγαντιαία αράχνη

Η ανακάλυψη της ταραντούλας «δείχνει ότι η άγρια ζωή συνεχίζει να επιβιώνει ενώσω βρισκόμαστε στη δίνη συρράξεων και προσαρμόζεται στο περιβάλλον που αλλάζει», δήλωσε στο Sky News ο Πίτερ Κερκ από τη Βρετανική Εταιρεία Ταραντούλας....

Μια δηλητηριώδη ταραντούλα σε μέγεθος... ανθρώπινου προσώπου ανακάλυψαν πρόσφατα ερευνητές στη Σρι Λάνκα. Όπως συμβαίνει με πολλά άλλα μέχρι πρότινος άγνωστα στην επιστήμη είδη, η Poecilotheria rajaei απειλείται από την καταστροφή του βιοτόπου της.

Τα πόδια της εκτείνονται σε μήκος 20 εκατοστών, γύρω από την κοιλιακή της χώρα έχει μια χαρακτηριστική ροζ «ζώνη», ενώ το δηλητήριό της αρκεί για να σκοτώσει μικρά πτηνά, σαύρες, ποντίκια, ακόμη και ερπετά.

«Είναι αρκετά σπάνιες», δήλωσε στην ιστοσελίδα του περιοδικού Wired ο Ρανίλ Ναναγιακάρα, συνιδρυτής της οργάνωσης Βιοποικιλότητα, Εκπαίδευση και Έρευνα, η οποία δραστηριοποιείται στη Σρι Λάνκα. «Προτιμούν μεγάλα παλιά δέντρα, όμως λόγω της αποψίλωσης, ο αριθμός [των δέντρων αυτών] έχει μειωθεί πολύ και, εξαιτίας της έλλειψης κατάλληλων ενδιαιτημάτων, οι αράχνες μπαίνουν πλέον σε παλιά κτήρια.
Οι επιστήμονες εντόπισαν για πρώτη φορά την ταραντούλα το 2009, όταν ανακάλυψαν ένα νεκρό αρσενικό με μια χαρακτηριστική ροζ γραμμή στην κοιλιά. «Για να διαπιστωθεί εάν ήταν ένα πραγματικά νέο είδος για τη Σρι Λάνκα και τον κόσμο, οι συντάκτες πραγματοποίησαν εντατικές και εκτεταμένες μελέτες στα βόρεια της χώρας, προκειμένου να μελετήσουν την κατανομή και την οικολογία του είδους αυτού», γράφουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση της Βρετανικής Εταιρείας Ταραντούλας.

Μετά από πολλές μέρες, οι ερευνητές κατόρθωσαν να βρουν μόλις ένα θηλυκό, αλλά και αρκετά μικρά. Παρότι δεν γνωρίζουν ακριβώς πόσο σπάνιο είναι το είδος, εμφανίζονται απαισιόδοξοι, καθώς η συρρίκνωση των βιοτόπων του, σε μια περιοχή της Σρι Λάνκα, η οποία μέχρι πρότινος σπαρασσόταν από την εμφύλια διαμάχη με τους Τίγρεις Ταμίλ, το καθιστά απειλούμενο.

Η ανακάλυψη της ταραντούλας «δείχνει ότι η άγρια ζωή συνεχίζει να επιβιώνει ενώσω βρισκόμαστε στη δίνη συρράξεων και προσαρμόζεται στο περιβάλλον που αλλάζει», δήλωσε στο Sky News ο Πίτερ Κερκ από τη Βρετανική Εταιρεία Ταραντούλας προσθέτοντας, όμως, ότι «κινδυνεύουμε να καταστρέψουμε τα ενδιαιτήματα ειδών που είναι νέα για την επιστήμη, καταδικάζοντάς τα στον αφανισμό πριν καν ανακαλυφθούν».



Source via

  Μοιραστείτε το με τους Φίλους σας...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: