Κυριακή, 2 Ιουνίου 2013

Μία εικόνα από σόναρ στον νοτιοδυτικό Ειρηνικό μπορεί να κρύβει το χαμένο αεροπλάνο της Αμέλια Ερχαρτ

Μία εικόνα από σόναρ, κοντά σε ένα ακατοίκητο νησί (το Νικουμαρόρο) στο νησιωτικό κράτος του Κιριμπάτι στον νοτιοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, ενδεχομένως να απεικονίζει τα συντρίμμια του δικινητήριου αεροσκάφους Lockheed Electra της θρυλικής αεροπόρου, Αμέλια Έρχαρτ, με το οποίο εξαφανίστηκε στις 2 Ιουλίου 1937, κατά την απόπειρα πτήσης γύρω από τον κόσμο...Οι εικόνες δημοσιεύτηκαν από το TIGHAR (The International Group for Historic Aircraft Recovery), το οποίο διερευνά εδώ και πολύ καιρό την τελευταία μοιραία πτήση της Αμέλια Έρχαρτ.

Σε αυτές φαίνεται μία ανωμαλία που μοιάζει με σκιά σε βάθος περίπου 200 μέτρων (600 πόδια) στα ανοιχτά του νησιού Νικουμαρόρο, 350 μίλια νοτιοανατολικά της νήσου Χάουλαντ, προορισμού της Έρχαρτ.

Αντικείμενα που έχουν συλλεχθεί από δέκα αποστολές του TIGHAR φαίνεται να δείχνουν ότι η Έρχαρτ και ο πλοηγός της, Φρεντ Νούναν, έκαναν αναγκαστική προσγείωση σε κοραλλιογενή ύφαλο, όπου αποκλείστηκαν και πέθαναν αργότερα.

Ο Γκιλέσπι και η ομάδα του διεξήγαγαν τον Ιούλιο του 2012 έρευνες στο Νικουμαρόρο με δύο μη επανδρωμένα υποβρύχια σκάφη: το AUV (Autonomous Underwater Vehicle) και το ROV (Remoted Operated Vehicle). Αν και δεν επιβεβαιώθηκε άμεσα ο εντοπισμός των κομματιών του αεροσκάφους, βρέθηκε ένα μικρό πεδίο αντικειμένων σε βάθος περίπου 70 μέτρων, που ίσως να είναι τεχνητά και να αποτελούν συντρίμμια.

Το ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη εικόνα σόναρ εντάθηκε, τον περασμένο Μάρτιο, όταν ο Ρίτσαρντ Κόνροϊ, μέλος του Amelia Earhart Search Forum, εντόπισε την ανωμαλία σε χάρτη σόναρ που είχε δημοσιευθεί online. Η ανωμαλία δίνει την εντύπωση ενός αντικειμένου που χτύπησε στη βάση του λοφίσκου και στη συνέχεια γλίστρησε χαμηλότερα. Στην υποβρύχια αναζήτηση του TIGHAR ωστόσο, το συγκεκριμένο σημείο δεν εξετάστηκε, για λίγα μόνο μέτρα.

Η ανωμαλία υποδεικνύει το σωστό μέγεθος και σχήμα, και «ταιριάζει» με το πεδίο συντριμμιών, καθώς και άλλα στοιχεία που έχει δώσει κατά καιρούς η έρευνα για τον εντοπισμό του αεροσκάφους. Για να εξακριβωθεί το εάν η ανωμαλία είναι όντως το αεροσκάφος της Έρχαρτ, θα χρειαστεί μία νέα αποστολή, η οποία εκτιμάται πως θα κοστίσει περίπου 3.000.000 δολάρια- ποσό δυσβάστακτο για το TIGHAR, που αποτελεί ένα μη κερδοσκοπικό ινστιτούτο το οποίο βασίζεται σε δωρεές και χρηματοδοτήσεις από το κοινό. 

«Αυτό που τράβηξε την προσοχή μας είναι ότι δεν υπάρχει άλλη παρόμοια ‘επιστροφή’ από σόναρ στο σύνολο των δεδομένων που έχουμε συλλέξει» είπε σχετικά ο Ρικ Γκιλέσπι, εκτελεστικός διευθυντής του TIGHAR, στο Discovery News. Σύμφωνα με τους ερευνητές του TIGHAR, που δηλώνουν «ενθουσιασμένοι» αλλά και «απογοητευμένοι» από το εύρημά τους, η εικόνα υποδεικνύει ένα στενό αντικείμενο, μήκους περίπου 7 μέτρων, στην πλαγιά ενός λοφίσκου στον πυθμένα.


 
Δημοσίευση σχολίου