WHBC-GR: Μπαρίσνικοφ, Νταφόε και Μπομπ Γούιλσον στην Στέγη από το Φεστιβάλ Αθηνών

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Μπαρίσνικοφ, Νταφόε και Μπομπ Γούιλσον στην Στέγη από το Φεστιβάλ Αθηνών

Τρεις σημαντικές φιγούρες του θεάτρου του κινηματογράφου συναντώνται στην σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών για να παρουσιάσουν την "Γρια" του Δανιήλ Χαρμς...

Μπαρίσνικοφ και Νταφόε συμπρωταγωνιστούν στο έργο δίνοντας μια εξέχαστη ερμηνεία.
Η παράσταση παίχθηκε πριν από λίγες ημέρες στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ του Μάντσεστερ και στις 18 Ιουλίου έρχεται στην Αθήνα, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, για τέσσερις παραστάσεις.

“Εξαιρετική” την χαρακτήρισαν οι Times, 
“μια παράσταση με υπέρτατη φινέτσα, γιγαντιαία γοητευτική” την αποκάλεσε o Guardian.
Όσοι θυμάστε τον Μπαρίσνικοφ στις Λευκές Νύχτες ή στον ρόλο του Πετρόφσκι στη δημοφιλή σειρά Sex and the City, ξεχάστε ότι ξέρετε. Ο Ρώσος χορευτής μεταμορφώνεται σε έναν νευρωτικό, απελπισμένο, τρομακτικό άνδρα.

Ο Νταφόε ως Γρια είναι εξίσου απολαυστικός, πραγματικός μαέστρος με το σώμα και τη φωνή του. Με πολιτικές αναφορές και σημαντικά ερωτήματα για την οντότητα του ατόμου στην σημερινή κοινωνία, το έργο παρότι σχεδόν 80 ετών, είναι απόλυτα επίκαιρο και το ελληνικό κοινό θα ταυτιστεί πολύ με αυτή την παράσταση. Είναι αν μη τι άλλο μια τολμηρή παράσταση καθότι ο Wilson διάλεξε ένα κείμενο σουρρεαλιστικό, αφαιρετικό και πολιτικό που αγγίζει τα πρότυπα Μπέκετ και Ιονέσκο.

 Ο Χάρμς γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη το 1905 και υπέφερε από τον Σταλινισμό όλη του τη ζωή. Τελικώς συνελήφθη, φυλακίστηκε και σκοτώθηκε από Σοβιετικούς στα Γκούλαγκς στα 36 του. Για χρόνια στο περιθώριο της ιστορίας της λογοτεχνίας, αναγνωρίζεται σήμερα ως ένας από τους σημαντικούς συγγραφείς της ρωσικής πρωτοπορίας.

Όσο ζούσε βιοποριζόταν από τη συγγραφή αφηγημάτων για παιδιά. Τα χειρόγραφά του διέσωσε φίλος του και πολλά από τα “κείμενα παραλόγου” που έγραψε ο Χάρμς ήταν μικρά σχεδόν μια παράγραφος. Με εξαίρεση την “Γρια” μια πολιτική νουβέλα που γράφτηκε στις αρχές του '30.

Η ιστορία έχει ως εξής...ένας συγγραφέας δεν μπορεί να βρει ηρεμία μέσα στον ίδιο του τον εαυτό και “παλεύει” με μια γρια γυναίκα που συναντά τυχαία. «Είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχω αντιμετωπίσει στη ζωή μου» δήλωσε ο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ στο βρετανικό δίκτυο BBC στις 6 Ιουλίου που έκανε πρεμιέρα το έργο στο Μάντσεστερ.

 Δείτε εδώ αποσπάσματα από συνέντευξη που παραχώρησε πριν λίγες ημέρες ο ηθοποιός με σκηνές από την παράσταση.

Διαβάστε σχετικό άρθρο: Και ο Μπομπ Γουίλσον στο Φεστιβάλ Αθηνών


  Μοιραστείτε το με τους Φίλους σας...
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: