Σάββατο, 13 Απριλίου 2013

comics | Iron Man | 50 χρονών κι ούτε μια σκουριά

Πριν από 50 χρόνια, τα μέταλλα στα αμερικανικά κόμικς εμπλουτίστηκαν με ένα ακόμα υλικό. Μετά τον Σούπερμαν, ήδη γνωστό ως «Ανθρωπος από Ατσάλι» (The Man from Steel), ήλθε ο Αντονι (Τόνι) Σταρκ που έμελλε να κατακτήσει τη δόξα ως «Σιδερένιος Ανθρωπος» (Iron Man)....

Δημιούργημα του σεναριογράφου Σταν Λι για την Marvel, ντεμπουτάρισε το 1963 στο περιοδικό Tales of Suspence. Εκατομμυριούχος, εφευρετικό μυαλό και άσος στον τομέα των χάι-τεκ οπλικών συστημάτων, ο ήρωας αυτός βασίστηκε σε ένα υπαρκτό πρόσωπο: τον επίσης εκατομμυριούχο, επίσης εφευρετικό, και επίσης άσο (στην Αεροναυτική αυτός) Χάουαρντ Χιούζ (1905-1976).

Οι ομοιότητές τους ήταν πολλές. Ο Ιπτάμενος Κροίσος (στο Aviator του Σκορτσέζε) υπήρξε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους. Το ίδιο και ο Τόνι Σταρκ, τον οποίο η Φορμπς έχει κατατάξει στους πλουσιότερους της Λίστας των Φανταστικών Χαρακτήρων που συντάσσει ετησίως.

Ο Χάουαρντ Χιούζ υπέφερε, προς το τέλος της ζωής του, από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και χρόνιους πόνους. Ο Τόνι Σταρκ είχε άλλου είδους διαταραχές - και τους ίδιους χρόνιους πόνους. Σύμφωνα με τον Τζέρι Κόνγουεϊ, έναν από τους σεναριογράφους της σειράς, «πρόκειται για έναν χαρακτήρα άτρωτο εξωτερικά, χάρη στη στολή του, που όμως μέσα της βρίσκεται ένα ευάλωτο άτομο».

Η εποποιία του ήρωα ξεκίνησε όταν, εκτελώντας μια μυστική κυβερνητική αποστολή, φθάνει στο Βιετνάμ (παράλληλα με τη στρατιωτική εμπλοκή της Αμερικής στην περιοχή). Εκεί είχε την ατυχία να πατήσει μια νάρκη και, βαριά πληγωμένος, να συλληφθεί από τους Βιετκόνγκ που τον υποχρέωσαν να δουλέψει για αυτούς κατασκευάζοντας ένα υπέρ-όπλο.

Αξιοποιώντας τις γνώσεις του, ο Τόνι Σταρκ έφτιαξε κρυφά μια ανίκητη αρματωσιά, χρήσιμη σε πολλά πράγματα. Πρώτα απ’ όλα, προστάτευε το τραυματισμένο από θραύσματα σώμα και υποβοηθούσε την καρδιά του με τη βοήθεια μιας γεννήτριας.

Εξωτερικά η στολή ήταν εξοπλισμένη με διάφορα αμυντικά και επιθετικά συστήματα: εκτόξευση ακτίνων λέιζερ από τις παλάμες των γαντιών, εκπομπή ηλεκτρομαγνητικών παλμών, προωθητήρες που τον εκτόξευαν με μεγάλη ταχύτητα στο χώρο (και στον χρόνο), προβολή πεδίου ενεργειακής προστασίας κ.ά. Χάρη σε αυτή τη στολή-πανοπλία κατάφερε τελικά να αποδράσει, επιστρέφοντας στα πάτρια εδάφη και αντιμετωπίζοντας νέες προκλήσεις και κινδύνους.

Παράλληλα, άλλαξε δραστικά η στολή του. Την αρχική μεταλλική… κονσέρβα αντικατέστησε η φανταχτερή κοκκινοκίτρινη μεταλλική επένδυση που φορά μέχρι σήμερα. Στη διάρκεια των 50 χρόνων ζωής γνώρισε την επιτυχία όχι μόνο στα κόμικς, αλλά και στην οθόνη.

Αρχικά στη μικρή, με τηλεοπτικές σειρές κινουμένων σχεδίων. Και πιο πρόσφατα, στη μεγάλη οθόνη, με τρεις -μέχρι στιγμής- ταινίες. Η τελευταία (Iron Man 3), επετειακή για τα 50χρονα του ήρωα, βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες στις 25 Απριλίου και πρωταγωνιστεί -ξανά- ο... συνήθης Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ.

Τον περασμένο μήνα, με τη συμπλήρωση μισού αιώνα εκδοτικής ζωής, ο Σιδεράνθρωπος έσβησε 50 κεράκια στην τούρτα γενεθλίων που του ετοίμασε η Marvel. Φορώντας -πάντα- την ίδια προστατευτική στολή. Εχοντας τα ίδια, χρόνια, προβλήματα υγείας. Και με την ευχή… «σιδερένιος» να τον συνοδεύει στις επόμενες περιπέτειές του.


Source /Άρης Μαλανδράκης/ protagon

  Μοιραστείτε το με τους Φίλους σας...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: